Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015

OI ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ...


Τα θέματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης τέθηκαν στον ΟΑΣΕ...

 Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδια Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΕΟΤΔΘ) μετείχε στις 3 και 4 Ιουλίου 2015 στην σύνοδο με θέμα ¨Προώθηση σεβασμού και κατανόησης της θρησκευτικής ελευθερίας ή ελευθερίας πιστεύω¨που οργανώθηκε από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ. Στην σύνοδο αυτή μετείχαν εκπροσοπώντας την ΕΟΤΔΘ οι Φουντά Ρεσίτ και Μπουλέντ Απτουραχίμ-μέλη της Ομάδας Λόμπι και Διεθνών Εργασιών, όπως και οι δικηγόροι και μέλη του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης Σινάν Καβάζ και Περβίν Χαϊρουλλάχ, οι οποίοι έθεσαν τα θέματα των θρησκευτικών ελευθεριώμν που αντιμετωπίζει η μειονότητα.
Ο Σινάν Καβάζ μιλώντας στο συνέδριο που διεξήχθη στην Βιέννη και συγκεκριμένα στην συνεδρία με τίτλο ¨Ευκαιρίες και δυσκολίες¨, περιέγραψε τα θέματα της εκλογής θρησκευτικών ηγετών της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης, των 24ο διορισμένων ιμάμηδων και ιεροδιδασκάλων και των διορισμλένων διοικήσεων των βακουφίων. Ο Καβάζ ανέφερε πως οι ελληνικές κυβερνήσεις κατά παράβαση των δεσμεύσεων τους προς τον ΟΑΣΕ, αντί να αναγνωρίσουν τους εκλεγμένους μουφτήδες, εργάζονται με διορισμένους υπαλλήλους που δεν είναι σεβαστοί από την τουρκική μειονότητα .
Στην συνεδρία αυτή μίλησε και η Φουντά Ρεσίτ-μέλος της Ομάδας Λόμπι της ΕΟΤΔΘ, η οποία ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση μετά από τα θέματα που προέκυψαν με τον διορισμό των μουφτήδων από το 1985 και μετά, αποφάσισε να τους διορίζει μέσω των Διευθύνσεων Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η Ρεσίτ είπε πως η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης, σαν αντίδραση σε αυτό εξέλεξε άνευ εγκρίσεως κρατικών λειτουργών, τους δικούς της μουφτήδες, προσθέτοντας πως ακόμη και σήμερα η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει στην τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης, το δικαίωμα να εκλέγει τους δικούς της θρησκευτικούς ηγέτες. Η Ρεσίτ ανέφερε πως παράλληλα με αυτό το ελληνικό κράτος διόρισε 240 ιεροδιδασκάλους που θα υπηρετήσουν σε δημοτικά, γυμνάσια και τζαμιά, ενώ στο τέλος της ομιλίας της παρέθεσε τα αιτήματα προς το ελληνικό κράτος .
Στην δέυτερη μέρα του συνεδρίου………… τον λόγο πήρε η Περβίν Χαϊρουλλάχ-μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής  Θράκης, η οποία ανέφερε πως οι Έλληνες αξιωματούχοι ποτέ δεν έδωσαν μια θετική απάντηση στο χρόνιο αίτημα της μειονότητας για διάλογο, και ότι αυτή η αναισθησία διαμορφώνει συνθήκες ανασφάλειας και αστάθειας για την μειονότητα. Η Xαϊρουλλάχ περιέγραψε ως ένδειξη τούτου την παρατηρούμενη αύξηση των εγκλημάτων μίσους κατά το τελευταίο διάστημα., ανέφερε πως ακόμη δεν έχουν συλληφθεί οι δράστες του τζαμιού που κάηκε και των δέντρων που κόπηκαν στις 17/4/2015 και τόνισε πως υπάρχει αναισθησία σε αυτό το θέμα.
……….
11058794_10206822637311175_9041878647008114013_n
Κατά την τρίτη συνεδρία μιλώντας ο Μπουλέντ Αμπντουραχίμ – μέλος της Ομάδας Λόμπι και Διεθνών Εργασιών της ΕΟΤΔΘ, είπε πως η χάρτα της Κοπεγχάγης που περιλαμβάνει και τα ειδικά δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, περιγράφει λεπτομερώς τα σχετικά μειονοτικά δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις των κρατών μελών που την έχουν υπογράψει. Ο Αμπντουραχίμ υπογράμμισε πως από τις μειονότητες που ζούνε στην Ελλάδα αποδεκτή είναι μόνο η ¨μουσουλμανικη μειονότητα Δυτικής Θράκης¨ και πως έτσι το ελληνικό κράτος απορρίπτει την ύπαρξη της τουρκικής μειονότητας. Επίσης ανέφερε πως με διάφορους νόμους που έχουν βγει στο πέρασμα του χρόνου, η αυτόνομη δομή που κατείχε η τουρκική μειονότητα στα πεδία της παιδείας και της θρησκείας, έχει φθαρεί και έχει καταστεί ανάπηρη.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας κάνοντας χρήση του δικαιώματος απάντησης, εξέφρασε τον σεβασμό τους προς τα εκπαιδευτικά δικαιώματα της μειονότητας, είπε πως η συνθήκη της Λωζάννης εφαρμόζεται, πως εφαρμόζονται διάφορα προγράμματα και πως οι π.χ. οι αποφοιτήσεις κοριτσιών μαθητών έχουν αυξηθεί κατά 8 φορές. Ο εκπρόσωπος είπε πως έχουν συσταθεί μειονοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και σχολεία Κορανίου και ότι παράλληλα με αυτά οι μαθητές –μέλη της μειονότητας έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν στα κρατικά σχολεία, ισχυριζόμενος πως  έτσι αυξάνονται οι δυνατότητες ένταξης της μειονότητας στην κοινωνία. Ο Έλληνας εκπρόσωπος αναφερόμενος στις πυρπολήσεις τζαμιών του τελευταίου διαστήματος, είπε πως η για την πυρκαγιά που ξέσπασε σε τζαμί στις 17/4/2015, συστάθηκε ερευνητική επιτροπή η οποία κατέληξε πως δεν επρόκειτο για πυρπόληση αλλά για φωτιά που προήλθε από βλάβη σε έναν μετασχηματιστή.
……………….
Ιστοσελίδα της ΕΟΤΔΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr