Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

«Καυτή» η ατζέντα της νέας κυβέρνησης...



-Σε πρώτο πλάνο απολύσεις στο Δημόσιο, φορολογία και αποκρατικοποιήσεις -Στα χέρια Μητσοτάκη και Στουρνάρα οι «καυτές πατάτες»

Μπορεί η συμπλήρωση του νέου κυβερνητικού σχήματος να ολοκληρώθηκε χθες νωρίς το βράδυ, ωστόσο η πραγματική συνύπαρξη Σαμαρά - Βενιζέλου στην κυβέρνηση, ξεκινά από σήμερα.
Ενωτική χροιά έδωσε στην ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η σταθερότητα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ για τη χώρα.
«Στόχος της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η εξάντληση της τετραετίας», τόνισε ο κ. Σαμαράς, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξει σταθερότητα που είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.
Και αν στο ζήτημα της ΕΡΤ τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους με το μαύρο να φεύγει από την οθόνη με την ευθύνη της ανασυγκρότησης να πέφτει στο νέο υφυπουργό Παντελή Καψή, τα καυτά ζητήματα παραμένουν εκεί με την τρόικα να αναμένει ημερομηνία επιστροφής για αξιολόγηση του προγράμματος.
Ήδη τα διεθνή Μέσα διαμορφώνουν κλίμα για έναρξη των απολύσεων στο Δημόσιο, δεδομένης της σκληρής άποψης που διατηρεί για το θέμα ο νέος Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Financial Times και Reuters πάντως, φρόντισαν να υποδεχθούν το βουλευτή της Β' Αθήνας με άκρως κολακευτικά σχόλια, σημειώνοντας παράλληλα πως αποτελεί ίσως το θερμότερο υποστηρικτή των μεταρρυθμίσεων γεγονός που ξεκλειδώνει μία σειρά από θέματα. Δεν παύουν όμως να τονίζουν πως όλα θα κριθούν στην πράξη, στέλνοντας του το πρώτο μήνυμα πως πλέον ο ίδιος θα έχει την ευθύνη της συμπλήρωσης της λίστας των 2.000 ονομάτων που θα φύγουν από το Δημόσιο.
Ούτε για τον Αντώνη Σαμαρά πάντως θα είναι εύκολα τα πράγματα, με το ΠΑΣΟΚ δια στόματος Βενιζέλου να έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του για αλλαγές σε κορυφαία ζητήματα.
Πιο συγκεκριμένα, η Ιπποκράτους ζητά:
  •     Να εξομαλυνθούν τα προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Βουλή
  •     Να αντιμετωπιστούν σε πρώτη προτεραιότητα τα ανοικτά θέματα στη δημόσια διοίκηση με την κατάρτιση οριστικού ολοκληρωμένου και εφαρμόσιμο πλαισίου
  •     Να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία.
  •     Να οριστικοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι νέες διατάξεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
  •     Να λυθεί η υπόθεση με τον ΦΠΑ στη εστίαση.
  •     Να προγραμματιστούν κινήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους,
  •     Να επανασχεδιαστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά να προχωρήσει σωστά και αποτελεσματικά με τις δικές του προτεραιότητες, χωρίς παλινδρομήσεις
  •     Να ανασχεδιαστεί η λειτουργία του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ και να ληφθούν μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  •     Να βρεθούν αξιόπιστες λύσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  •     Να οριστεί το ακατάσχετο για έσοδα 1.500 ευρώ το άτομο ή 2.000 στο ζευγάρι
  •     Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ
Κύκλοι του πρωθυπουργού πάντως, επιμένουν πως αυτή που ουσιαστικά κυβερνά είναι η Νέα Δημοκρατία ευελπιστώντας πως η συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ θα έχει θετικό πρόσημο προκειμένου να συνεχιστούν οι αλλαγές που συντελούνται εδώ και ένα χρόνο.
Το ζήτημα της προγραμματικής συμφωνίας πάντως, μετά τη συμφωνία στα πρόσωπα της κυβέρνησης φαίνεται πως περνά σε δεύτερο πλάνο, γεγονός που πάντως έχει δώσει αφορμή για αρνητικά σχόλια προς το πρόσωπο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, δεδομένου πως τις προηγούμενες ημέρες είχε σηκώσει αρκετά ψηλά το θέμα.


newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com