Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Strategic Warning... USA - GREECE





Τόσο τα σχετικά πρόσφατα γεγονότα στη Βεγγάζη (δολοφονία Αμερικάνου αξιωματούχου), τα οποία είναι σημειωτέον και πολύ θολά, όσο και άλλα γεγονότα σχετικά με τη στρατηγική έγκαιρη προειδοποίηση (Strategic Warning) καταδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη του θέματος. 
Στην Ελλάδα το θέμα υπάρχει σε συρτάρια πολύπειρων, αξιόπιστων και φιλότιμων Αξιωματικών, ενώ στις Η.Π.A. αναφορές επί αναφορών γεμάτες ερωτηματικά, ακόμη και η επίσημη αναφορά του Κογκρέσου για την 9/11 αφήνει κενά για το θέμα και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που κρούουν το κώδωνα του κινδύνου.

Θα αναφερθούμε στις υπηρεσίες των Η.Π.A. και φυσικά ο αναγνώστης θα είναι κατόπιν σε θέση να καταλάβει τόσο τις Ελληνικές ανάγκες όσο και τις ανάγκες των Η.Π.A. για καλύτερη και ποιοτικότερη εκμετάλλευση της συμμαχίας, προς όφελος της ίδιας της συμμαχίας και των χωρών φυσικά που πληρώνουν βαρύ τίμημα για να βρίσκονται στους κόλπους της.
Από το "Περλ Χάρμπορ", τα γεγονότα σε Ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία, τον κόλπο των Χοίρων και του Τόνκιν, την 9/11... γεγονότα που άλλαξαν τη ροή της ανθρώπινης ιστορίας και τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν λειτουργούσε το σύστημα της εγκαίρου προειδοποιήσεως στην εντέλεια. Την εργασία βεβαίως την έχουν αναλάβει οι αναλυτές και μαζί όλο το βάρος της ενημερώσεως των policy makers, των desicion makers και των commanders. 
Οι ασύμμετρες απειλές δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο τους αναλυτές, οι νέες τεχνολογίες και η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η μετακίνηση τεραστίων πληθυσμών, τα ναρκωτικά, το human traffiking, έξυπνες βόμβες, ηλεκτρομαγνητικοί πύραυλοι μεσαίου και μικρού βεληνεκούς... δεκάδες παράμετροι που συγχωνεύτηκαν με τους παραδοσιακούς τρόπους αντιμετώπισης απειλών και παραγωγής έργου-συμπερασμάτων και εκτιμήσεων. Η ίδια η τεχνολογία όμως με τις δύο όψεις της, βοηθάει να ξεπεραστούν πολλά από τα παραπάνω προβλήματα, αρκεί να γίνει η κατάλληλη ορθή χρήση της.

Στις Η.Π.A. είναι γνωστό ότι οι αναλυτές ανταμείβονται για τον αριθμό των τεμαχίων-μελετών που παράγουν και όχι για το παραγόμενο προϊόν και το ουσιαστικό του βάθους, την ποιότητα του δηλαδή. Η εμπειρία των αναλυτών που συμμετέχουν στο σύστημα της εγκαίρου προειδοποιήσεως είναι μικρή, ενώ και οι τομείς που είχαν ασχοληθεί και ασχολούνται μετά από καιρό είναι εκτός...<<θέματος>>. Είναι λίγοι οι πραγματικοί γνώστες περιοχών και σπανίζουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες. Παρατηρούμε αυτό το φαινόμενο στη ΝΑ Μεσόγειο ειδικά στη προ και μετά 9/11 εποχή. 

Ενώ η Ελλάδα είναι ένας σημαντική σύμμαχος με την όποια πολιτική σταθερότητα, αλλά πάντα με την στρατιωτική σταθερότητα που εγγυάται την υποστήριξη επιχειρήσεων όπως αυτή εναντίον της Λιβύης, της κρίσης Ισραήλ-Λιβάνου, την διάθεση της βάσεως της Σούδας, συμμετοχή της Ελλάδος (δυστυχώς μέχρι πριν μερικών μηνών) σε επιχειρήσεις με σημαντικό βάρος (ΙSAF-KFOR κ.α), η αστοχία αναλύσεων εναπόθεταν ελπίδες και επηρέαζαν(επηρεάζουν ακόμη και θα αναφερθούμε παρακάτω σε αυτό), τους decision makers. Αστοχία είναι η <<επένδυση>> στο <<γυμνό>> πλέον Ερντογάν,  στην ίδια την Τουρκία που προκλητικά αρνήθηκε τη διάθεση της βάσεως στη Μερσίνα(2003) για την εξυπηρέτηση συμμαχικών (Αμερικανικών) μέσων τα οποία θα χρησιμοποιούντο στις επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ. Οι <<ίδιοι>> αναλυτές (!!!), επένδυσαν ξανά στην Τουρκία όταν <<έφτυνε>> κατάμουτρα το Ισραήλ στο Νταβός και στο επεισόδιο με το "ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ", στην Β.Αφρική <εναγκαλιζόταν>> με τους φανατικούς Ισλαμιστές και στη Μέση Ανατολή με τους χαρακτηρισμένους τρομοκράτες. Οι <<ίδιοι>> αναλυτές με τον ίδιο τρόπο σκέψης δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν την πτώση του Σάχη του Ιράν, ενώ ακόμη δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν τι γίνετε στη Μεγάλη Μέση Ανατολή με αποτέλεσμα να είμαστε στα πρόθυρα του ανοίγματος των <<πυλών της κολάσεως>>. 


Τα Αμερικάνικα πληροφοριακά προϊόντα έχουν γίνει συγκεκριμένα, προϊόντα ρουτίνας που ακόμη και ένας <<τηλεβιβλιοπώλης>> μπορεί να να αντιληφθεί και να τα αντικρούσει. Το ίδιο έχει καταντήσει και η τακτική σκέψη και αυτό έχει εξήγηση... η επικέντρωση στα προβλήματα του σήμερα, στα τρέχοντα θέματα σταματάει κάθε στρατηγική σκέψη. Τι κι'αν έχει γραφτεί μελέτη για τις Η.Π. του επόμενου αιώνα, καταργείται όταν άλλες παράμετροι έχουν ξεχαστεί και άλλες επιρροές συντελούν σε αυτό. Η στρατηγική σκέψη, τα στρατηγικά πληροφοριακά προϊόντα απαιτούν μακροπρόθεσμες αναλύσεις σε βάθος. Παλαιότερα οι αναλυτές ξόδευαν το 60% του χρόνου τους σε τέτοια προϊόντα, σήμερα με τα βίας ξοδεύουν το 20%-25% του χρόνο τους. 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός του δαιδαλώδους συστήματος πληροφοριών, φαινομένων Σνόουντεν και Μανινγκ, της δημιουργίας NIST (National Intel Support Teams). 

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα παραμένει δύναμη αεροναυτικής υπεροχής και εγγυήτρια ασφάλειας στη μισή Μεσόγειο...θάλασσα, στη πιο <<ακριβή>> θάλασσα με τα <<ακριβότερα>> οικόπεδα. 
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα επιμένει στη ΒορειοΑτλαντική πορεία της και σταθερός σύμμαχος ακόμη και των στρατηγικών συμμάχων του ΝΑΤΟ. Πρώτη η Ελλάδα θα υποστηρίξει Ειρηνευτικές και Ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, πρώτη η Ελλάδα θα θυσιάσει σημαντικά οικονομικά μεγέθη, χρήματα που τα έχουμε  ανάγκη και όμως, η χώρα μας θα σταθεί στο ύψος πραγματικού συμμάχου. 

Το Intel Community μπορεί να βοηθήσει γιατί αποτελείται από έμπειρα στελέχη, και η υιοθέτηση συστημάτων όπως το NIST, μπορεί να αποδειχθεί σημαντικά ωφέλιμο για τη συμμαχία. Οι LMT's που επιχειρούν στη ΚFOR βρίσκονται σε καλό δρόμο και επιτελούν σημαντικό έργο στη συμμαχία. Σε Εθνικό επίπεδο επίσης μια καινοτομία όπως η NIST είναι επιθυμητή.
Το sharing στο Intel Community θα δώσει την καίρια ώθηση στην στρατηγική προειδοποίηση (Strategic Warning) 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου πως άλλο Στρατηγική προειδοποίηση και άλλο Τρέχουσες Πληροφορίες. 
 Η Μητέρα του Strategic Warning

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com