Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Φοροδοτική ικανότητα πολυτέκνων – Η υπόθεση του ΣτΕ που θα αναταράξει το φορολογικό σύστημα της χώρας‏ ...


Πολύτεκνος πατέρας 16 παιδιών, 12 από τα οποία είναι ανήλικα,ζήτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας να μη θεωρηθεί
ως φορολογητέο εισόδημα το ποσό που καταναλώθηκε σε απαραίτητες δαπάνες διαβίωσης της οικογένειάς του (όπως οι δαπάνες διατροφής, ένδυσης κλπ) και, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος, να αναγνωρισθεί ένα εξατομικευμένο αφορολόγητο όριο, όπως θα προκύψει βάσει των ισχυρισμών που επικαλείται, ώστε να μην φορολογηθεί για το τμήμα του εισοδήματός που δαπανήθηκε σε απόλυτα αναγκαίες δαπάνες επιβίωσης.
“Η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να αναταράξει το φορολογικό σύστημα της χώρας”, ανέφερε ταραγμένη η νομική εκπρόσωπος του Δημοσίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Συμβούλιο Επικρατείας, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015. Και όντως, θα αναταράξει το φορολογικό σύστημα, επειδή αν το ΣτΕ δικαιώσει τον πολύτεκνο πατέρα, τότε ο φορολογικός νομοθέτης θα υποχρεωθεί να θεσπίσει αφορολόγητο όριο όχι μόνον για τους πολύτεκνους, αλλά και για κάθε πολίτη που είτε δε διαθέτει φοροδοτική ικανότητα, είτε δαπανά μεγάλο μέρος του εισοδήματός του για τη διαβίωση της οικογένειάς του, είτε για λόγους υγείας (π.χ. καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ανάπηροι κλπ). Ακόμη περισσότερο, το Υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί να θεσπίσει μία συγκεκριμένη διαδικασία μέσα από την οποία ο φορολογούμενος θα μπορεί να αποδείξει το μέγεθος της φοροδοτικής του ικανότητας.
Η υπόθεση, την οποία συντόνισε το Κίνημα Πολιτών “Έλληνες Φορολογούμενοι” και την οποία χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Χρήστος Κλειώσης, συζητήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τη διαδικασία της “πρότυπης δίκης” που προβλέπει ο ν. 3900/2011, αφού αφ’ ενός μεν εισάγεται για πρώτη φορά στη δικαιοσύνη, είναι επείγουσα και αφορά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Η υπόθεση του πολύτεκνου
Το εισόδημα του πολύτεκνου με τα 16 παιδιά φθάνει στα 38.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, με απόλυτα συνετή διαχείριση, 32,475 ευρώ δαπανήθηκαν για τη διατροφή της οικογένειας, για ΔΕΗ, για νερό, για τηλέφωνο, για ιατρικές δαπάνες και για άλλες ανελαστικές δαπάνες (πχ ασφάλεια αυτοκινήτου). Δεν υπολογίζονται τα έξοδα για κάποιο φροντιστήριο που -λογικά- πρέπει να πάνε τα παιδιά, για κάποια στοιχειώδη ψυχαγωγία, ή για κάτι έκτακτο που θα μπορούσε να υπάρξει. Επιπλέον, ποσό 1.100 ευρώ πληρώθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και 925 ευρώ για τέλη κυκλοφορίας (η Εφορία χρέωσε 440 ευρώ ως “φόρο πολυτελείας” για το 9-θέσιο αυτοκίνητο που έχει ο πολύτεκνος για να μεταφέρει την οικογένειά του!). Πώς θα πληρωθούν οι φόροι (περίπου 8.500 ευρώ) που χρέωσε το ανάλγητο κράτος σ’ αυτή την οικογένεια;
Με την προσφυγή του ο πολύτεκνος ζητάει την αναγνώριση ενός εξατομικευμένου αφορολόγητου ορίου. Το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει ότι, εάν αυτό γίνει αποδεκτό, τότε θα ανοίξει η “πόρτα” για την αμφισβήτηση της φοροδοτικής ικανότητας, έτσι όπως την προσδιορίζει σήμερα αυθαίρετα η φορολογική διοίκηση.
Γιατί το Δημόσιο να αντιδρά στη δικαιότερη φορολόγηση των πολιτών του και στην τήρηση του Συντάγματος; Γιατί να συνεχίζει σήμερα, μετά από 6 χρόνια κρίσης, το Ελληνικό Δημόσιο να στηρίζει ένα άδικο, αδιαφανές και αυτοκαταστροφικό φορολογικό σύστημα;
Ας αναταραχθεί το φορολογικό σύστημα της χώρας! Ούτως ή άλλως οδηγεί σε αντισυνταγματικά αποτελέσματα, είναι δυσλειτουργικό, άδικο και ζημιογόνο για την ίδια τη χώρα. Η ανατάραξη αυτή θα είναι υγιής, αφού θα οδηγήσει στην αλλαγή του.
Η κοινωνία ζητάει να πληρώνουν οι πολίτες φόρους ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Είναι τρομερό να αναγνωρίζει το ίδιο το Κράτος την αδικία που υπάρχει και να μας λέει ότι φοβάται να μην αναταραχθεί το -άδικο- φορολογικό του σύστημα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com