Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Διαψεύδει η Γερμανία πως η ΕΕ δίνει 6μηνη παράταση στήριξης στην Ελλάδα - ΣΟΙΜΠΛΕ: Ή νέο πρόγραμμα, ή τελειώνουν όλα .....


"Οι αναφορές της Κομισιόν πως η ΕΕ έχει συναινέσει να χορηγήσει παράταση κατά έξι μήνες στην Ελλάδα είναι εσφαλμένες", επισημαίνει το Bερολίνο
(upd2)Διαψεύδει το Βερολίνο και μάλιστα ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, πως η ΕΕ έχει ήδη αποφασίσει να χορηγήσει εξάμηνη παράταση της στήριξης προς την Ελλάδα, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μέρος των όρων του Μνημονίου. "Οι αναφορές της Κομισιόν πως η ΕΕ έχει συναινέσει να χορηγήσει παράταση κατά έξι μήνες στην Ελλάδα είναι εσφαλμένες", υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ταυτόχρονα κατέστησε σαφές πως στο Eurogroup της Τετάρτης δεν θα υπάρξει συμφωνία για νέο πρόγραμμα της Ελλάδας.
"Κανείς έξω από την Ελλάδα δεν θα κατηγορηθεί για τα δεινά των Ελλήνων", διαμηνύει σε αυστηρούς τόνους ο Γερμανός αξιωματούχος.
"Εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα, τότε όλα τελειώνουν", προειδοποιεί.

Οι διαρροές από Κομισιόν για σχέδιο εξάμηνης παράτασης της στήριξης στην ΕλλάδαΣοβαρές πλέον είναι οι ενδείξεις ότι οριστικοποιήθηκε το σχέδιο για την Ελλάδα το οποίο θα παρουσιαστεί στο αυριανό έκτακτο Eurogroup και το οποίο προβλέπει 6μηνη παράταση της στήριξης αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μέρος των όρων του Μνημονίου.
Στο μεταξύ από χτες έχει διαρρεύσει το σχέδιο το οποίο η ελληνική πλευρά θα καταθέσει στο Eurogroup της Τετάρτης, το οποίο βασίζεται σε τέσσερις άξονες.
Ειδικότερα:
1) Πρόγραμμα - γέφυρα έως την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, η Ελλάδα θα εκπληρώσει το 70% των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, με το 30% που απομένει, είτε να καταργούνται, είτε να αντικαθιστώνται από δέκα βασικές μεταρρυθμίσεις που θα αποφασιστούν από την Αθήνα, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.
2) Μείωση του στόχου για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος, ήδη από το τρέχον έτος, 2015.
Η Αθήνα απορρίπτει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015 και θέτει νέο στόχο, στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως ακριβώς και το περασμένο έτος, 2014.
3) Η Ελλάδα συνεχίζει να προτείνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσω ανταλλαγής (swap) των ελληνικών ομολόγων, με έκδοση νέων ομολόγων.
4) Υιοθέτηση μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.
Η Αθήνα σχεδιάζει τη χρήση των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Στο μεταξύ, το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας καλύπτεται μέσω της εκταμίευσης μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα θα επιμείνει στη διεκδίκηση των 1,9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, τα οποία αφορούν κέρδη από την κατοχή στα χαρτοφυλάκιά της ελληνικών ομολόγων.

Κομισιόν: Χαμηλές προσδοκίες για συμφωνία με την Ελλάδα εντός της εβδομάδας - Δεν υπάρχει σχέδιο Juncker
Οι προσδοκίες για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους εντός της εβδομάδας είναι χαμηλές, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει σχέδιο παρέμβασης του προέδρου Jean Claude Juncker σε αυτό το στάδιο.
Παράλληλα έκανε λόγο για πυρετώδεις διαβουλεύσεις.
«Η Κομισιόν εργάζεται για να κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρωζώνης», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup για την Ελλάδα.
Την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup έχει οριστεί για την 16η Φεβρουαρίου.

Σκληρή στάση από το Eurogroup: Οι Έλληνες σκάβουν τον τάφο τους - Εκτός ελέγχου η κατάσταση
Σκληρή στάση φαίνεται πως τηρούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενόψει του αυριανού – κρίσιμου Eurogroup, το οποίο θα κρίνει την τύχη της Ελλάδας.
Ειδικότερα, αξιωματούχος του Eurogroup, υπό το πέπλος της ανωνυμίας, σημειώνει πως «οι Έλληνες σκάβουν μόνοι τους τον τάφο».
Μιλώντας στο γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε πως οι Έλληνες λαθεμένα υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, διέτεινε πως επίσης λαθεμένη είναι και η εκτίμηση των Ελλήνων πως ο J.C. Juncker θα στηρίξει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης.
«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου καθώς δεν υπάρχει κανένα σχέδιο» σημείωσε εν συνεχεία, υιοθετώντας μία άκρως πεσιμιστική προσέγγιση.
«Οι Έλληνες σκάβουν τον τάφο τους» κατέληξε χαρακτηριστικά.
Πάντως, νωρίτερα ο J. Dijsselbloem υπογράμμισε την ετοιμότητα του Eurogroup να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
"Το Eurogroup είναι ανοιχτό σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση", δήλωσε ο Ολλανδός αξιωματούχος.
"Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ξεκινούν", πρόσθεσε.
Ωστόσο ο Dijsselbloem έχει ήδη αποστείλει αυστηρό τελεσίγραφο προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Ελλάδα ή θα υποβάλλει αίτημα για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μέχρι το τακτικό Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, ή θα χάσει τη χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της, προειδοποίησε στις 6/2 ο Ολλανδός αξιωματούχος.
"Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλλει αίτημα για παράταση του μνημονίου το αργότερο έως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου", εξηγεί.
"Δεν κάνουμε συμφωνίες για προγράμματα - γέφυρα", διεμήνυσε, στον ίδιο αυστηρό τόνο, το μεσημέρι της Παρασκευής 6/2, ο πρόεδρος του Eurogroup.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com