Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Τα μισά Καλάσνικοφ που κυκλοφορούν είναι απομιμήσεις! ...



Η κοινοπραξία Kalashnikov, η οποία περιλαμβάνει το εργοστάσιο του Ιζέβσκ, τον παραγωγό ενός από τα διασημότερα αυτόματα τυφέκια στον κόσμο, αποφάσισε να προστατέψει από την παράνομη αντιγραφή-απομίμηση, όχι μόνο του ίδιου του αυτόματου, αλλά και την εικόνα του.

Αίτηση για την καταχώρηση τρισδιάστατων απεικονίσεων των αυτομάτων АΚ-47, АΚ-74 και АΚМ ως εμπορικά σήματα, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρίας του πασίγνωστου πολυβόλου. Αν το αίτημα της κοινοπραξίας εγκριθεί, τότε στη Ρωσία η εικόνα του όπλου στην παραγωγή διαφόρων προϊόντων, από παιδικά παιχνιδάκια και αποσμητικά μέχρι βιντεοπαιχνίδια, θα είναι αδύνατη χωρίς τη συγκατάθεση της Kalashnikov. Επίσης, θα απαγορευτεί και η εισαγωγή στο έδαφος της Ρωσίας τέτοιων προϊόντων.  


Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας, αυτή έχει στόχο την προώθηση του αυτομάτου μαζί με το εμπορικό σήμα του και γι’ αυτό προστατεύει το προϊόν της. Η εταιρία δεν αποκλείει την πιθανότητα να κατοχυρώσει μελλοντικά τα δικαιώματά της και στο εξωτερικό, με την παρακολούθηση της χρήσης της εικόνας του θρυλικού ΑΚ σε ολόκληρο τον κόσμο να σχεδιάζεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την καταχώρηση του εμπορικού του σήματος στη Ρωσία.

Νομικό προηγούμενο


Να σημειωθεί ότι εμπειρία προάσπισης των δικαιωμάτων σήματος του όπλου εκτός των ορίων της Ρωσίας, υπάρχει ήδη. Ο δημιουργός του ΑΚ, Μιχαήλ Καλάσνικοφ, λίγο πριν πεθάνει κατάφερε να κερδίσει μια δίκη κατά της ελβετικής εταιρίας Vinista, η οποία χρησιμοποίησε παράνομα το όνομά του για την ονομασία ενός «ποτού που δίνει ενέργεια».

Το Δικαστήριο του Παρισιού, όπου ήταν καταχωρημένη η εταιρία η οποία θα αναλάμβανε την προώθηση του ποτού, αναγνώρισε ως δίκαιο το αίτημα του ρώσου σχεδιαστή, διαπιστώνοντας ότι το όνομά του χρησιμοποιήθηκε «για εμπορικούς σκοπούς με μοναδικό σκοπό να προσελκύσει (στο προϊόν της) όσο γίνεται μεγαλύτερη προσοχή». Τελικά οι παραγωγοί του ποτού υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν από τη χρήση του ονόματος του ρώσου κατασκευαστή όπλων και επιπλέον να του καταβάλλουν αποζημίωση ύψους 10 χιλιάδων ευρώ.

Πρόβλημα με τις απομιμήσεις



Με την προστασία όμως των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας του ίδιου του όπλου, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Από τα χρόνια ακόμη της ΕΣΣΔ, είχαν εκδοθεί 24 άδειες για την παραγωγή του από χώρες του ανατολικού μπλοκ. Όπως αναφέρει ο σύμβουλος γενικού διευθυντή σε σχέσεις εξωτερικού εμπορίου της κοινοπραξίας Kalashnikov, Αλεξάντρ Ζαβάρζιν, παρ’ ότι οι σοβιετικές άδειες έχουν λήξει από καιρό, πολλές εταιρίες εξακολουθούν την παραγωγή του ΑΚ χωρίς να έχουν συνταχθεί με τον προβλεπόμενο τρόπο τα δικαιολογητικά της άδειας. Συνολικά το αυτόματο Καλάσνικοφ παράγεται σήμερα σε 20 χώρες του κόσμου.

Αρχής γενομένης από το 2008, οι εκπρόσωποι της Rosoboronexport, και κατόπιν της νεοσυσταθείσας κοινοπραξίας Kalashnikov, προσπαθούν να βάλουν μια τάξη σε αυτή την κατάσταση, κατά την οποία τα μισά από τα 100 εκατομμύρια και πλέον αυτόματα Καλάσνικοφ που έχουν παραχθεί παγκοσμίως είναι παράνομα. Η ζημιά για την εταιρία υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Εκτός αυτού, ο Ζαβάρζιν στέκεται και στη ζημιά για το ίματζ της εταιρίας που παράγει το ΑΚ, εξαιτίας της χαμηλής ποιότητας πολλών απομιμήσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com