Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Άστεγοι κινδυνεύουν να μείνουν από τους πλειστηριασμούς 60.000 δανειολήπτες ...






Eκρηκτική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα «κόκκινα» δάνεια καθώς υπολογίζεται ότι 60.000 δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους σε περίπτωση απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως- σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- MΠΕ μόνο στη στεγαστική πίστη σχεδόν ένα στα δύο δάνεια έχει ήδη υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ενώ εκτιμάται πως τα δάνεια αυτού του τύπου που έχουν ρυθμιστεί είναι 500.000-600.000.
Ακόμη πιο ανησυχητική είναι όμως η ταχύτητα που καταγράφεται στην καθημερινή είσοδο δανειοληπτών στη «γκρίζα» ζώνη, αφού υπολογίζεται πως 50.000-60.000 δάνεια παρουσιάζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών. 
Σε αυτό το πλαίσιο ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος ζήτησε σήμερα από τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η «πλημμυρίδα» των κόκκινων δανείων.
Επιπλέον, πρότεινε να αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες διευθύνσεις καθυστερήσεων που διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Οπως ορίζεται και από το Μνημόνιο, οι τέσσερις τράπεζες κλήθηκαν να υποβάλουν συμπληρωματικά σχέδια για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στα οποία θα αναφέρεται, εκτός από τις ενέργειες που θα γίνουν, το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσουν.
Συζήτηση έγινε ακόμη και για το ζήτημα του λειτουργικού κόστους, κατά την οποία υπογραμμίστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί στον τομέα αυτόν, με τη μείωσή του κατά 20% την τελευταία πενταετία σε επίπεδο ομίλων.
Σε ό,τι αφορά στην παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην ανατολική Ευρώπη, την οποία ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική, επισήμανε ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις, η κάθε τράπεζα έχει μικρό μερίδιο αγοράς, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται όσο πρέπει οι οικονομίες κλίμακος. Για τον λόγο αυτόν κάλεσε τους τραπεζίτες να εξετάσουν πιθανές συνεργασίες, συγχωνεύσεις ή ανταλλαγές των θυγατρικών τους στο εξωτερικό.












newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com