Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Έρευνα για την ψυχολογία των φαντάρων: Ένας στους τέσσερις με ψυχολογικά προβλήματα ...





Σημαντικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα για την ψυχολογική κατάσταση των φαντάρων αλλά και των αξιωματικών της Ψυχιατρικής Κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πεντέλης. Μεταξύ άλλων καταγράφεται ένα ποσοστό 3% που δηλώνει πως αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, ενώ πάνω από 5% δηλώνει πως το έχει σκεφτεί. Συνολικά περίπου το 25% δηλώνει πως έχει ψυχολογικά προβλήματα. 
Η εν λόγω μελέτη παρουσιάστηκε στο 22ο Ψυχιατρικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα. Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο δίμηνο του 2012, συμμετείχαν 866 άτομα, στελέχη και οπλίτες του στρατού. Το 93% ήταν άνδρες με μέση ηλικία του δείγματος τα 29 έτη. Οι γιατροί Ορέστης Γιωτάκος και Γιώργος Τσουβέλας, της Ψυχιατρικής κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων στην Πεντέλη, ερεύνησαν τη συσχέτιση των συμπτωμάτων άγχους με εκείνα της αυτοκτονικής συμπεριφοράς. 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως αναφέρονται από το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος: 
  • Το 12% απάντησε θετικά στην αναφορά "είχα την αίσθηση ότι δεν αξίζω”,
  • Το 6 %, “ευχήθηκα να είχα πεθάνει”,
  • Το 5,6%, “είχα σκέψεις αυτοκτονίας”
  • Το 2,8%, “είχα επιχειρήσει να αυτοκτονήσω”.
Τα κύρια συμπτώματα άγχους που αναφέρονταν είναι:
  • “φόβος ότι θα τρελαθώ”,
  • “φόβος ότι θα πεθάνω”,
  • “αίσθημα πνιγμονής”
  • “αίσθηση απώλειας ελέγχου”.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως αναφέρει το Δίκτυο Σπάρτακος, “τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υποδεικνύουν τη συσχέτιση ανάμεσα στα συμπτώματα άγχους και την αυτοκτονικότητα”. Επισημαίνεται επίσης η ύπαρξη ιστορικού χρήσης ουσιών, αλλά και των διαταραχών του ύπνου, ως σημαντικούς παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε μια απόπειρα αυτοκτονίας. Η μελέτη καλεί για “έγκαιρη ανίχνευση και εκτίμηση κινδύνου για αυτοκτονία”.













http://tvxs.gr/news/sti-skopia/ereyna-gia-tin-psyxologia-ton-enstolon-enas-stoys-tesseris-me-psyxologika-problimata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com