Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ο Μαστοράκης, ο συνταγματάρχη Κοντοστάνος και η Γ.Υ.Σ - Μια στρατιωτική ιστορία ...




Τη ζωή του 
διηγείται στο περιοδικό People ο Νίκος Μαστοράκης. Είτε με δική του αφήγηση είτε με ρεπορτάζ έχουν γραφεί όλα - καλά και κακά΄, έπαινοι και επικρίσεις - και μάλιστα έντονες για περιόδους της ζωής του , επιλογές του κλπ. Εχουν αναφερθεί εκτενώς.
 Σήμερα από το κομμάτι του περιοδικού διαλέγουμε την εκδοχή του Μαστοράκη για ένα από τα βήματα για την ίδρυση της Ελληνικής Τηλεόρασης και την δική του εμπλοκή καθώς αφορά ...μια στρατιωτική ιστορία:


<<Η γνωριμία με την «ερωμένη» του στη Νέα Υόρκη:

>>Το πρώτο ταξίδι του Νίκου Μαστοράκη στην Αμερική γίνεται το 1966, με την παρθενική πτήση της Ολυμπιακής. Εκείνη την περίοδο εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Μεσημβρινή και ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να καλύψει τη φιλοξενία της Ολυμπιακής στο παρθενικό της ταξίδι. «Πετάξαμε με ένα Boeing 707 με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Μόλις περπάτησα στο Μανχάταν, έμεινα ό,τι πιο κάγκελο έχω υπάρξει στη ζωή μου. Τίποτα δεν με χτύπησε πολιτιστικά και πολιτισμικά κατά τέτοιον τρόπο, που να μην μπορώ να αντιδράσω. Περπατούσα στους δρόμους, κοιτούσα τους ουρανοξύστες και έψαχνα να βρω ουρανό». Εκείνο όμως που τον εντυπωσίασε ακόμα περισσότερο ήταν η τηλεόραση. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείο Hilton, όπου διέμενε, εκτός από τον ένα δέκτη, νοίκιασε άλλους δύο, προκειμένου να βλέπει τρία κανάλια ταυτόχρονα, το ABC, το CBS και το NBC.



 
''Πως σκέφτηκα  να κάνω τηλεόραση στην Ελλάδα''


«Μετά την πρώτη μου γνωριμία με την αμερικανική τηλεόραση, σκέφτηκα πως πρέπει να κάνω τηλεόραση στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, όμως, δεν υπήρχε τηλεόραση, παρά μόνο ένας πειραματικός σταθμός της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Βρήκα το συνταγματάρχη Κοντοστάνο, που ήταν υπεύθυνος, και του ζήτησα να κάνω εκπομπή. Εκείνος δέχτηκε, αλλά με πληροφόρησε πως δεν υπάρχουν στούντιο. Βέβαια, το μεγάλο όπλο της Γ.Υ.Σ. ήταν η κινηματογραφία. Με οπερατέρ τον Γιώργο Πανουσόπουλο, τον Χρήστο Μάγκο, τον Άρη Σταύρου και πολλούς άλλους ανθρώπους, που έγραψαν ιστορία στον κινηματογράφο, ξεκινήσαμε να κάνουμε βιντεοκλίπ όλων των μεγάλων σταρ της εποχής». 


Προσπέλαση μονο με  με στρατιωτικό τζιπ

>>Το μόνο στούντιο που διέθετε η Γ.Υ.Σ. ήταν ένα μονοκάμερο στα Τουρκοβούνια, όπου η προσπέλαση γινόταν μόνο με στρατιωτικό τζιπ. Σε αυτό, λοιπόν, το στούντιο ο Νίκος Μαστοράκης ανέβασε την εγκυμονούσα τότε Ζωή Λάσκαρη στο πρώτο της παιδί, τη Μάρθα Κουτουμάνου. 
«Εκτός από τη Ζωή, που είχε κοιλιά 8 μηνών, ανέβασα και τον Ζαμπέτα με μπουζούκι, αλλά και μερικούς πνευματιστές με γυάλα. Αυτά που είπαν πανικόβαλαν τους πολυπληθείς τηλεθεατές… που μετά δυσκολίας ξεπερνούσαν τους 60. Οι μετρήσεις θεαματικότητας εκείνη την εποχή ήταν πολύ απλές. Βγαίναμε στην ταράτσα και μετρούσαμε κεραίες. Αν είχαν αυξηθεί, λέγαμε πως κάτι κάναμε» λέει γελώντας στο People>>.







































































onalert.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com