Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝ ΟΨΗ ;;;





Με το βαρομετρικό χαμηλό να παραμένει εδώ και μέρες πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου φουντώνουν τα σενάρια αλλαγής προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα.
Μέχρι στιγμής η εικόνα της κυβέρνησης από την υποτονική συζήτηση για τον Προϋπολογισμό είναι τουλάχιστον απογοητευτική καθώς κανείς από το υπουργικό συμβούλιο δεν βρέθηκε στα υπουργικά έδρανα να υπερασπιστεί τον Γιάννη Στουρνάρα στις βολές που δέχθηκε από «γαλάζιους» βουλευτές.

Το γεγονός αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά τη δυσαρέσκεια που υπάρχει, τόσο στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσο και στο υπουργικό συμβούλιο, για τους χειρισμούς του Γ. Στουρνάρα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Το κλίμα αυτό δεν αφορά φυσικά μόνο στον Γ. Στουρνάρα αλλά και στους Κ. Αρβανιτόπουλο και Α. Γεωργιάδη.
samras

Αν και ο Αντώνης Σαμαράς έχει στείλει μήνυμα μέσω των στενών του συνεργατών σε όλους τους βουλευτές να μην προκαλούν «φθορά» στους υπουργούς με επιθέσεις τους, φαίνεται πως αυτοί έχουν διαφορετική άποψη και αφήνουν συνεχώς αιχμές κατά του «τσάρου».

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, αν και επισήμως διαρρέει ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του Γ. Στουρνάρα, υπογείως ρίχνει «νερό στο μύλο της εσωστρέφειας» με επιθέσεις στελεχών του κατά υπουργών της ΝΔ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέφυγε χθες να σηκώσει τους τόνους απέναντι στον Γ. Στουρνάρα ενώ και στη ΝΔ γίνεται μεγάλη προσπάθεια από στελέχη της Λ. Συγγρού για να πέσουν οι τόνοι με τον υπουργό των Οικονομικών.

Βγάζουν τα... μπλοκάκια με τα ονόματα
Χωρίς κανείς να το παραδέχεται δημοσίως, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν σενάρια ανασχηματισμού.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει όταν κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος και ο Αντώνης Σαμαράς «απεγκλωβιστεί» από τις εσωτερικές κόντρες για την τρόικα.

Βέβαια και όπως είναι φυσικό, οι γαλάζιοι και πράσινοι βουλευτές θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, αφού η ψήφος στον προϋπολογισμό συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Αλλά μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού τα πάντα είναι ανοιχτά. Οι βουλευτές, όπως υπογραμμίζουν, δεν δεσμεύονται πλέον. Και ακολουθούν κρίσιμες μάχες, για τους πλειστηριασμούς, για το φόρο των ακινήτων, για τις ομαδικές απολύσεις, για την εξεταστική για τα υποβρύχια...

Σε αυτό το πλαίσιο και με την οργή του λαού να ξεχειλίζει, συνεργάτες του Α. Σαμαρά εισηγούνται στον ίδιο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό «θυσιάζοντας» κάποια κυβερνητικά στελέχη τα οποία συγκεντρώνουν τις περισσότερες αντιδράσεις λόγω της γενικότερης εικόνας τους που έχει προκαλέσει οργή και πόλωση. Και συγκεκριμένα τους Γ. Στουρνάρα και Άδ. Γεωργιάδη.

Βέβαια και προκειμένου να μην φανεί ότι «αδειάζεται» ο «τσάρος» έχουν εισηγηθεί εναλλακτικά την ανάληψη δέσμευσης απ' τον πρωθυπουργό, για αξιοποίησή του σε κάποια θέση στην Ε.Ε.

Πάντως επισημαίνουν, ότι «ο Μάης δεν θα πρέπει να μας βρει με Στουρνάρα και Άδωνη στην κυβέρνηση, πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών»...

Οι δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου έχουν σημάνει συναγερμό στα επιτελεία του Μαξίμου, της Συγγρού και της Χαρ. Τρικούπη.
Σύμφωνα με αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να αποκτά ένα διακριτό προβάδισμα έναντι της ΝΔ., η Χρυσή Αυγή έχει τάσεις αύξησης των ποσοστών της, ενώ το ΠΑΣΟΚ βολοδέρνει στα επίπεδα του 4%.

Αν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν, τότε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του Μάη είναι πιθανό να αποσταθεροποιήσουν και απονομιμοποιήσουν τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, διότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ με ευδιάκριτη διαφορά και παράλληλα πλήρους συρρίκνωσης του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ η συγκυβέρνηση δεν θα διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως ένας ανασχηματισμός μετά τις γιορτές θα τονώσει την κυβέρνηση και θα της δώσει ώθηση για να μπει δυναμικά στο κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2014. Αν αυτός συνδυαστεί και με ορισμένες οικονομικές επιτυχίες τότε η κυβέρνηση θα πάει στις ευρωεκλογές με το σύνθημα της σταθερότητας και της αξιοπιστίας.

Φυσικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν να βγει «στεγνή» η κυβέρνηση από τις κρίσιμες ψηφοφορίες του Δεκέμβρη.












newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com