Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Aπορρίπτει τα περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου o Μoscovici - Δεν βλέπω ανάγκη αλλαγών στο πρόγραμμα ...


Αν και όχι αυθόρμητα, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ κατέληγαν να μιλούν πάντα με «μία φωνή» απέναντι στην Ελλάδα.

Κλείνουν και το παραμικρό παράθυρο για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του νέου μνημονίου οι Βρυξέλλες και παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες των ελληνικών κομμάτων.
«Δεν βλέπω την ανάγκη να αλλάξει το πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος», τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, P. Moscovici, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο τροποποιήσεων της νέας συμφωνίας.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, εκφράζοντας, ωστόσο, τη βεβαιότητα πως «το πλαίσιο του προγράμματος» δεν θα αμφισβητηθεί, όποια και να είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.
Σε ερώτηση εάν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αποτελούν σημείο διαφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, ο επίτροπος απάντησε πως οι τρεις θεσμοί είχαν «πάντα τις ίδιες θέσεις» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.
«Αν και όχι αυθόρμητα», τόνισε χαρακτηριστικά, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ κατέληγαν να μιλούν με «μία φωνή» τόσο απέναντι στις ελληνικές Αρχές όσο και στο πλαίσιο του Eurogroup.

Constancio (ΕΚΤ): Προς σύγκλιση απόψεων ΔΝΤ - Ε.Ε. για το ελληνικό χρέος - Το Grexit δεν είναι νόμιμο
Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των υπολοίπων πιστωτών της Ελλάδας σχετικά με το χρέος εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Vitor Constancio.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστεί «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ πρόσθεσε ότι έχει οριστεί το στάδιο σταδιακής κατάργησης των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls).
Ειδικότερα, ο Vitor Constancio ανέφερε ότι αν και η ελληνική κρίση ταρακούνησε την εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ, μια εκδίωξη της Αθήνας από το ευρώ δεν «ήταν ποτέ πραγματική», διότι δεν θα ήταν νόμιμη και η Ευρώπη πρέπει να απαλείψει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης.
Η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, τόνισε, θα πρέπει να δεσμευθεί στη συμφωνία διάσωσης της χώρας, ύψους 85 δισ. ευρώ και να το πρόγραμμα είναι στη σωστή πορεία, η χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls) μπορεί να μην είναι πολύ μακριά.
«Το στάδιο έχει οριστεί για τη σταδιακή κατάργηση των capital controls», είπε ο Constancio, προσθέτοντας ότι «θα καταργηθούν, όπως συνέβη και με την Κύπρο».
Συμπλήρωσε ακόμη ότι το ελληνικό χρέος δεν θα πρέπει να το βλέπει κανείς με απλές σχέσεις και εκτιμά ότι οι απόψεις σχετικά με το θέμα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, θα συγκλίνουν όταν το ζήτημα της βιωσιμότητάς του τεθεί προς συζήτηση κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
«Το haircut (σ.σ. κούρεμα) δεν έχει γίνει αποδεκτό από τα κράτη – μέλη και εγώ ευελπιστώ ότι δεν θα είναι αναγκαίο από την άποψη των αριθμών», υπογράμμισε ο Constancio, για να συμπληρώσει ότι «όσο περισσότερο κανείς εντρυφά στους αριθμούς, τόσο περισσότερο αυτού του είδους το συμπέρασμα φαίνεται να προκύπτει».

 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com