Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Το δημοψήφισμα είναι πολιτική ανοησία αλλά και μέσo νομιμοποίησης του μνημονίου ...


Τι νόημα έχει ένα δημοψήφισμα όταν το βασικό ερώτημα, η παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ έχει απαντηθεί πριν 15 χρόνια οριστικά και αμετάκλητα;

Το δημοψήφισμα χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως η ύστατη μπλόφα προς την ΕΕ, μήπως και καμφθεί και δεν εμμένει στην άκρως σκληροπυρηνική της θέση.
Το δημοψήφισμα έχει τριπλή ερμηνεία ως πολιτική επιλογή.
1)Αποτελεί την ύστατη μπλόφα της Ελλάδος έναντι της ΕΕ με στόχο να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός.
2)Είναι πολιτική ανοησία καθώς, το πολιτικό σύστημα γνωρίζει πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα.
Αν υποθέσουμε ότι το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι νέα μέτρα και λιτότητα με ευρώ ή άλλη πολιτική εντός ευρώ προφανώς όλοι θα  ψηφίσουν υπέρ της άλλης πολιτικής εντός ευρώ.
Στο δημοψήφισμα αν φθάσει η Ελλάδα στο δημοψήφισμα μόνο ένα ερώτημα μπορεί να τεθεί, παραμονή στο ευρώ με λιτότητα ή άλλος δρόμος ακόμη και δραχμή;
Ακόμη και σε αυτό το άκρως επικίνδυνο ερώτημα η καθολική πλειοψηφία των ελλήνων θα ταχθεί υπέρ του ευρώ.
3)Υπάρχει όμως και μια τρίτη ερμηνεία.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί το δημοψήφισμα ως άλλοθι για να εφαρμοστεί τελικώς το πρόγραμμα λιτότητας και το νέο μνημόνιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει το προεκλογικό του πρόγραμμα καθώς η κοινωνία στο δημοψήφισμα έδωσε εντολή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν, προσποιούμενος την λαϊκή εντολή θα αναιρέσει το προεκλογικό του πρόγραμμα και θα καταλήξει ως ένα ακόμη μνημονικό κόμμα.
Το δημοψήφισμα ως πολιτική επιλογή για το αυτονόητο είναι πολιτική ανοησία.
Ως πολιτική ανοησία δεν μπορεί να αλλάξει του ρου της ιστορίας.
Το δημοψήφισμα όμως μέχρι να υλοποιηθεί θα προκαλέσει δραματική αναστάτωση, ποικίλες αντιδράσεις….με εκ των προτέρων γνωστό αποτέλεσμα.
Είναι εντυπωσιακό το στοιχείο πάντως ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις το 75% με 80% του ελληνικού λαού τάσσεται υπέρ του ευρώ.
Αυτό δεν θα αλλάξει.
Τι νόημα έχει ένα δημοψήφισμα όταν το βασικό ερώτημα, η παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ έχει απαντηθεί πριν 15 χρόνια οριστικά και αμετάκλητα;

 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com