Ο Martin Dempsey παρέδωσε σε γράμμα στο Κογκρέσο τις επιλογές που ανέφερε ότι διαθέτει ο στρατός των ΗΠΑ και μπορεί να πραγματοποιήσει στη Συρία στη περίπτωση που πάρει την έγκριση των πολιτικών ηγετών. Προειδοποίησε όμως ότι οποιαδήποτε δράση θα κοστίσει δισεκατομμύρια, θα υπάρχει μεγάλο ρίσκο για τις ζωές των Αμερικανών στρατιωτών και πιθανότατα θα οι ΗΠΑ θα εμπλακούν περισσότερο και βαθύτερα σ ένα πόλεμο, πράγμα το οποίο δεν ανήκει στους αρχικούς τους σκοπούς.
Ανέφερε χαρακτηριστικά «Μόλις αναλάβουμε δράση, πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό που έπεται…». « Μια βαθύτερη εμπλοκή είναι δύσκολο να αποφευχθεί». Παράλληλα στην ακρόαση του ενώπιων της Επιτροπής του Κογκρέσου, αρνήθηκε να δικαιολογήσει τις επιλογές και τις συμβουλές που έχει δώσει στον Πρόεδρο Ομπάμα για τη Συρία.
Αυτό εξόργισε τον John McCain ως μέλος της επιτροπής και υποστηρικτής μιας βαθύτερης εμπλοκής των ΗΠΑ προς υποστήριξη της συριακής αντιπολίτευσης, ο οποίος απείλησε τον Dempsey με καθαίρεση! Σημειώνεται ότι ο ΜcCain και ο Γερουσιαστής Carl Levin, είχαν αποστείλει την προηγούμενη εβδομάδα γράμμα, ζητώντας του τις απόψεις του για τη Συρία καθώς και μια ευρύτητα άλλων ζητημάτων όπως τις προοπτικές επιτυχίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.
Ο Dempsey απάντησε σκιαγραφώντας 5 επιλογές για στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στη Συριακή σύγκρουση:
H πρώτη περιλαμβάνει αποστολές βοήθειας, παροχής στρατιωτικής εκπαίδευσης και συμβουλών. Δεν θα απαιτούσε την εμπλοκή Αμερικανικών στρατευμάτων άμεσα εφόσον θα επιχειρούσαν έξω από τη Συρία παραδίδοντας προμήθειες και παρέχοντας την απαιτούμενη εκπαίδευση. Εκτιμά πως με βοήθεια ύψους 500 εκατ. δολαρίων ετησίως, θα αυξηθούν οι επιχειρησιακές ικανότητες αλλά υπάρχει το ρίσκο, οι εξτρεμιστές να αποκτήσουν πρόσβαση σε Αμερικανική τεχνογνωσία και εξοπλισμό!
Η δεύτερη επιλογή, είναι περιοσμένα «stand-off strikes» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Στόχος θα είναι «στόχοι υψηλής αξίας για το καθεστώς» όπως αεράμυνα,πυραυλικές και ναυτικές εγκαταστάσεις, δίκτυο παροχής υποστήριξης και το σύστημα διοίκησης και ελέγχου.. Τα πλήγματα θα λάβουν χώρα έξω από τη Συρία. Το κόστος εδώ θα εξαρτηθεί από τη «διάρκεια» και πιθανότατα θα ανέλθει σε δισεκατομμύρια.. Το πρόβλημα εδώ έγκειται στο γεγονός ότι αν και οι επιθέσεις θα καταστρέψουν τις ικανότητες του Συριακού καθεστώτος, παρόλ αυτά θα έχουν την ικανότητα να εξαπολύουν «αντεπιθετικά» πλήγματα και θα κινδυνεύουν και πάλι οι ζωές των πολιτών.
Η τρίτη επιλογή, είναι η εγκατάσταση «no-fly zone» η οποία μπορεί να επεκταθεί ώστε να καταστραφεί η Συριακή αεράμυνα και να ελεγχθεί ο εναέριος χώρος της Συρίας. Επειδή τα Αμερικανικά αεροσκάφη θα πετούν πάνω από τη Συρία εντός της εμβέλειας της αεράμυνας της, το ρίσκο για τα Αμερικανικά στρατεύματα είναι πολύ υψηλό. Το κόστος της ΖΕΑΠ ανέρχεται σε 500 εκατομ, δολάρια και σε 1 δισεκατομμύριο το μήνα ώστε να διατηρηθεί για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.
Η Αμερικανική στρατιωτική μηχανή μπορεί επίσης να δημιουργήσει «buffer zones» ώστε να προστατέψει τα σύνορα της Τουρκίας, της Ιορδανίας ή να προστατέψει τους Σύριους Πολίτες. Αυτό όμως θα απαιτήσει σταδιακές και αποσπασματικές ΖΕΑΠ και θα έχει τα ίδια ρίσκα και κόστος με τις υπόλοιπες επιλογές.
Η πιο περίπλοκη επιλογή που σκιαγράφησε ο Dempsey, ο έλεγχος των χημικών όπλων θα απαιτήσει ταυτόχρονα και ΖΕΑΠ, αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα, χιλιάδες στρατιώτες στο έδαφος. Το κόστος είναι 1 δισεκατομμύριο το μήνα προσθέτωντας: «Τα ρίσκα είναι πανομοιότυπα με τη ΖΑΠ αλλά υφίσταται ένα επιπλέον ρίσκο, αυτό της επίγειας επιχείρησης».
Όλα αυτά βέβαια υποδεικνύουν ότι ο Αμερικανικός στρατός δεν επιθυμεί ένα νέο «Μεσανατολικό πόλεμο». Χαρακτηριστική είναι η φράση του James Carafano, αντιπροέδρου και ειδικό σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής : «Όποιαδήποτε δράση και να επιλέξουν, κάποιος πρέπει να πληρώσει γι αυτή…αλλά το Κογκρέσο δεν θέλει να χρηματοδοτήσει επιπλέον ένα νέο πόλεμο. Αυτό το Πεντάγωνο το γνωρίζει και για αυτό διστάζει…»
defencenet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.