Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

«Πρώτη φορά Αριστερά»: Και αιματηρό μνημόνιο και εγκλωβισμένες οι καταθέσεις των Ελλήνων ...


Μας έλεγαν οι συριζαίοι όταν έβγαζαν το ΦΕΚ για κλείσιμο των τραπεζών ότι «την Δευτέρα θα ανοίξουν οι τράπεζες», εννοώντας την Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα. Οι νεοδημοκράτες, οι πασοκτζήδες και το «κακό συναπάντημα» αντέτειναν ότι «οι τράπεζες θα ανοίξουν όταν θα υπάρξει συμφωνία».
Τελικά, η συμφωνία υπεγράφη και οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν. Όπως ανακοινώθηκε, η ΕΚΤ αποφάσισε να μην αυξήσει τον περιβόητο ELA μέχρι την ψήφιση των προαπαιτουμένων. Κοινώς, οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν μέχρι την Πέμπτη, σίγουρα.
Ποια είναι η αλήθεια, όμως, γύρω από αυτό το ζήτημα που «καίει» πολλούς συμπολίτες μας; Η πραγματικότητα, λοιπόν, την οποία παρεμπιπτόντως ομολόγησε και ο Σκουρλέτης, είναι ότι οι τράπεζες μπορεί να ανοίξουν την Πέμπτη για κάποιες συναλλαγές, αλλά τα περιβόητα capital controls θα διαρκέσουν πολύ ακόμα, 2 μήνες είπε ο υπουργός.
Ο λόγος είναι απλός, παρότι τον απέκρυψαν εντέχνως τόσο οι συριζαίοι, όσο και πιο παλιοί στα μνημόνια. Οι τράπεζες λογιστικώς έχουν 120 δισ. καταθέσεων. Στην πραγματικότητα, στα θησαυροφυλάκιά τους υπάρχει ένα δισ., σύμφωνα τουλάχιστον με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Με την πολιτική των τελευταίων εβδομάδων, που οδήγησε στο αιματηρό αριστερό μνημόνιο, ενδεχόμενη άρση των capital control θα οδηγούσε σε ένα αναπόφευκτο bank run.
Οπότε το χρονικό διάστημα που το τραπεζικό σύστημα θα τελεί υπό καθεστώς περιορισμού θα είναι αρκετά μακρύ, λόγω της πολιτικής των μνημονιακών δυνάμεων του τόπου. Οι πολιτικάντηδες, βεβαίως, δεν έχουν πρόβλημα με αυτό, αφού έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και σε μερίδια της JP Morgan και της Black Rock. Το πρόβλημα το έχει ο μέσος Έλληνας, του οποίου οι καταθέσεις έχουν εγκλωβιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com