Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Κύμα οργής και αγανάκτησης για τον ΕΝΦΙΑ .....




-Ταφόπλακα για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το νέο χαράτσι.


Το θέμα που θα βάλει ταφόπλακα στην δικομματική κυβέρνηση φαίνεται πως θα είναι ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος «ενεργοποιεί» και πάλι τους αγανακτισμένους πολίτες.
Με αφορμή το νέο χαράτσι, αλλά αιτία τη συνολικότερη κυβερνητική φορολογική πολιτική, ένα πλήθος συλλογικοτήτων συντονίζει τη δράση του με στόχο την ανάπτυξη δράσεων για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
Συλλογικότητες από όλους τους κλάδους (δημοτικές κινήσεις, εργατικά σωματεία, δικηγορικοί σύλλογοι, κινήσεις αλληλεγγύης, πρωτοβουλίες πολιτών κ.ά.) εκφράζουν πλέον ενεργά την αντίθεσή τους στο νέο χαράτσι και προειδοποιούν ανοιχτά την δικομματική κυβέρνηση.
Σιγά – σιγά σε όλη τη χώρα συγκροτείται ένα πολύ μεγάλο όσο και πλατύ μέτωπο κατά της βάρβαρης και αντιλαϊκής πολιτικής Σαμαρά - Βενιζέλου.
Νομικοί, φοροτεχνικοί και οικονομολόγοι τεκμηρίωσαν με την ανάλυσή τους ότι το νέο αυτό χαράτσι αποτελεί μέρος της γενικότερης επίθεσης ενάντια στο εισόδημα των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων στρωμάτων, του πληθυσμού της υπαίθρου.
Πολίτης προσέφυγε κατά του ΕΝΦΙΑ
Την ολική ακύρωση της πράξης που αφορά στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ, ζητά με κατάθεση «ενδικοφανούς προσφυγής», κάτοικος Πύργου Ηλείας, δημόσιος υπάλληλος, υποστηρίζοντας ότι ο φόρος αυτός είναι αντισυνταγματικός.
Στην προσφυγή υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι ο σχετικός νόμος δεν προασπίζει την περιουσία των πολιτών που δεν έχουν τη φοροδοτική ικανότητα, παραβιάζει ακόμα άρθρα του συντάγματος που αφορούν στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, της φορολογικής ισότητας και της φορολογικής δικαιοσύνης.
Ο Β. Σ., που μένει στον Πύργο με την σύζυγό του (συνταξιούχο του δημοσίου) και τα τρία ανήλικα παιδιά του, εξηγεί πως τα τελευταία χρόνια οι αποδοχές του ίδιου και της γυναίκας του μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 40%,  ενώ παρέμειναν σταθερές οι δόσεις των δανείων που έχουν πάρει για να χτίσουν το σπίτι τους σε οικόπεδο γονικής παροχής. Παράλληλα, αυξήθηκαν και αυξάνονται επιπροσθέτως τα έξοδα των παιδιών του, καθώς όσο αυτά μεγαλώνουν προσαυξάνονται οι απαιτήσεις για φροντιστήρια, εκμάθηση ξένων γλωσσών,  κ.λπ.
Με βάσει το εισόδημά του, από το οποίο έχει μηνιαία κράτηση από το Παρακαταθηκών και Δανείων, και την σύνταξη της γυναίκας του, από την οποία 640 ευρώ μηνιαίως καταλήγουν για την πληρωμή των δάνειων του σπιτιού, ο Β.Σ. δηλώνει ότι  δίνουν «μάχη πραγματική κάθε μήνα για να ανταπεξέλθουν στις πάγιες υποχρεώσεις τους και στερούνται ακόμα και στοιχειώδη στην διατροφή τους».
Τονίζει δε, ότι το « έγκλημά του» είναι ότι έφυγε πριν μια δεκαετία από την Αθήνα για να χτίσει ένα σπίτι, όπου ο ίδιος, η γυναίκα και τα παιδιά του θα είχαν επιτέλους «προσωπικό χώρο» σε ένα οικόπεδο που τους προσφέρθηκε από την πλευρά της οικογένειας της γυναίκας του και μάλιστα σε μια συνοικία υποβαθμισμένη.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν πήγε να χτίσει στην Κηφισιά, αλλά στον Πύργο στο άκρο μάλιστα της πόλης, όπου δεν υπάρχει ούτε δρόμος, ούτε πεζοδρόμιο ή δίκτυο αποχέτευσης.
Τα εισοδήματα τους είναι αισθητά μειωμένα και σαν να μην έφταναν όλες οι άλλες υποχρεώσεις, δόσεις δανείων, εισφορές, φόροι εισοδήματος, κ.λπ., ήρθε ο υπέρογκος ΕΝΦΙΑ για να τους δώσει τη χαριστική βολή.
Μάλιστα, ο συγκεκριμένος πολίτης θεωρείται «προνομιούχος» καθώς έχει μισθό και η σύζυγός του σύνταξη, την ίδια ώρα που χιλιάδες άλλοι καλούνται να πληρώσουν το δυσβάσταχτο φόρο χωρίς να έχουν κανένα εισόδημα.
Δικηγόροι κατά… ΕΝΦΙΑ!
Παρέμβαση ενημερώνοντας τους πολίτες σχετικά με τις προσφυγές που μπορούν να υποβάλλουν στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, για τον ΕΝΦΙΑ, έκανε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στους τρόπους που μπορούν οι πολίτες να κάνουν προσφυγή.
«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας συμμεριζόμενος την τεράστια αναστάτωση που έχει προκληθεί σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αποφάσισε να παρέμβει στο ζήτημα προκειμένου να συνδράμει όσους πολίτες αδικούνται από την συγκεκριμένη διαδικασία διότι καλούνται να πληρώσουν ποσά δυσανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα και επιθυμούν να αμφισβητήσουν την πράξη με την οποία τους καταλογίζεται ο ανωτέρω φόρος», επεσήμανε ο κ. Δημητρουλόπουλος.
Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, στο πλαίσιο της απόφασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας και του προέδρου της, Βασίλη Αλεξανδρή, θα συμπράξει με άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας προκειμένου να αμφισβητηθεί συνολικά η συνταγματικότητα του νόμου με τον οποίο επιβλήθηκε ο ΕΝΦΙΑ προσφεύγοντας για το ζήτημα αυτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, αφού αρκετοί πολίτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα ποσά που τους καταλογίζονται.
Μάλιστα όπως αναφέρει η επιστολή του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας, ο ΕΝΦΙΑ, επιφέρει παράλογες συνέπειες που «θέτουν σε δοκιμασία την κοινωνικοοικονομική υπόσταση των φορολογουμένων, εγείρουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας και, επιπλέον, πλήττουν βάναυσα την ανάπτυξη του συναφούς πεδίου της ελληνικής οικονομίας».
Όπως σημείωσε στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, μπορούν ήδη οι πολίτες που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν την προσφυγή τους για τον ΕΝΦΙΑ (τα ποσά του οποίου έχουν ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τις 17 Σεπτεμβρίου), μέσω των δικηγόρων τους και στη συνέχεια να καταθέσουν την συγκεκριμένη προσφυγή στο αρμόδιο τμήμα της Δ.Ο.Υ. όπου ανήκουν, απ’ όπου θα λάβουν αριθμό πρωτοκόλλου.
«Ο Δικηγορικός Σύλλογος, ενημερώνει τους πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να αμφισβητήσουν την πράξη καταλογισμού του ΕΝΦΙΑ ότι κατά το νόμο αυτό πρέπει να το πράξουν μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της πράξης ασκώντας ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα την επανεξέτασή της από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.
Πώς θα προσφύγετε κατά του ΕΝΦΙΑ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας ανέλαβε  πρωτοβουλία για την δωρεάν προστασία αποκλειστικά των οικονομικά αδύναμων φορολογουμένων πολιτών από  τον ΕΝΦΙΑ και παρέχει  οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν έγκαιρα και  ανέξοδα κατά των αρμοδίων φορέων της Πολιτείας.
Κατ΄  αρχάς ο ΔΣΑ υπογραμμίζει ότι η προθεσμία κατάθεσης της «ενδικοφανους προσφυγής», όπως λέγεται στην νομική ορολογία κατά των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ  λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ενώ διευκρινίζει ότι οι οδηγίες  απευθύνονται αποκλειστικά στα πρόσωπα που λόγω της οικονομικής αδυναμίας στερούνται της δυνατότητας να ορίσουν δικηγόρο.
Οι οικονομικά αδύναμοι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ασκήσουν εμπρόθεσμα και αφ’ ενός την «ενδικοφανή προσφυγή» κατά των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ και αφ’ ετέρου να ζητήσουν από το δικαστήριο τον αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρου στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης του ευεργετήματος της πενίας.
Όπως επισημαίνει ο ΔΣΑ, «το απαραίτητο πρώτο βήμα για την αμφισβήτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ είναι η κατάθεση της λεγόμενης «ενδικοφανούς προσφυγής», η οποία απευθύνεται στην αρμόδια επιτροπή επίλυσης διαφορών της Γενικής Γραμματείας εσόδων του υπουργείου Οικονομικών».
Η κατάθεση της ενδικοφανούς προσφυγής είναι υποχρεωτική προκειμένου να μπορέσει κάποιος, σε περίπτωση ρητής ή σιωπηρής της απόρριψης της, να προσφύγει αργότερα στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση του ΔΣΑ  ( dsa_enfia@dsa.gr) παρέχεται η δυνατότητα να αναζητήσουν υποδείγματα για να συντάξουν και να καταθέσουν στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών τόσο την «ενδικοφανή προσφυγή» κατά του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ, όσο και «αίτηση χορήγησης του ευεργετήματος Πενίας», για απαλλαγή τους από την καταβολή παραβόλου και αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρου από το αρμόδιο δικαστήριο προκειμένου να ασκήσουν εν συνεχεία, τη προσφυγή τους κατά της αναμενόμενης απόρριψης της ενδικοφανούς προσφυγής, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.
Εκτός από τη σύνταξη των παραπάνω εγγράφων, ο φορολογούμενος θα πρέπει επίσης να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά δαπανών που αποδεικνύουν την δεινή οικονομική του κατάστασή του (λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, δαπάνες θέρμανσης, νοσήλια), καθώς και μια εκτίμηση δαπάνης για τα τρόφιμα και να τα εγγράψει  σε ψηφιακή μορφή (CD), καθώς η κατάθεση της προσφυγής και των δικαιολογητικών γίνεται υποχρεωτικά σε ψηφιακή μορφή.
Ο ΔΣΑ, όπως αναφέρεις σε σχετική ανακοίνωσή του,  στην προσπάθεια του να συνδράμει τους πολίτες στην άσκηση των δικαιωμάτων τους και στην παροχή αποτελεσματικής εννόμου προστασίας, θα παρέχει κάθε είδους διευκρίνιση, πληροφορία σε ομάδες πολιτών που θα απευθυνθούν σε αυτόν για ενημέρωση, στη ηλεκτρονική διεύθυνση: dsa_enfia@dsa.gr.
Ο συγκεκριμένος οδηγός του ΔΣΑ, δεν αφορά τις περιπτώσεις φορολογουμένων που προβάλλουν ειδικά νομικά ζητήματα ή επιθυμούν να φορολογηθούν επί της πραγματικής αξίας των ακινήτων τους και όχι επί της αξίας που έχει προσδιορίσει η φορολογική αρχή.
Τέλος, ολόκληρος ο οδηγός άσκησης της «ενδικοφανούς προσφυγής» και της «αίτησης χορήγησης του ευεργετήματος πενίας», με λεπτομερείς αναφορές και πληροφορίες για τα δικαιώματα των πολιτών, τις προϋποθέσεις άσκησης τους καθώς και τα τυποποιημένα έντυπα-υποδείγματα προσφυγών είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ (www.dsa.gr).





































newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com