Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015

Σας ενδιαφέρει: Θα αλλάζουν συνέχεια οι αντικειμενικές αξίες με το νέο νόμο!!!


Προβλέπεται να γίνει χαμός…

Αποτελεί πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, η θέσπιση ενός νέου, σύγχρονου, αποτελεσματικού και πάνω από όλα δίκαιου νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων. Σύμφωνα με την απελθούσα κυβέρνηση, οι αντικειμενικές αξίες θα αλλάξουν.
Πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα;
Η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου θα είναι ίση με τον μέσο όρο της αγοραίας αξίας των ακινήτων της περιοχής που βρίσκεται τα τρία τελευταία χρόνια, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας. Στο ίδιο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται οι αλλαγές που θα γίνουν με την εφαρμογή συστήματος σύνδεσης των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές, μηχανισμού υποστήριξης προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών και τη δημιουργία εθνικών προτύπων εκτιμήσεων αξίας ακινήτων.
Με βάση το νέο σύστημα, οι αντικειμενικές αξίες θα αλλάζουν σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση διοικητικών αποφάσεων, όπως σήμερα. Δηλαδή η αντικειμενική αξία μιας κατοικίας μπορεί να είναι άλλη τον Μάρτιο (με βάση τις συναλλαγές της τελευταίας τριετίας) και άλλη τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, αφού θα λαμβάνονται οι συναλλαγές των τριών τελευταίων ετών που μπορεί να είναι σε αυξημένες ή μειωμένες τιμές έναντι του προηγούμενου διαστήματος.
Με τον τρόπο αυτό θα επηρεάζεται μια σειρά από φόρους που καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος, όπως ο ΕΝΦΙΑ αλλά και οι μεταβιβάσεις ακινήτων.
Οι αλλαγές, που συνδέονται με το τρίτο μνημόνιο έρχονται να  ρυθμίσουν έντονα προβληματικές καταστάσεις σε όλη τη χώρα, καθώς οι αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας δεν έχουν πλέον καμία σχέση με τις αγοραίες αξίες, με αποτέλεσμα είτε να αδικούνται, είτε να επωφελούνται ορισμένοι ιδιοκτήτες.
Για τον προσδιορισμό των αγοραίων τιμών συνιστάται στο υπουργείο Οικονομίας ηλεκτρονικό σύστημα υποστήριξης προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας ακινήτου, στο οποίο εισάγονται τα δεδομένα όλων των εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών που αφορούν σε συμβολαιογραφικές πράξεις και μεταβιβάσεις ή χρηματοπιστωτικές πράξεις και έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τα Εθνικά Πρότυπα Εκτιμήσεων Αξίας Ακινήτων και τον Εθνικό Κανονισμό Εκτιμήσεων Ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr