Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΕΛΛΑΔΑ 2013...Εκβιάζονται οι ασθενείς, για να πάρουν φθηνά γενόσημα ...





Αυξάνεται ακόμα και στο διπλάσιο η επιβάρυνση των ασθενών για τα φάρμακά τους, ενώ οι τιμές των σκευασμάτων συνεχίζουν να μειώνονται!
Αντιμέτωποι με ένα στυγνό εκβιασμό βρίσκονται από χθες οι πολίτες, με διακύβευμα την ίδια τους την υγεία. Αφού δεν πειθάρχησαν μέχρι σήμερα στις επιταγές της τρόικας, να επιλέγουν το φθηνότερο γενόσημο για τη φαρμακευτική τους αγωγή, τώρα εξαναγκάζονται να το κάνουν, διαφορετικά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι δεν μπορούν να πληρώσουν για τα φάρμακά τους.
Από την 21η Οκτωβρίου αυξήθηκε η επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε μία σειρά φάρμακα, σχεδόν στο 85% (σε τεμάχια) όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν, καθώς καταργήθηκε η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ-ασφαλισμένων, της επιπλέον δηλαδή διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων. Μέχρι σήμερα, τη διαφορά μοιράζονταν εξίσου ο ΕΟΠΥΥ και ο ασφαλισμένος (50-50). Πλέον, θα την επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου οι ασφαλισμένοι (100-0). Υπάρχουν δε περιπτώσεις, που ο ασφαλισμένος θα πληρώνει αυξημένα τα φάρμακά του σχεδόν μέχρι 100%, δηλαδή όλη τη συμμετοχή μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής.
Είναι παράδοξο δε, ότι και αυξάνεται η επιβάρυνση των ασθενών και μειώνονται συνεχώς οι τιμές των φαρμάκων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται μείωση επιπλέον 20% στις τιμές των γενόσημων, αλλά και των πρωτότυπων φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους, στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων της ΕΕ. Όφελος, όμως, από αυτή τη μείωση δεν θα δουν ούτε οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τη διαφορά, εκτός κι αν επιλέξουν το φθηνότερο σκεύασμα που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι εισαγόμενο, αλλά και θα πληγεί η εγχώρια φαρμακευτική παραγωγή, που προσπαθεί να διασφαλίσει και την ποιότητα των φαρμάκων και τις θέσεις εργασίας που προσφέρει, σε περισσότερους από 50.000 πολίτες.
Στόχος της κυβέρνησης και της τρόικας είναι να φτάσει με το «έτσι θέλω» η εξωνοσοκομειακή χρήση φθηνών γενόσημων στο 60% μέχρι το τέλος του χρόνου. Ήδη στα νοσοκομεία, όπου ο ασθενής δεν έχει περιθώριο επιλογής, η διείσδυση γενόσημων με μόνο κριτήριο την τιμή, έχει φτάσει στο 70%!
Με την αύξηση της συμμετοχής και τη συνταγογράφηση μόνο δραστικής ουσίας, φαίνονται αναπόφευκτες οι συνέπειες στη δημόσια υγεία από χαμηλής ποιότητας σκευάσματα, εισαγόμενα από τρίτες χώρες, όπως η Ινδία και το Πακιστάν, σε μια χρονική στιγμή που ο ΕΟΦ δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που χρειάζονται. Δηλαδή, ο ελεγκτικός μηχανισμός να συνεχίζει το έργο του και αφού τα σκευάσματα βρεθούν στα ράφια των φαρμακείων. Αίτημα κρίσιμο, καθώς γενόσημα από την Ινδία για παράδειγμα, που μπορεί να έχουν ελεγχθεί μία αρχική φορά και έχουν πάρει έγκριση από άλλη χώρα της ΕΕ, κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί, όμως, για τις χιλιάδες παρτίδες που θα ακολουθήσουν; Χαρακτηριστικά, πριν λίγες μέρες στη Βρετανία ανακλήθηκαν ολόκληρες παρτίδες ινδικών γενόσημων, στην παρασκευή των οποίων δεν είχαν τηρηθεί οι κανόνες ορθής βιομηχανικής παραγωγής.
Όσο δε για την «αναγκαιότητα» του μέτρου αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων, είναι σαφής η δήλωση της κυβέρνησης ότι, αν η εξωνοσοκομειακή χρήση φθηνών γενόσημων ήταν στο 70%, τότε δεν θα χρειαζόταν.
Η κυβέρνηση και η τρόικα χωρίζει τους πολίτες σε ασθενείς δύο ταχυτήτων: σε αυτούς, τους λίγους, που μπορούν να πληρώνουν για τα φάρμακά τους και σε αυτούς που θα θέσουν εν αμφιβόλω τη θεραπευτική τους αγωγή, αλλάζοντας αναγκαστικά στο φθηνότερο γενόσημο.
Με γνώμονα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν μπορεί να το αντέξει η κοινωνία, ήδη οι ιατρικές ενώσεις της χώρας προειδοποιούν ότι παρατηρείται χαμηλή εμβολιαστική ικανότητα του πληθυσμού και αύξηση της παιδικής θνησιμότητας. Τι θα συμβεί, θέτουν ως ερώτημα, με την παραπάνω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014, όταν τα προβλήματα σήμερα είναι τόσο οξυμένα. Τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη, όπως φαρμακοποιοί, φαρμακαποθήκες και εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, προειδοποιούν για δραματικές ελλείψεις στην αγορά φαρμάκου που μπορεί να αντιμετωπίσουμε την επόμενη χρονιά.
Με την πλήρη υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας, οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε νέα εκβιαστικά διλήμματα: ή θα κόψουν χρήματα από άλλες βασικές ανάγκες για τα απαραίτητα φάρμακά τους ή θα αφεθούν σε πολλές περιπτώσεις έρμαια στα αμφιβόλου ποιότητας, φθηνά, εισαγόμενα από τρίτες χώρες, γενόσημα.






newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com