Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016

Η κρίση έπληξε την παγκόσμια ναυτιλία, αλλά οι έλληνες παραμένουν πρώτοι ...


Αδιαφιλονίκητοι ηγέτες στην ποντοπόρο ναυτιλία παραμένουν οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι κόντρα στο δυσμενές περιβάλλον κατάφεραν να διατηρήσουν για ακόμη μια χρονιά τα σκήπτρα της πρωτιάς στη σχετική λίστα που δημοσιεύει η εταιρεία Vesselsvalue.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vesselvalue, η αξία του ελληνόκτητου στόλου ανέρχεται φέτος στα 95,2 δισ. δολάρια, η μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αθροιστικά είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι η αξία του στόλου της Γερμανίας, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί.


Η υπεροπλία των Ελλήνων εφοπλιστών δεν σταματάει στην αξία του στόλου τους, αλλά επεκτείνεται και σε επίπεδο χωρητικότητας, καθώς ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί περίπου 4.500 πλοία που αντιπροσωπεύουν το 19,63% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt, και το 49,96% σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται λίγες ημέρες μετά το ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο κ. Θ. Βενιάμης από το βήμα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αλλαγή του φορολογικού πλαισίου των ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, λέγοντας πως «η ναυτιλία των Ελλήνων ήταν, είναι και θα παραμείνει ‘πρωταθλήτρια’ στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο, σε πείσμα των αθέμιτων χτυπημάτων που δέχεται».
Εν τω μ,εταξλύ, το 8% της αξίας του μέσα σε ένα χρόνο έχασε ο παγκόσμιος στόλος, λόγω της κρίσης που πλήττει τη ναυτιλία, και από τα 487,8 δισ. δολάρια πέρυσι φέτος έχει πέσει στα 449,6 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της vesselsvalue, από τα 10 μεγαλύτερα έθνη της ναυτιλίας μόνο η Δανία κατάφερε να αυξήσει την αξία του στόλου της. Παρά τις αντιξοότητες ο ελληνόκτητος στόλος διατήρησε για άλλη μια χρονιά την πρωτοπορία του απέναντι στους Ιάπωνες, χάρη στην κυριαρχία των Eλλήνων στα δεξαμενόπλοια.


Στόλος αξίας 95,2 δισ. δολ.

Πιο συγκεκριμένα, τον πρώτο μήνα του έτους οι Ελληνες εφοπλιστές ελέγχουν έναν στόλο αξίας 95,2 δισ. δολαρίων από 105,6 δισ. δολάρια ένα χρόνο πριν, ενώ οι Ιάπωνες έχουν πέσει στα 80,8 δισ. δολάρια από 89,7 δισ. δολάρια το 2015.

Στην τρίτη θέση παραμένουν σταθερά και οι Κινέζοι οι οποίοι είδαν την αξία των πλοίων του στόλου τους να χάνει 5% και να διαμορφώνεται στα 67,4 δισ. δολάρια.

Ακολουθούν οι Γερμανοί με 43,6 δισ. δολ., χάνοντας 6 δισ. δολάρια τον τελευταίο χρόνο.
Στην πέμπτη θέση είναι η Σιγκαπούρη με στόλο αξίας 36,9 δισ. δολαρίων και πτώση 4% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην έκτη είναι οι ΗΠΑ με 32,1 δισ. δολάρια από 34,4 δισ. δολάρια πέρυσι.
Οι Νορβηγοί είναι στην έβδομη θέση με στόλο αξίας 28,3 δισ. δολαρίων, έχοντας υποχωρήσει μέσα σε ένα χρόνο κατά 17%, ενώ όγδοοι στην κατάταξη είναι οι Κορεάτες με 23,4 δισ. δολάρια από 25,2 δισ. δολάρια πέρυσι.


Στην ένατη θέση οι Δανοί είναι οι μόνοι στην πρώτη δεκάδα που κατάφεραν να αυξήσουν την αξία του στόλου τους και από τα 18,8 δισ. δολάρια του 2015 έφτασαν φέτος τα 22,9 δισ. δολάρια.Το τοπ 10 κλείνει η Μεγάλη Βρετανία με στόλο αξίας 18,5 δισ. δολαρίων από 22 δισ. δολάρια την προηγούμενη χρονιά.Την εξήγηση για τη διατήρηση της πρωτοπορίας της ελληνόκτητης ναυτιλίας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό κάτω από ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες δίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θόδωρος Βενιάμης.Οπως επεσήμανε χαρακτηριστικά στη γενική συνέλευση της ΕΕΕ, μπορεί οι ναύλοι στα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην να έχουν υποστεί ραγδαία υποχώρηση διανύοντας τη χειρότερη εποχή στην ιστορία τους, αλλά «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάντοτε σε εποχές κρίσης υπάρχουν και ανοίγονται ελκυστικές ευκαιρίες για επανατοποθέτηση ή επανασχηματισμό της θέσης κάθε ατομικού επιχειρηματία ή ομίλου στη ναυτιλιακή σκακιέρα.Ισως γι’ αυτό παρατηρούμε και συνεχή κινητικότητα της ελληνικής πλοιοκτησίας στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων πλοίων», ενώ προσέθεσε ότι «μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό διεθνές περιβάλλον η ναυτιλία των Ελλήνων αριθμεί περίπου 4.500 πλοία που αντιπροσωπεύουν το 19,63% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt, ενώ στην Ευρώπη κατέχει το 49,96% του κοινοτικού στόλου. Σημειωτέον ότι και τα δύο ποσοστά παρουσιάζουν ανοδική πορεία σε σχέση με τα προηγούμενα έτη».AγοραπωλησίεςΣύμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipbroking, τον Ιανουάριο έγιναν συνολικά 131 συναλλαγές στη second hand market.

Τα 22 από τα πλοία αυτά αγοράστηκαν από Ελληνες πλοιοκτήτες οι οποίοι δαπάνησαν συνολικά 473,3 εκατ. δολάρια προκειμένου να τα αποκτήσουν. Οι Κινέζοι, δεύτεροι στη λίστα, αγόρασαν μόλις 11 πλοία έναντι 167,2 εκατ. δολαρίων.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα 19 από τα 22 πλοία που αγόρασαν οι Ελληνες πλοιοκτήτες είναι χύδην ξηρού φορτίου, για τα οποία επένδυσαν 411 εκατ. δολάρια ή 21,6 εκατ. δολάρια το ένα.

Αιτία οι «ελκυστικές ευκαιρίες» που περιέγραψε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θόδωρος Βενιάμης, αφού οι τιμές στα bulk carriers έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών σύμφωνα με την Αllied.Ευκαιρίες επενδύσεων στην αγορά second hand


Με τον δείκτη BDI να βρίσκεται σταθερά κάτω από τις 300 μονάδες πλέον την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή για ένα resale cape (170.000 τόνοι) έπεσε στα 36 εκατ. δολάρια, χάνοντας 2 εκατ. δολάρια στη διάρκεια ενός μήνα.


Είναι χαρακτηριστικό ότι τα «resale» μέχρι πρόσφατα ήταν οι πιο δαπανηρές επενδύσεις γιατί ο ενδιαφερόμενος αγόραζε το συμβόλαιο μιας εν εξελίξει ναυπήγησης πλοίου.Ο μέσος όρος της αξίας των resale την πενταετία ήταν στα 49,2 εκατ. δολάρια, ενώ η ανώτατη τιμή ήταν στα 65 εκατ. δολάρια.Αλλά και τα panamaxes των 75.000 τόνων έχουν φτάσει τα 23 εκατ. δολάρια χάνοντας 1 εκατ. δολάρια μέσα σε 30 ημέρες. Ο μέσος όρος της πενταετίας ήταν στα 31,2 εκατ. δολάρια και η ανώτατη τιμή στα 43 εκατ. δολάρια.Σημειώνεται ότι η εικόνα είναι ανάλογη τόσο για τα supramax όσο και για τα handysize.Η εικόνα πάντως είναι διαφορετική στα resale δεξαμενόπλοια, με τα VLCC των 300.000 τόνων να είναι στα 98 εκατ. δολάρια, με κατώτατο επίπεδο την πενταετία τα 80 εκατ. δολάρια, ενώ τα souezmax είναι στα 69 εκατ. δολάρια, με το μίνιμουμ να είναι στα 53 εκατ. δολάρια.Ο κλάδος των δεξαμενόπλοιων διανύει την καλύτερη ναυλαγορά από το 2008, με τους ημερήσιους ναύλους να καταγράφουν αυξήσεις της τάξεως άνω του 70% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Clarksons.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr