Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Έρχεται συμφωνία στο Eurogroup – Η ΕΕ θα δώσει τις λεκτικές παραχωρήσεις στην Ελλάδα – Η ΕΚΤ δεν θέλει capital controls ...


Σύντομα θα συμφωνηθούν και θα υπάρξουν δεσμεύσεις από την Ελλάδα για τα μέτρα που θα λάβει κατά την διάρκεια του προγράμματος γέφυρα που θα διαρκέσει 6 μήνες....
Έρχεται συμφωνία στο έκτακτο Eurogroup που πραγματοποιείται σήμερα 20 Φεβρουαρίου του 2015.
Η ελληνική πρόταση για 6μηνη παράταση της κύριας σύμβασης χρηματοπιστωτικής διευκόλυνσης μπορεί να αποτελέσει την βάση του νέου πλαισίου συνεργασίας όπου θα περιλαμβάνονται το μνημόνιο που θα αποκαλείται πρόγραμμα γέφυρα, θα περιλαμβάνει την Τρόικα που θα αποκαλείται θεσμοί ή institutions, θα περιλαμβάνει ρήτρες διευκόλυνσης και θα περιλαμβάνει και νέα μέτρα τα οποία η ελληνική πλευρά θα εισηγηθεί και εφαρμόσει με έμφαση την φοροδιαφυγή.
Η συμφωνία που θα υπάρξει μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ στο Eurogroup σύμφωνα με πληροφορίες συνεπικουρείται και από την ΕΚΤ που δεν θέλει να υπάρξουν σε συστημικές τράπεζες που εποπτεύει capital controls.
Με βάση αξιόπιστη πηγή η ΕΚΤ έχει ήδη προβεί σε ενέργειες και θα επιβεβαιωθούν και στο Eurogroup ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
Ο ρόλος της ΕΚΤ θα είναι θετικός, καθώς επιδιώκει συστημική ευστάθεια στο τραπεζικό σύστημα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άπαξ και υπέβαλλε αίτημα 6μηνης παράτασης της σύμβασης χρηματοπιστωτικής διευκόλυνσης της δανειακής σύμβασης δηλαδή  ουσιαστικά πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
Η υποβολή αιτήματος 6μηνης παράτασης σημαίνει de facto αναγνώριση τους και μαζί de facto αναγνώριση του μνημονίου.
Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο όχι μόνο για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης αλλά και για λόγους αρχής έχει ζητήσει αυτές οι λεκτικές αλλαγές στην συμφωνία – πρόγραμμα γέφυρα να περιλαμβάνουν και ρήτρες ανάπτυξης.
Το αίτημα αυτό της Ελλάδος παρά την σκληρή αντίδραση της Γερμανίας θα ικανοποιηθεί.
Όμως είναι εύλογο ότι άπαξ και η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει το 70% ως καλό μνημόνιο και το 30% ως τοξικό μνημόνιο είναι 100% βέβαιο ότι θα υπάρχουν οι όροι του μνημονίου κατανόησης και ρήτρες ευελιξίας για το 30% του τοξικού μνημονίου.
Αν υπάρξει αυτό το πλαίσιο συμφωνίας θα περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους.
1)Η Ελλάδα θα έχει πετύχει τις λεκτικές διευκολύνσεις που ζητάει ώστε να μπορέσει να εμφανιστεί στο εσωτερικό ότι κατάφερε να διαφοροποιήσει το ελληνικό πρόγραμμα προς το καλύτερο.
2)Πέραν του μνημονίου θα υπάρχουν ρήτρες ευελιξίας και ρήτρες ανάπτυξης καθώς και ισοδύναμα μέτρα.
Στην επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup αναφέρονται τα εξής.
Σ ΄αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια  περίοδο  έξι μηνών από την λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών.
H φράση αυτή είναι το κλειδί....ώστε να υπάρξει στο τέλος συμβιβασμός.
3)Η Ελλάδα θα μπορεί να μιλάει ότι κέρδισε 6μηνη περίοδο – πρόγραμμα γέφυρα.
4)Θα παραταθούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ παρ΄ ότι η Γερμανία ζητάει να επιστραφούν.
Το ελληνικό αίτημα για αξιοποίηση των 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ θα εγκριθεί.
5)Η Τρόικα έχει μετονομαστεί σε θεσμό ή institutions και θα παραμείνει για να παρακολουθεί την εξέλιξη της προόδου του ελληνικού προγράμματος.
6)Η Ελλάδα θα εγγυηθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και ήδη έχει δηλώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι για 6 μήνες παγώνει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δηλαδή οι προεκλογικές εξαγγελίες.
7)Δεν είναι σαφές υπό ποια μορφή θα συζητηθούν τα ισοδύναμα ή αλλιώς ρήτρες ευελιξίας για το 30% του τοξικού μνημονίου.
8)Η Ελλάδα θα κάνει χρήση των κεφαλαίων της αρχικής δανειακής σύμβασης.
9)Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συμφωνηθούν και θα υπάρξουν δεσμεύσεις από την Ελλάδα για τα μέτρα που θα λάβει κατά την διάρκεια του προγράμματος γέφυρα που θα διαρκέσει 6 μήνες.

H επιστολή της Ελλάδος στο Eurogroup που ζητάει 6μηνη παράταση κύριας σύμβασης χρηματοπιστωτικής διευκόλυνσης

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή.
Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών στην επίτευξη της βιωσιμότητα του χρέους και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσης κρίσης.
Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί.
Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχόμενο.
Σ ΄αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια  περίοδο  έξι μηνών από την λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών.

Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι:

α) Να συμφωνήσει στους  αμοιβαία αποδεκτούς  χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς  όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση.
β) να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
γ) Να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.
δ) Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη διάρκεια της Συμφωνίας.
στ) Να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες, για τη δυνατότητα ενός νέου Συμβολαίου για την Aνάκαμψη και την Aνάπτυξη στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές Αρχές,  ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει την τρέχουσα Συμφωνία.
η) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας.
θ) Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια τα οποία θα εφαρμοστούν , μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω,  η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητα της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε:
α) να επιτύχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα,
β) να διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση να εισάγει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού  επιπέδου εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών μέσα από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την επωφελή απασχόληση και κοινωνική συνοχή.









Embedded image permalink






Embedded image permalink

Οι γερμανικές θέσεις που απαιτούν παράταση μνημονίου

Η ελληνική επιστολή δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη, αλλά αυξάνει τα περιθώρια για ερμηνεία.
Τα κρίσιμα σημεία της ελληνικής επιστολής είναι τα εξής:
- Δεν περιλαμβάνει καμία καθαρή δέσμευση της Ελλάδας για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και δεν έχει σαφή δέσμευση για λήψη μέτρων.
- Είναι πλήρως ασαφές το πως η ελληνική κυβέρνηση θα καλύψει τις υποχρεώσεις της κατά τις επόμενες εβδομάδες, δεδομένης της τρύπας στα φορολογικά έσοδα.
Για τον λόγο αυτό, η ελληνική επιστολή δεν βρίσκεται σε εναρμόνιση με τις θέσεις που εκφράστηκαν στο τελευταίο Eurogroup.
Η ελληνική επιστολή αντιπροσωπεύει έναν "Δούρειο Ίππο", με στόχο να λάβει η Ελλάδα ένα δάνειο - γέφυρα και στην ουσία να βάλει ένα τέλος στο υφιστάμενο πρόγραμμα.
Υπό το πρίσμα αυτό, δεν έχει καμία ουσία να συνταχθεί ανακοίνωση του Eurogroup την Παρασκευή.
Τι πρέπει να γίνει:
1) Οι τρεις θεσμοί πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας σε άμεση συνάρτηση με την ελληνική επιστολή και στη συνέχεια να ενημερώσουν το Eurogroup εάν η ελληνική επιστολή μπορεί να θέσει τις βάσεις για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, με επαρκές πρωτογενές πλεόνασμα και βιώσιμα επίπεδα χρέους.
2) Χρειαζόμαστε μια σαφή και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε τρεις σύντομες και κατανοητές προτάσεις, ως εξής:
"Αιτούμαστε για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, με ταυτόχρονη χρήση ευελιξίας.
Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς - ιδρύματα (institutions) τυχόν αλλαγές στο υφιστάμενο μνημόνιο.
Στοχεύουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος".
3) Η Ελλάδα πρέπει να επιβεβαιώσει δημοσίως πως θα παραιτηθεί από μονομερή εθνικά μέτρα, τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο το τρέχον πρόγραμμα.
Οι ελληνικές αρχές δεν θα αναλάβουν καμία πρωτοβουλία ή κανένα μέτρο που δεν είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος.
Αυτό περιλαμβάνει παραίτηση από τις εξαγγελίες για την αγορά εργασίας και τις κοινωνικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή.
Το (κεφαλαιακό μαξιλάρι) των 10,9 δισ. ευρώ που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα πρέπει να παραταθεί, αφού οι ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να περάσουν με επιτυχία τα stress tests.

Embedded image permalink

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com