Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Αγώνα δρόμου με τον χρόνο και… με τον εαυτό της δίνει η κυβέρνηση για να ανατρέψει το εις βάρος της αρνητικό κλίμα – Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα ...



Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έχει λάβει ξεκάθαρα και έχει αντιληφθεί το «μήνυμα» της ελληνικής κοινωνίας.
Το οποίο εν πολλοίς συνοψίζεται στο «ότι δεν πάει άλλο».
Η τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι για ακόμα μια φορά ενδεικτική της κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει εκατομμύρια Ελλήνων.
Πολίτες που λόγω της μείωσης των μισθών τους, έχουν δει την αγοραστική τους δύναμη να γυρίζει στη δεκαετία του ’80, την ίδια στιγμή που περίπου 850.000 εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση που αγγίζει ακόμα και τους 12 μήνες!
Είναι προφανές πως όταν ο μέσος πραγματικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα κυμαίνεται στα 750 με 800 ευρώ, κάθε συζήτηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μόνο ως αστεία, αν όχι γελοία μπορεί να ακουστεί, ιδιαίτερα αν προστεθούν και τα άλλα 1,3 εκατομμύρια των ανέργων που συνθέτουν την ελληνική αγορά εργασίας.
Για αυτό το λόγο άλλωστε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του έχουν αναγάγει σε πρωταρχικό μέλημα τους την προώθηση ενός πακέτου φορολογικών ελαφρύνσεων, το οποίο και προφανώς θα ανακοινωθεί κατά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στις εργασίες της ΔΕΘ.
Πακέτο που πέρα από ανάσα στους φορολογούμενους, θα χρησιμοποιηθεί και ως επιχείρημα από την πλευρά της κυβέρνησης για να περάσει το μήνυμα της αλλαγής του κλίματος ότι τα χειρότερα πέρασαν, ότι το μνημόνιο τελείωσε και ότι η χώρα εισέρχεται σε μια νέα εποχή.
Επιχείρημα που κάθε άλλο παρά εύκολο μπορεί να χαρακτηριστεί ως προς την πειθώ και την αποτελεσματικότητα του.
Διότι δεν είναι μόνο οι ενστάσεις που μπορούν να προβάλλουν (και συνεπώς να τινάξουν στον αέρα) στις αξιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης οι δανειστές και οι εταίροι, με τους οποίους εκκρεμεί και η συζήτηση για την τύχη του ελληνικού χρέους.
Αλλά ούτε και ο αέρας νίκης που φαίνεται να αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για τη μικρή ΔΕΗ, για τον αιγιαλό, για τα δάση, εν πολλοίς απέδειξε την αναντιστοιχία των διαθέσεων των πολιτών απέναντι στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.
Η δυσκολία έγκειται και στους χειρισμούς της ίδιας της κυβέρνησης.
Η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ είναι ενδεικτική της προχειρότητας και της έλλειψης στοιχειώδους οργάνωσης από την κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται εδώ και τουλάχιστον δυόμιση χρόνια, από όταν η κυβέρνηση ήταν τρικομματική. Συσκέψεις επί συσκέψεων, «αντάρτικα» βουλευτών, διορθώσεις, διαπραγματεύσεις, πολύωρες διαβουλεύσεις και συζητήσεις για να υπάρξει το γνωστό πρόσφατο φιάσκο.
Οι διαβεβαιώσεις για μια δίκαιη και προοδευτική φορολογία κατέρρευσαν παταγωδώς.
Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα κληθεί να διαχειριστεί μια σειρά από εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Ο χρόνος πλέον την πιέζει ασφυκτικά και οποιοιδήποτε χειρισμοί κατά τα πρότυπα και την πολιτική «φιλοσοφία» του ΕΝΦΙΑ απλά θα επιταχύνουν τον χρόνο της πτώσης, αν όχι της κατάρρευσης της.








Σπύρος Χριστόπουλος











www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com