Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ !...


Eγκλωβισμένος στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη διαρκώς αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο φαίνεται να είναι ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.
Πέντε μέρες μετά την επίσκεψη Πανούση και η παραμικρή βοήθεια δε φαίνεται να έρχεται στο Δήμο και τους άλλους αρμόδιους φορείς από την Αθήνα.
Κι όπως όλα δείχνουν ούτε το Κέντρο Φιλοξενίας στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στον Καρά Τεπέ, αλλά ούτε τα άλλα τρία κέντρα που προανήγγειλε ο Σπύρος Γαληνός, στο Μανταμάδο, στο Μόλυβο και στο Πλωμάρι μπορούν να λειτουργήσουν. Και φυσικά οι εθελοντές, όσοι πολλοί και όσοι καλοπροαίρετοι κι αν είναι, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το κράτος και τις ευθύνες του έναντι του ολοένα αυξανόμενου σοβαρού προβλήματος.

Την ίδια ώρα δε λειτουργεί ούτε καν ένα συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται. Η μετακίνηση εκατοντάδων ανθρώπων συνεχίζει να γίνεται από τη Συκαμιά και το Μόλυβο με τα πόδια. Ενώ ειδικές κατηγορίες μεταναστών και προσφύγων -γυναίκες έγκυες, παιδιά και άνθρωποι με αναπηρίες- περιμένουν ενίοτε επί μέρες την εμφάνιση κάποιου κρατικού αυτοκινήτου που θα τους πάει στον Καρά Τεπέ ή στο λιμάνι.

Το λιμάνι τώρα όπως όλοι βλέπουν… δεν αδειάζει. Συνεχώς βρίσκονται εκεί περί τους 150 με 200 ανθρώπους, οι οποίοι περιμένουν τη σύλληψή τους για να μεταφερθούν στη συνέχεια όπου θα μεταφερθούν. Και φυσικά η διαδικασία της σύλληψης στον Καρά Τεπέ, όπου θα εγκαθίσταντο συστήματα υπολογιστών δεν ξεκίνησε ακόμα, 10 μέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου, αφού οι υπολογιστές μάλλον… αργούν.

Υγεία ώρα μηδέν
Στο Κέντρο Φιλοξενίας, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στον Καρά Τεπέ η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ο χώρος δεν μπορεί να καθαριστεί από τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Οι τουαλέτες που φτιάχτηκαν δεν μπορούν φυσικά «να σηκώσουν» τη χρήση από 1.800 με 2.000 άτομα που χθες τουλάχιστον ήταν εκεί. Και φυσικά τόσοι άνθρωποι δεν μπορούν να φυλαχτούν από δυο όλους κι όλους λιμενικούς που έχουν τοποθετηθεί εκεί, για να αντιμετωπίσουν προβλήματα ανάμεσα σε τόσους και τόσους ανθρώπους.

Μετανάστες περιθάλπονται στην Καλλονή από τη Μ.Κ.Ο. «Αγκαλιά»

Στέλεχος του Λιμενικού Σώματος μιλούσε χθες για την προοπτική σοβαρών συγκρούσεων στο Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ. «Λύματα που τρέχουν παντού. Σκουπίδια τόνοι. Διαλυμένες οι σκηνές που στήθηκαν και φυσικά στην κυριολεξία δεν υπάρχουν πια στην πλειοψηφία τους. Και απίστευτα πολλά κουνούπια που η έλλειψη στοιχειωδών κανόνων υγιεινής ευνοούν την αύξησή τους στο βαθμό που αυτά έχουν αναπτυχθεί…».
Αυτά είναι τα λόγια του Λιμενικού με τα οποία και περιγράφει την κατάσταση στον Καρά Τεπέ.
Μια επίσκεψη αρκεί. Σκουπίδια παντού, Φωτιές σβησμένες, φωτιές που ανάβουν. Διαχωρισμός μέσα στο Κέντρο κατά ράτσα, φυλή και εθνικότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μεταξύ των ανθρώπων αυτών σχέσεις. Άνθρωποι ατάκτως «πεταμένοι» όπου και όπως κανείς μπορεί να φαντασθεί. Αυτό είναι 10 μόλις μέρες μετά το άνοιγμά του το Κέντρο Φιλοξενίας στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Την ίδια ώρα και πολλοί, πάρα πολλοί φυγάδες μπαινοβγαίνουν στο Κέντρο. Πότε για να ψωνίσουν στα παρακείμενα σούπερ μάρκετ. Πότε αναζητώντας συμπατριώτες τους στους οποίους κάποιοι το παίζουν «παλιοί». Πότε απλά και μόνο για να χαζέψουν τους περαστικούς ή και για να παίξουν!

Και… περηφάνια
Εν τω μεταξύ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου, έγινε την περασμένη Παρασκευή έκτακτη ανοιχτή συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης για το συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών για τη διαχείριση του προβλήματος.
Στη συνεδρίαση που ήταν ανοικτή παρέστησαν εκτός των μελών του Συμβουλίου της πόλης, εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων, επαγγελματικών ενώσεων, συλλόγων, εθελοντικών σωματείων, καθώς και πολλοί δημότες.

Στην ενημέρωση που πραγματοποίησε ο παρευρισκόμενος δήμαρχος Σπύρος Γαληνός έγινε αναφορά στην προσπάθεια για την επίλυση του τεράστιου αυτού προβλήματος, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών, σε ένα θέμα που η ευθύνη διαχείρισής του ανήκει αποκλειστικά στην κεντρική κυβέρνηση.
Ο Δήμαρχος Λέσβου, όπως είπε με ελάχιστη στήριξη από τους καθ’ ύλην αρμόδιους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πολιτικούς φορείς, παρουσίασε ένα προς ένα τα βήματα διαχείρισης της κρίσης που πραγματοποίησε η Δημοτική Αρχή τις τελευταίες ημέρες, όπως την έναρξη συνεργασίας με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης μέσω της παρουσίασης του θέματος σε Μ.Μ.Ε. παγκόσμιας εμβέλειας και φυσικά τη δημιουργία του νέου Κέντρου Φιλοξενίας στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στον Καρά Τεπέ.
Ο κ. Γαληνός εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα εμπλακεί άμεσα ο Στρατός και σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου και όλους τους κοινωνικούς εθελοντικούς εταίρους, θα πραγματοποιηθούν τα δέοντα, ώστε πολύ σύντομα να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και παρεμβάσεις από εκπροσώπους των παρευρισκόμενων φορέων και των πολιτών.
Πάντως ας σημειωθεί ότι παρά τα υπεσχημένα από τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού βοήθεια ακόμη δεν έχει εμφανιστεί. Βοήθεια δεν έχει εμφανισθεί και από το αρμόδιο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο προ 15νθημέρου είχε τάξει κινητή μονάδα, που μάλλον… χάθηκε μεσοπέλαγα!


















































http://www.emprosnet.gr/article/73325-mytilini-anohyroti-poli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com