Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Ρεπούση: Στην Ελλάδα δεν διδάσκουμε Ιστορία, αλλά μια εθνική ελεγεία, όπου μας φταίνε όλοι οι άλλοι !!!...









Η πρώην βουλευτής ζητά το πρόγραμμα των μαθημάτων να μην έχει μόνο ελληνική Ιστορία, καθώς, όπως λέει, «η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, δεν είναι αυτιστική χώρα».Τα λόγια της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου, που υποστήριξε ότι η Ιστορία στα σχολεία θα πρέπει να διδάσκεται χωρίς το εθνικό στοιχείο, είπαν πολλοί ότι θύμισαν την άλλοτε βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, και τις δικές της θέσεις επί των εθνικών θεμάτων.

Η... αυθεντική Ρεπούση, με σημερινές της δηλώσεις, «δικαίωσε» ουσιαστικά όσους την παρομοίωσαν με την κυρία Αναγνωστοπούλου και προχώρησε έτι περαιτέρω, υποστηρίζοντας για το πώς διδάσκεται η Ιστορία σήμερα στα σχολεία: "... στην Ελλάδα κάναμε πολύ μικρές αλλαγές, μείναμε προσκολλημένοι στο παλιό παράδειγμα-υπόδειγμα, που είναι το εθνικιστικό, ηρωικό, γεγονοτολογικό, γεγονότα, χρονολογίες, ήρωες, σαν να διδάσκουμε μία εθνική ελεγεία, όπου δοξάζουμε τον εαυτό μας και μας φταίνε όλοι οι άλλοι, είτε αυτοί είναι ξένοι, είτε είναι οι εχθροί κ.ο.κ.".

Σε συνέντευξή της, πιο συγκεκριμένα, στο "Πρακτορείο 104,9 FM", η καθηγήτρια Ιστορίας και Ιστορικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και πρώην βουλευτής, κυρία Ρεπούση, είπε ότι η "η Ιστορία γίνεται υποχείριο της πολιτικής και χρησιμοποιείται, χειραγωγείται και δεν είναι σωστό αυτό. Δεν έχει καμία δουλειά η εκάστοτε κυβέρνηση, το εκάστοτε Κοινοβούλιο να αποφαίνεται τι έγινε στην Ιστορία και τι δεν έγινε στο παρελθόν, αυτό είναι δουλειά της Επιστήμης".

"Όλοι οι γονείς, νομίζω, που στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, δεν θέλουν μέσα στο σχολείο να τους γίνεται προπαγάνδα για οποιονδήποτε λόγο. Θέλουν πολίτες έξυπνους, δυναμικούς, που αργότερα, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, θα διεκδικήσουν με επιτυχία μία θέση εργασίας, δεν θέλουν υπηκόους" είπε η κυρία Ρεπούση, εκτιμώντας ότι "η κατάσταση, που βρίσκεται τώρα η χώρα, έχει να κάνει πάρα πολύ με την εκπαίδευση και με το πώς χρησιμοποιούμε ή μάλλον ακυρώνουμε κάποια μαθήματα μέσα στη σχολική εκπαίδευση".

"Όλα τα σύγχρονα κράτη θέτουν ως στόχο της διδασκαλίας της Ιστορίας το να φτιάξουν πολίτες ιστορικά εγγράμματους και κριτικά σκεπτόμενους, που διαβάζουν και λίγο πίσω από τις γραμμές, που συναρτούν αυτό που διαβάζουν και με το ποιος το λέει και γιατί το λέει" ανέφερε ακόμη η καθηγήτρια.

Η κυρία Ρεπούση επισήμανε την ανάγκη να αλλάξει το αναλυτικό πρόγραμμα στο μάθημα Ιστορίας και να μην έχει μόνο ελληνική Ιστορία, καθώς "η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, δεν είναι αυτιστική χώρα".

"Θέλουμε άλλη δοσολογία. Και την ελληνική Ιστορία φυσικά, απαραίτητο, θα έλεγα και την τοπική ιστορία, αλλά και βαλκανική και ευρωπαϊκή και παγκόσμια Ιστορία" σημείωσε..

Υπενθύμισε δε, ότι και προηγούμενοι υπουργοί Παιδείας, όπως η κυρία Διαμαντοπούλου, επιχείρησαν μέσα από το πόρισμα της Επιτροπής που συγκροτήθηκε, να προχωρήσουν στην αλλαγή του αναλυτικού προγράμματος, όμως "το πόρισμα έμεινε στα συρτάρια και όσο κι αν προσπάθησα ως βουλευτής να μάθω το λόγο, να μου πουν δημοσίως, γιατί δεν προχώρησε η αλλαγή, η απάντηση ήταν ήξεις αφήξεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com