Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Στο ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα SAMP/T Aster 30 Mamba στρέφεται η Τουρκία ...





Στο γαλλο-ιταλικό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου ύψους SAMP/T Aster 30 Mamba φαίνεται να στρέφεται η Τουρκία αξιοποιώντας διαπραγματευτικά την αρχική επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης για το κινεζικό σύστημα FD-2000 (HQ-9). Σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman ο διευθυντής του υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) İsmail Demir επισκέφτηκε μυστικά την Γαλλία και συναντήθηκε με στελέχη της εταιρείας Eurosam που κατασκευάζει το συστημα  SAMP/T Aster 30 Mamba και η οποία συμμετέχει στον τουρκικό διαγωνισμό για την απόκτηση 12 πυροβολαρχιών. Στόχος των Τούρκων είναι η συμπαραγωγή των 12 συστημάτων από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και τη μεταφορά τεχνολογίας στην τουρκική βιομηχανία για την μελλοντική ανάπτυξη ενός τουρκικού αντίστοιχου συστήματος.
Η ευρωπαϊκή κοινοπραξία είχε βαθμολογηθεί δεύτερη στον εν λόγω διαγωνισμό μετά την κινεζική πρόταση, ενώ τρίτη είχε καταταγεί η αμερικανική πρόταση της Raytheon με το σύστημα Patriot PAC-3. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί όταν το κινεζικό σύστημα είχε αρχικά επιλεγεί από την τουρκική κυβέρνηση η κατασκευάστρια εταιρεία CPMIEC είχε προσφέρει το σύστημα FD-2000 (HQ-9) έναντι 3,44 δισ δολαρίων, ενώ το ποσοστό μεταφοράς τεχνογνωσίας από την κινεζική στην τουρκική βιομηχανία είχε χαρακτηριστεί ως ικανοποιητικό από τον τουρκικό υφυπουργείο.
Όμως οι έντονες αντιδράσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από την επιλογή του κινεζικού συστήματος, όπως η διαλειτουργικότητα του τουρκικού συστήματος αεράμυνας με το ΝΑΤΟικό σύστημα αεράμυνας, η αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών του ΝΑΤΟικού συστήματος αεράμυνας στους Κινέζους μηχανικούς που θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία του αντιαεροπορικού συστήματος FD-2000 (HQ-9) οδήγησαν την κυβέρνηση Ερντογάν σε συνεχόμενες αναβολές αναφορικά με την τελική της επιλογή επιτρέποντας στους υπόλοιπους δύο υποψηφίους να καταθέσουν καλύτερες προσφορές σε σχέση με το κόστος και το ποσοστό μεταφοράς τεχνογνωσίας στην τουρκική βιομηχανία.
Πάντως εάν οι Τούρκοι επιλέξουν το ευρωπαϊκό σύστημα στην τιμή που επιθυμούν (στόχος είναι η επίτευξη ενός κόστους απόκτησης κάτω των 4 δισ δολαρίων) οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εκφράσουν άλλες αντιρρήσεις, αφού το ευρωπαικό σύστημα SAMP/T Aster 30 Mamba βρίσκεται σε υπηρεσία στις γαλλικές και ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις και μπορεί εύκολα να διασυνδεθεί και να ολοκληρωθεί με το ΝΑΤΟικό σύστημα αεράμυνας.     
Το ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα SAMP/T Aster 30 Mamba αποτελείται από το ραντάρ επιτήρησης Master M3R ThalesRaytheonSystems, το ραντάρ Ελέγχου Πυρός 3D Arabel FCU της εταιρείας Thales, το Κέντρο Ελέγχου Πυρός (BC2), και 6 εκτοξευτές επί τροχοφόρων οχημάτων με 8 εγκιβωτισμένα κάθετα εκτοξευόμενα βλήματα Aster 30 Block 1 έκαστο. Η εμβέλεια του βλήματος Aster 30 για την αναχαίτιση αεροσκαφών φτάνει τα 100 χλμ, και για την αναχαίτιση βλημάτων cruise τα 25 χλμ.
Το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος του βλήματος είναι τα 20 χλμ, η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει φτάνει τα 4,12 Mach, ενώ το βλήμα μπορεί να αντέξει επιτάχυνση μέχρι 60g. Το μήκος του βλήματος είναι 4,9 μέτρα, το βάρος του φτάνει τα 510 κιλά, ενώ η διάμετρος του είναι 18 εκατοστά. Το βλήμα προωθείται από ένα πυραυλοκινητήρα δύο σταδίων στερεών καυσίμων.
Το βλήμα όπως αναφέρθηκε νωρίτερα εκτοξεύεται κάθετα και χάρις στο σύστημα TVC (Thrust Vector Control System) και τα 4 μετακινούμενα ακροφύσια που διαθέτει, μπορεί να στραφεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Μετά την απομάκρυνση του βλήματος Aster 30 Block 1  από τον εκτοξευτή, ακολουθεί η αποκόλληση του τμήματος του κινητήρα επιτάχυνσης και τίθεται σε λειτουργία ο κύριος κινητήρας του δεύτερου σταδίου του βλήματος.
Για την καθοδήγηση του βλήματος προς το στόχο χρησιμοποιείται ο συνδυασμός των 4 μεγάλων αεροδυναμικών επιφανειών που διαθέτει καθώς και των 4 ελεγχόμενων περιμετρικών ακροφυσίων διεύθυνσης PIF-PAF (Pilotage en Force Pilotage Aerodinamique Fort). Τα ακροφύσια βρίσκονται στη μέση ακριβώς της ατράκτου του βλήματος για αποτελεσματικότερη λειτουργία.
Η καθοδήγηση του πυραύλου Aster 30 Block 1 κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πτήσης, πραγματοποιείται από το ραντάρ ελέγχου πυρός Arabel, το οποίο μεταδίδει τις απαραίτητες πληροφορίες στο βλήμα σε συνδυασμό με το αδρανειακό σύστημα πλοήγησης με το οποίο είναι εξοπλισμένος ο πύραυλος. Στο τελικό στάδιο της πτήσης του Aster 30 Block 1  προς το στόχο τίθεται σε λειτουργία το ενεργό ραντάρ Doppler AD4A με τον οποίο είναι εξοπλισμένο το βλήμα. Η πολεμική κεφαλή του βλήματος είναι τύπου καθοδηγούμενη υψηλής εκρηκτικότητας, θραυματογώνος με πυροσωλήνα χρονικής καθυστέρησης που λειτουργεί στην συχνότητα Ku.
           
Το ραντάρ Ελέγχου Πυρός Arabel 3D της εταιρείας Thales λειτουργεί στην X Band (8-13 GHz), η κεραία του είναι διάταξης φάσης και αποτελείται από 4.000 πομποδέκτες.  Η κεραία του ραντάρ Arabel είναι πλήρως περιστρεφόμενη, καλύπτοντας 360 μοίρες στο αζιμούθιο και -5 με +90 μοίρες στην ανύψωση.
Το ραντάρ μπορεί να παρακολουθεί άνω των 100 στόχων την ίδια στιγμή, ενώ η μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού στόχων και ιχνηλάτησης είναι 80-100 χλμ. Το ραντάρ Arabel μπορεί να αντιμετωπίζει ταυτοχρόνως 10 στόχους, καθοδηγώντας προς αυτούς μέχρι και 16 βλήματα Aster 30 Block 1, ενώ μία πλήρη πυροβολαρχία SAMP/T Aster 30 Mamba (6 εκτοξευτές εξοπλισμένοι με 48 βλήματα) μπορεί να εκτοξεύσει 8 βλήματα μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.
To Κέντρο Ελέγχου Πυρός (BC2) μίας πυροβολαρχίας SAMP/T Aster 30 Mamba αποτελείται από ένα κλωβό, ο οποίος φέρεται επί ενός φορτηγού και διαθέτει δύο σταθμούς εργασίας. Οι λειτουργίες του Κέντρου Ελέγχου είναι αναγνώριση ίχνους, αξιολόγηση απειλής, παρουσίαση στοιχείων βολής, κατανομή των στόχων στα επιμέρους βλήματα και πυροδότηση. 



















http://defencenews.gr/index.php/tourkia/532-sto-evropaiko-antiaeroporiko-antivallistiko-systima-samp-t-aster-30-mamba-strefetai-i-tourkia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com