Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016

"Ποδαρικό" με υπερθέρμανση και άλλα ρεκόρ έκανε το 2016 !...


Δεν χρειαζόταν (στην Ελλάδα τουλάχιστον) να μας το πει η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ αφού το νοιώθουμε στο «πετσί» μας ότι το 2016 μπήκε με εξαιρετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Πράγματι, οι επιστημονικές μετρήσεις έδειξαν ότι ο Ιανουάριος του 2016 ήταν ο θερμότερος από το 1880 όταν και άρχισαν να καταγράφονται μετεωρολογικά δεδομένα αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ιανουάριο του 2007.
Επίσης, ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο τέταρτος μήνας στη σειρά που η θερμοκρασία της Γης διαμορφώθηκε ένα βαθμό Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Ήταν ο ένατος συνεχόμενος μήνας που έσπασε το μηνιαίο ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ.
Προφανώς, πρόκειται για έναν ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα ειδικότερα για το βόρειο ημισφαίριο με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα (13 βαθμοί Κελσίου) να είναι 1,04 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα..
Οι επιστήμονες θεωρούν όμως πολύ πιθανό το 2016 να καταρρίψει τα διαδοχικά ρεκόρ του 2014 και του 2015 σε επίπεδο μέσης θερμοκρασίας.
—Τι λέει η NASA
Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει και το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, που καταγράφει διαφορετικά τις θερμοκρασίες: ο Ιανουάριος ήταν όντως ο πιο ζεστός στην μετεωρολογική ιστορία, με τη θερμοκρασία να φθάνει τους 1,13 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα. Είχε προηγηθεί ο Δεκέμβριος 2015, που ήταν 1,11 βαθμούς πάνω από το ‘κανονικό” (τον μέσο όρο σε βάθος χρόνου).
Σύμφωνα με τη NASA, o φετινός Ιανουάριος συνεχίζει ένα «σερί» 371 συνεχόμενων μηνών με μέσες θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο. Ο τελευταίος Ιανουάριος που είχε θερμοκρασία πιο χαμηλή από τον διαχρονικό μέσο όρο ήταν αυτός του μακρινού 1976.
—Συρρικνώθηκαν οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής
Ο φετινός Ιανουάριος θα μείνει στην ιστορία και για ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ, τη μικρότερη έκταση θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική: μόνο 13,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένα εκατ. τετρ. χλμ λιγότερα από το διαχρονικό μέσο όρο, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής κλιματολόγος της NASA Γκάβιν Σμιντ απέδωσε τη θερμοκρασία-ρεκόρ του Ιανουαρίου 2016 κυρίως στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, με τη συμβολή του φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό ωκεανό που φέτος είναι ιδιαιτέρως έντονο.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr