Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ UNESCO Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΓΡΑΦΗΚΕ ΩΣ ΤΟΥΡΚΟΣ!!!




Με λύπη μας, διαπιστώσαμε, πως ακόμη μια φορά, η γείτονα χώρα, με έξυπνους και προσεκτικούς χειρισμούς, πέτυχε το στόχο της, που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν να «βαφτίσει» με την τουρκική υπηκοότητα, τον Καραγκιόζη, Η φιγούρα αυτή, αποτελούσε πάντα, για μας τους Έλληνες ένα σύμβολο εξυπνάδας και ευστροφίας, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας και παράλληλα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παρελθόν μας ! 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, δημιούργησε μια επιτροπή, αποτελούμενη από καθηγητές, εκπροσώπους πολιτιστικών οργανώσεων και ειδικών στις συγκεκριμένες φιγούρες και υποστήριξε εμπεριστατωμένα τη θέση της περιλαμβάνοντας στην εισήγησή της πλήθος αναφορών σε βιβλιογραφίες, εικόνες και βίντεο.

Όλη αυτή η εξέλιξη πρέπει να μας προβληματίσει και να αναρωτηθούμε πως αφήσαμε να χαθεί τόσο πολύτιμος χρόνος και να μην έχουμε συγκεντρώσει τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία (λαογραφικά και ιστορικά) που να αποδεικνύουν εμπράκτως ότι ο Καραγκιόζης και η παρέα του, αποτελούν άυλες φιγούρες της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας!

Το θέμα είναι ιδιαίτερα θλιβερό και δυσάρεστο αν αναλογιστούμε το έργο, που είχε επιτελέσει ο Ευγένιος Σπαθάρης, πάνω στο εθνικό κεφάλαιο, που λέγεται «ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ». Με αμέριστη αγάπη και ζήλο, αφιέρωσε τη ζωή του, στην προώθηση και διάδοση του Θεάτρου Σκιών και κατάφερε να μιλήσει στη ψυχή μικρών και μεγάλων, μέσω των χάρτινων ηρώων του.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις αρχές της Αυλής Κληρονομιάς, όπως ορίζεται από τη σύμβαση της UNESCO «στο ίδιο αγαθό, μπορούν να προσχωρήσουν δυο χώρες». Ίσως σε αυτή τη δικλείδα, θα μπορούσαμε να στηριχτούμε και με ουσιαστικά στοιχεία και επιχειρήματα, να διεκδικήσουμε και είμαι σίγουρος, ότι θα πετύχουμε την πατρότητα του Καραγκιόζη, του Χατζηαβάτη και των υπόλοιπων ηρώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com