Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

Σχολή Αστυφυλάκων: Η πολυετής διαμάχη για το... ύψος ενός υποψηφίου !!!
Μια κόνταινε, μια ψήλωνε, αλλά το όριο εισόδου στην Σχολή Αστυφυλάκων της ΕΛΑΣ παρέμενε σταθερό στο 1,70 μ. Είχαν αρχίσει να τρελαίνονται οι αρμόδιες επιτροπές με την περίπτωση του υποψηφίου.
Τελικά τον έκοψαν, καθώς για λίγα χιλιοστά δεν είχε το απαιτούμενο ανάστημα του 1,7 μ. (χωρίς υποδήματα).
Η υπόθεση απασχόλησε την Διοικητική Δικαιοσύνη. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών  δικαίωσε τον υποψήφιο, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ανεπίτρεπτη την Εφετειακή απόφαση και ανέπεμψε την υπόθεση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να μετρηθεί εκ νέου ο υποψήφιος σύμφωνα με τα δεδομένα της επιστήμης.
Ειδικότερα, ο υποψήφιος το 2009 πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του για να υποβάλλει τα δικαιολογητικά προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό εισαγωγής στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων. Στο Τμήμα μετρήθηκε το ανάστημα του και βρέθηκε ότι ήταν οριακό, δηλαδή, 1,70 μ.
Ακολούθησαν επιτυχώς οι υγειονομικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες. Έφτασε η ώρα των αθλητικών δοκιμασιών ενώπιον της ειδικής επιτροπής. Η επιτροπή μέτρησε το ύψος του και το βρήκε 1,694μ.
Επανήλθε όμως η επιτροπή με δύο νέες μετρήσεις την ίδια μέρα, αλλά και πάλι το ύψος του ήταν το ίδιο (1,694μ.), δηλαδή κάτω από το επιτρεπόμενο όριο. Έτσι, κρίθηκε μη ικανός και αποκλείσθηκε από τις γενικές εξετάσεις για την εισαγωγή του  στις Αστυνομικές Σχολές.
Ο υποψήφιος άσκησε αίτηση ακύρωση στο Διοικητικό Εφετείο, υποστηρίζοντας ότι ήταν παράνομος ο αποκλεισμός τους. Μάλιστα, προσκόμισε βεβαίωση αναστημομέτρησης η οποία έγινε με μέριμνα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, σύμφωνα με την οποία το ύψος του βρέθηκε να είναι 1,73μ.
Ακόμη, προσκόμισε και  άλλη, δεύτερη, μέτρηση του Δημοσίου νοσοκομείου που διέμενε, σύμφωνα με την οποία το ύψος του αυτή τη φορά βρέθηκε 1,71μ.
Το Εφετείο έκρινε ότι παράνομα αποκλείστηκε. Και αυτό γιατί «η ελάχιστη οριακή διαφορά των 6 χιλιοστών που διαπιστώθηκε από την αρμόδια αθλητική επιτροπή (1,694μ.) οφείλεται προφανώς στο ότι το ανάστημα του ανθρώπινου σώματος υφίσταται παροδική μείωση κατά την διάρκεια της ημέρας, γεγονός που επιβεβαιώνεται» και από την μέτρησή του που έκανε στην Στρατιωτική  Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, όπου βρέθηκε να έχει ανάστημα 1,73μ.
Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2568/2014 απόφασή τους έκριναν μη ορθή την Εφετειακή απόφαση, γιατί «προέβη ανεπιτρέπτως σε κατ΄ ιδίαν ουσιαστική εκτίμηση περί του ότι ο υποψήφιος διαθέτει πράγματι την απαιτούμενη κατά νόμο ιδιότητα, δηλαδή, το ελάχιστο ανάστημα».
Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, υπογραμμίζουν ότι από τις διάφορες αναστημομετρήσεις που έγιναν στον υποψήφιο καταγράφονται διαφορετικά αναστήματα. Αυτό  δημιουργεί μια αντιφατικότητα από την οποία γεννώνται εύλογες αμφιβολίες για τον αν μπορεί ο υποψήφιος να μπει ή όχι στην επίμαχη Σχολή.
Έτσι, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την έφεση του υπουργείου Δημόσια Τάξης κατά της Εφετειακής απόφασης, ενώ ανέπεμψε την υπόθεση στο υπουργείο Δημόσια Τάξης προκειμένου να μετρηθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα της επιστήμης, εκ νέου το ανάστημα του υποψηφίου.
defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr