Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Αυστρία: Άνοδο για το εθνικιστικό κόμμα που πλέον βρίσκεται πίσω μόνο από τους σοσιαλιστές ...




Ο μείζων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού στην Αυστρία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, διατηρεί το προβάδισμά του, με ένα ποσοστό μεταξύ 26-27%, ωστόσο το εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, εμφανίζεται ενισχυμένο και ήδη στη δεύτερη θέση μαζί με το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και ποσοστό 23-25%, σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα "Κρόνεν Τσάιτουνγκ".
Εννέα μήνες μετά τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 29 ης Σεπτεμβρίου, η δημοσκόπηση αυτή εμφανίζει, από τα έξι κόμματα που εκπροσωπούνται σήμερα στην αυστριακή Βουλή, το Κόμμα των Πρασίνων στην τέταρτη θέση με ποσοστό 12-14%, με το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) να ακολουθεί με 6-8% και το κόμμα του Αυστροκαναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ να μη συγκεντρώνει πλέον το εκλογικό όριο του 4% που ισχύει στην Αυστρία και να καθηλώνεται στο 0,5-1,5%.
Στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, οι Σοσιαλδημοκράτες –οι οποίοι, όπως και τα προηγούμενα πέντε χρόνια, ηγούνται και πάλι της νέας κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα– είχαν αναδειχθεί πρώτο κόμμα με ποσοστό 26,8%, με δεύτερο το Λαϊκό Κόμμα και 24%, ενώ ακολούθησαν το Κόμμα των Ελευθέρων με 20,5%, οι Πράσινοι με 12,4%, η Ομάδα Στρόναχ με 5,7% και το κόμμα ΝΕΟΣ με 5%.
Σε δική της δημοσκόπηση που δημοσιεύει επίσης σήμερα η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα "Έστεραϊχ", το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανίζεται πρώτο με ποσοστό 27%, με δεύτερο το Σοσιαλδημοκρατικό με 25%, και στην τρίτη θέση το Λαϊκό Κόμμα με 20%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 15% και το ΝΕΟΣ με 10%.
Οι υπεύθυνοι αυτής της δημοσκόπησης επισημαίνουν πως στη βάση των αποτελεσμάτων της, τα δύο κόμματα του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατικό και Λαϊκό, δεν συγκεντρώνουν πλέον πλειοψηφία παραμένοντας στο 45%, ενώ ένα ποσοστό 52% διαθέτουν πλέον τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, Ελεύθεροι, Πράσινοι και ΝΕΟΣ.
Ως αιτία της μείωσης της δύναμης και της "απώλειας" της πλειοψηφίας για τα δύο κυβερνώντα κόμματα, βάσει αυτής της δημοσκόπησης, θεωρείται η συνέχιση των ενδοκυβερνητικών διαφορών ως προς τη μείωση της φορολογίας, στο οποίο το Λαϊκό Κόμμα με τον αρχηγό του, αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, κρατά αρνητική στάση.
Ωστόσο, με την αντίθετη θέση τους και παρά την προώθηση από μέρους τους μιας μείωσης των φόρων, οι Σοσιαλδημοκράτες δεν φέρεται να αποσπούν οφέλη, τα οποία φέρεται να εισπράττουν οι Ελεύθεροι του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.
Ως φαινόμενο που έχει παρουσιαστεί και στα προηγούμενα χρόνια στο διάστημα μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων στην Αυστρία, ερμηνεύουν αναλυτές στη Βιέννη, το προβάδισμα με το οποίο εμφανίζεται στη δημοσκόπηση αυτή αλλά και σε κάποιες άλλες στις αρχές αυτού του χρόνου, το εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.













defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com