Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Αναδιοργάνωση του Αμερικανικού Στρατού – Ακούει το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας;







Ο Αρχηγός του Αμερικανικού Στρατού, Στρατηγός Ρέυ Οντιέρνο, ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση του Στρατού, από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Λόγω των περικοπών των δαπανών στην Άμυνα, βάσει της νομοθεσίας περί ελέγχου του προϋπολογισμού (αυτόματες περικοπές – sequestration), ο Στρατός θα πρέπει να κάνει περικοπές ύψους 170 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2017.
Σε πρακτικό επίπεδο, λόγω και των μειωμένων αναγκών από την αποχώρηση από το Ιράκ και τη μελλοντική από το Αφγανιστάν, η οροφή του ενεργού Στρατού θα μειωθεί από τις 560.000 στις 490.000. Σε οργανωτικό, θα υπάρξει μείωση των ενεργών ταξιαρχιών από 43 σε 33. Αυτές αποτελούν τμήματα μεραρχιών τεθωρακισμένων, πεζικού, Stryker, ακόμα κι από την 101η Αερομεταφερόμενη και την 10η Ορεινή.
Ωστόσο, θα γίνει και αναδιοργάνωση στις εναπομείνασες ταξιαρχίες ομάδων μάχης. Πιο συγκεκριμένα, το προσωπικό που θα προκύψει από τις περικοπές, θα δοθεί σε αυτές που είναι τεθωρακισμένων και πεζικού με τη μορφή ενός επιπλέον τάγματος ελιγμού (τάγμα αναγνώρισης). Επιπλέον, όλες θα αποκτήσουν ένα ακόμα τάγμα μηχανικού κι επιπλέον δυνατότητες σε βαρέα όπλα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα διατηρηθούν 95 τάγματα στο σύνολο, από 98 που είναι μέχρι σήμερα – πριν τις αλλαγές. Αυτό που μειώνεται είναι ο αριθμός των επιτελείων και των θέσεων που απαιτούν. Έτσι, μέσω της εξοικονόμησης πόρων και προσωπικού, οι ταξιαρχίες θα γίνουν πιο ισχυρές σε επάνδρωση, ισχύ πυρός και τακτική ευκινησία. Χαρακτηριστικό είναι πως οι ταξιαρχίες θα έχουν επάνδρωση 4.500 ατόμων, σχεδόν 1.000 παραπάνω από τα σημερινά επίπεδα!
Το ρητορικό… ερώτημα είναι αν από την πρόσφατη αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού, με κάποιες θετικές εξαιρέσεις στον τομέα της ΔΜ, θα υπάρξει ενίσχυση των μονάδων πρώτης γραμμής, τόσο σε μέσα, σε επάνδρωση και σε δυνατότητα εκτέλεσης σύγχρονων τακτικών (όπως προκύπτουν από την οργανωτική αναδιοργάνωση).
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com