Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Β.ΗΠΕΙΡΟΣ--Τέσσερα χρόνια σήμερα από την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα - Τελέστηκε το τρισάγιο στη μνήμη του Εθνομάρτυρα ...




Την Κυριακή 10 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης στο κοιμητήριο της Χιμάρας, το τρισάγιο στη μνήμη του Αριστοτέλη Γκούμα με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την δολοφονία του από αλβανούς εξτρεμιστές, επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα του να μιλαει την μητρική του γλώσσα την ελληνική, στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. 

Δεκάδες συγγενείς και φίλοι της οικογένειας του Αριστοτέλη, εκπρόσωποι βορειοηπειρωτικών φορέων και Έλληνες από διάφορα σημεία της Βορείου Ηπείρου συγκεντρώθηκαν στις 10:30 το πρωί της Κυριακής στο μνήμα τουΧιμαραίου Εθνομάρτυρα προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του και να στείλουν προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι η θυσία του δεν πρόκειται να ξεχαστεί.

Αφού εψάλλει το τρισάγιο από τον πατέρα Θεόδωρο από τους Δρυμάδες, ο κ. Μόντης Κολίλας απηύθυνε εκ μέρους της οικογένειας τον εξής χαιρετισμό: 

" Φίλες και φίλοι, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες.
Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του Αριστοτέλη μας κι όμως εμείς δεν παύουμε να τον σκεπτόμαστε και να τιμούμε τη μνήμη του.

Πολύ περισσότερο δεν ξεχνούμε τον λόγο που έκοψε το νήμα της ζωής του το βράδυ της 12ης Αυγούστου 2010. Προασπίστηκε το δικαίωμα του να μιλάει την μητρική του γλώσσα την ελληνική, εδώ στη γενέτειρά του, τη Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου. Αυτό δεν άρεσε σε κάποιους ξένους που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την περιοχή και με την εγκληματική τους ενέργεια νόμισαν ότι θα επιβάλλουν το δικό τους νόμο.

Παράλληλα όμως σε κάποιους δεν αρέσει το ότι κάθε χρόνο μνημονεύουμε τον Αριστοτέλη. Θεωρούν προκλητικό το ότι δεν δεχόμαστε πως ο θάνατος του προήλθε από ατύχημα. Θεωρούν προκλητικό ότι ερχόμαστε εδώ για να θυμίσουμε πως η θυσία του Αριστοτέλη αποτελεί τρανή  απόδειξη ότι συντελείται κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ελληνισμού στη Χιμάρα αλλά και όλη τη Βόρειο Ήπειρο.
Γι’ αυτό και άρχισαν με διάφορες μεθόδους την προσπάθεια να μας φοβερίζουν, προσπαθώντας να σπείρουν ανάμεσα μας τον τρόμο και τη διχόνοια.

Όμως όχι!  Ότι και να μας κάνουν αδερφέ Αριστοτέλη δεν θα πάψουμε στιγμή να σε μνημονεύουμε και να ερχόμαστε πάνω από το μνήμα σου όσα χρόνια και αν περάσουν για να ανάβουμε ένα κερί αλλά και να θυμίζουμε τη μισαλλοδοξία αυτών που δεν σέβονται τα όσα δικαιούμαστε ως γηγενείς κάτοικοι αυτού του τόπου.

Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι η φετινή θλιβερή επέτειος συνδέεται με την απόπειρα της εθνολογικής, δημογραφικής και κοινωνικής αλλοίωσης της Χιμάρας μας με την αυθαίρετη συνένωση της με επαρχία με την οποία δεν έχει κανέναν δεσμό γεωγραφικό, εθνικό ή πολιτιστικό. 
Αναμφισβήτητα το γεγονός αυτό αποτελεί κορύφωση ενός σχεδίου μέρος του οποίου ήταν και η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα. 
Αν θέλουμε λοιπόν να τιμήσουμε πραγματικά τη μνήμη του, τέτοιες μεθοδεύσεις δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εφαρμόζονται.

Φίλες και φίλοι, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, εκ μέρους της οικογένειας του Αριστοτέλη σας ευχαριστώ που δώσατε το παρόν προκειμένου να μας συμπαρασταθείτε!

Αδερφέ Αριστοτέλη αιωνία να είναι η μνήμη σου και μακάρι η δικαίωση σου να έρθει το συντομότερο δυνατόν!"


Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι φώναξαν τα συνθήματα 
"Τέλη πονάμε ποτέ δεν σε ξεχνάμε", "Ένας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα" και "Τέλη ζεις εσύ μας οδηγείς!". 
Στεφάνια κατέθεσαν η οικογένεια του Αριστοτέλη Γκούμα, η Ένωση Βορειοηπειρωτών Κύπρου "Ο Πύρρος" με το ίδρυμα Μελετών και Αρωγής Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ο Εθνικός Σύλλογος "Βόρειος Ήπειρος 1914" και λουλούδια η Νεολαία Βορειοηπειρωτών τοποθετώντας στο μνήμα μια μικρή ελληνική σημαία. 

Τέλος όσοι συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την μνήμη του Αριστοτέλη έψαλλαν με μια φωνή και μια καρδιά τον Ύμνο εις την Ελευθερία, δίνοντας την υπόσχεση να τιμούν κάθε χρόνο την μνήμη του Χιμαραίου Εθνομάρτυρα.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ 
ΧΙΜΑΡΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
12 - 8 -2010
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com