Κυριακή, 25 Μαΐου 2014

EKTΙΜΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ...Τα τέσσερα βασικά σενάρια για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως τα επεξεργάζονται όλοι οι ξένοι οίκοι, είναι τα εξής:
Σενάριο Α: Η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη (άνω των 3-4 ποσοστιαίων μονάδων) και/ή το ΠΑΣΟΚ τα πηγαίνει πολύ άσχημα (πέφτει κάτω από το 5-6%) και ο Λαϊκός Σύνδεσμος έχει δηψήφιο ποσοστό με το Ποτάμι να κινείται κοντά στο 6%. Πιθανότητες 40%
Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση συνασπισμού θα συναντήσει σοβαρές πολιτικές δυσκολίες στη διαχείριση ενός τέτοιου αποτελέσματος, καθώς αυτό θα ερμηνευτεί σαν ένα ισχυρό σημάδι αλλαγής πολιτικής. Στο εσωτερικό της ΝΔ θα υπάρξουν ισχυρές αναταράξεις και θα τεθεί θέμα ηγεσίας αφού η στρατηγική του Α.Σαμαρά θα έχει καταρρεύσει. Η ίδια η τρόικα βλέποντας ότι δεν της είναι χρήσιμος θα επιδιώξει την αλλαγή ηγεσίας στο εσωτερικό της ΝΔ.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση θα είναι ακόμα δυσκολότερη. Και αυτό γιατί εάν το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει κεντρικά να παραμείνει στην κυβέρνηση, κανείς δεν θα μπορέσει να εγγυηθεί τι θα κάνουν μεμονωμένοι βουλευτές (ειδικά εκείνοι που είναι αντίθετοι στον Ε.Βενιζέλο). Επομένως, οι παραπάνω εξελίξεις θα απειλήσουν άμεσα την επιβίωση της κυβέρνησης συνασπισμού πέραν του καλοκαιριού.
Σενάριο Β: Η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή (έως 2-3 ποσοστιαίες μονάδες) και το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει αξιοπρεπή ποσοστά (κοντά στο 6,5% ή και υψηλότερα) και ο Λαϊκός Σύνδεσμος λαμβάνει ποσοστό κοντά στο 8%. Πιθανότητες 35%
Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που, σε συνδυασμό με το θετικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών, θα επιτρέψουν τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ να περιορίσουν την ζημιά, σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Η ΝΔ θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι οι απώλειές της συνδέονται με τη “χαλαρή ψήφο” που συνήθως χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές, καθώς τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών μπορούν να ερμηνευτούν θετικότερα. Για το ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε αυτή τη φάση ποιο αποτέλεσμα θα είναι αποδεκτό, μια επίδοση 6-7%, σε συνδυασμό με την ικανοποιητική εικόνα στις δημοτικές εκλογές, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στο κόμμα να παραμείνει στην κυβέρνηση, χωρίς να προκληθεί κάποια σοβαρή εσωτερική αποσταθεροποίηση. Αυτό θα ισχύσει ιδιαίτερα εάν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ μπορέσουν να κερδίσουν είτε στην περιφέρεια Αττικής ή στο Δήμο της Αθήνας στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.
Σενάριο Γ: Η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το 4,5% και να εκλέξει ευρωβουλευτή αλλά το Πoτάμι κερδίζει ποσοστό κοντά στο 7% και ο Λαϊκός Σύνδεσμος κάτω από 10%. Πιθανότητες 20%
Πρόκειται για ένα μικτό αποτέλεμα το οποίο θα οδηγήσει σε εκλογές τον Οκτώβριο για να πάρει την θέση του ΠΑΣΟΚ το Πoτάμι στην κυβέρνηση σε περίπτωση που επικρατήσει είτε η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γενικά το Ποτάμι αν τα καταφέρει αύριο στις εκλογές θα εξελιχθεί σε "μπαλαντέρ" των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Σενάριο Δ: Η ΝΔ καταφέρνει να προηγηθεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μικρή διαφορά και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει ποσοστά ανάλογα του σεναρίου Β ή και καλύτερα. Πιθανότητες 5%
Πρόκειται για το πιο θετικό σενάριο για την κυβέρνηση, το οποίο θα απομακρύνει την απειλή των πρόωρων εκλογών τουλάχιστον έως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το πρώτο τρίμηνο του 2015. Ο Α.Σαμαράς θα είναι αναμφισβήτητα νικητής και δικαιωμένος και το πρόβλημα θα περάσει στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Α.Τσίπρα να έχει να αντιμετωπίσει το Αριστερό Ρεύμα.
Εκτίμησή μας: Το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε μικτό σενάριο με στοιχεία από το "Α" και το "Β"...


defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr