Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Μουζάλας: «Σε 5 ημέρες η Ειδομένη θα έχει τελειώσει» - «Συζητήθηκε θέμα εξόδου από τη Σένγκεν αλλά όχι επίσημα» ...


Η κατάσταση στην Ειδομένη πάει από το κακό στο χειρότερο. Η ελληνική οικονομία ταλανίζεται από τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής αλλά και από το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε στην Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
«Η κατάσταση στην Ειδομένη θα καθαρίσει. Δεν θα είναι όμως κολεγιακή βόλτα στο δάσος», είπε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τα θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με αρκετές δόσεις «αυτοκριτικής» και «προσωπικών λαθών», «αιχμές»για το ευρωπαϊκό σχέδιο αλλά και καλά λόγια… για τη στάση του Επίτροπου Δημήτρη Αβραμόπουλου η οποία όπως είπε «βοηθούν την Ελλάδα…»
Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιάννης Μουζάλας, για την κατάσταση στην Ειδομένη είπε «πως πράγματι αυτή η κατάσταση θα πρέπει να σταματήσει και να δούμε πως θα λύσουμε το πρόβλημα χωρίς βία…». Προέβλεψε πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί τις επόμενες τέσσερις με πέντε ημέρες…» και επεσήμανε πως η επίλυση δεν είναι καθόλου εύκολη, «δεν θα είναι βόλτα στο δάσος, θα είναι δύσκολη λύση για μας και για όλα τα κόμματα γιατί κανείς δεν θέλει βία…» ενώ έδειξε αισιόδοξος ότι «δεν θα υπάρξει εγκλωβισμός ροών στην χώρα μας…» προσθέτοντας πως «δεν θα διαχειριστούμε ούτε με λουλούδια αλλά ούτε και με ξύλο το πρόβλημα… αλλά έχουμε επιχειρησιακά σχέδια που τώρα δεν μπορούν να λεχθούν, δώστε μας όμως μια διορία τεσσάρων – πέντε ημερών και η Ειδομένη θα έχει τελειώσει…».

Ο κ. Γιάννης Μουζάλας διαβεβαίωσε πως τα χερσαία σύνορα φυλάσσονται απόλυτα και δεν υπάρχει ροή μεταναστών ή προσφύγων, ωστόσο, από τα θαλάσσια σύνορα η χώρα από τη στιγμή που οι πρόσφυγες ή μετανάστες φεύγουν από την Τουρκία, η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να οργανώσει επιχείρηση διάσωσης.
Επέκρινε τις «λύσεις» διαχείρισης που προτάθηκαν από την ΕΕ για το πρόβλημα στην Ειδομένη λέγοντας πως το κλιμάκιο της FRONTEX που έσπευσε στην Ειδομένη, αν και είχε συμφωνηθεί στο Συμβούλιο SUMMIT να σπεύσει μόνο για καταγραφή, αξίωσε να κάνει επιχειρήσεις, συλλήψεις και κοινές περιπολίες με τα Σκόπια. «Για αυτό και ζητήσαμε από τον κ. Αβραμόπουλο, ως πολιτικό προϊστάμενό τους να παρέμβει και νομίζουμε ότι βρήκαμε ανταπόκριση. Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με τη στάση που έχει κρατήσει νομίζω ότι βοηθάει την χώρα μας».
Για την συνθήκη Σένγκεν o αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν μεταξύ δύο επιτρόπων, αλλά στο περιθώριο και εκτός επίσημης συζήτησης. Το θέμα όπως είπε κυρίως το έθεσαν χώρες όπως η Ουγγαρία και άλλες που υψώνουν φράχτες. Και ζήτησε πολιτική συνεννόηση για να αναχαιτιστούν τέτοιες επιδιώξεις και σενάρια ακραίων κύκλων της Ευρώπης. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ο θόρυβος αυτός, έχει γίνει πολύ πιο έντονος κατά την τελευταία εβδομάδα οφείλεται κατά την δική μου άποψη – άρα υποκειμενική – ότι την Παρασκευή έχουμε Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες από όπου θα προσπαθήσουν να περάσουν δύσκολα πράγματα για τη χώρα μας  και σε μια προσπάθεια «να καθησυχάσουν την κοινή τους γνώμη η οποία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το προσφυγικό».
Αναφορικά με το προσφυγικό πρόβλημα και τιος ροές υποστήριξε πως έχει στηθεί ένα «σκηνικό που στηρίζεται στο ψέμα, στην διαστρέβλωση, στην απόκρυψη και σε υπαρκτές αδυναμίες στη διαχείριση που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά».
Μίλησε για «κουτσουρεμένη» ευρωπαϊκή βοήθεια υποστηρίζοντας πως γράφτηκε πως μας δίνουν 400 μηχανήματα ψηφιακής ταυτοποίησης και δεν τα παίρνουμε ενώ η αλήθεια είναι ότι μας έδωσαν μόνον 48 και αυτά όχι ως ΕΕ, αλλά τα 12 η Γερμανία. Λένε ότι δεν θέλουμε να συνεργαστούμε με την FRONTEX ενώ έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία στο έδαφος και στη θάλασσα. Ζητάμε 1600 άνδρες για να βοηθήσουν στη διαχείριση του προσφυγικού στα νησιά και παραμένουν 40 άνθρωποι κάθε μήνα και ξεκαθάρισε. Αναφορικά με τα Κέντρα Καταγραφής, παραδέχθηκε πως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και πρόσθεσε πως ο Στρατός θα κατασκευάσει τα Hot Spots σε Λέρο και Κώ για να αποκληθούν εντός χρονοδιαγράμματος.
Ειδομένη: Γονατίζει και άλλο την ελληνική οικονομία ο αποκλεισμός
Ηδη σύμφωνα με πληροφορίες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει υποστεί ζημίες που ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ, όπως μεγάλες απώλειες μετρούν οι Ελληνες διεθνείς μεταφορείς, ενώ αν παραταθεί η ακινησία των τρένων οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία θα είναι πολύ μεγαλύτερες αφού:
- Δεν γίνονται εξαγωγές ελληνικών προϊόντων με αποτέλεσμα να ζημιώνουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και κατά συνέπεια και η ελληνική οικονομία η οποία τόσα πολλά στηρίζει στις εξαγωγές για την έξοδο από την κρίση.
- Εχουν μπλοκαριστεί στα σύνορα από την πλευρά της ΠΓΔΜ εισαγωγές οι οποίες προορίζονται για τη χριστουγεννιάτικη αγορά με αποτέλεσμα αν υπάρξουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις τα είδη αυτά να είναι πλέον άχρηστα. Βεβαίως, καθυστερούν και οι συνήθεις εισαγωγέ;ς με ζημιά για τους εισαγωγείς.
Δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα με τις ξένες επιχειρήσεις όπως η Hewlett Packard και η Sony οι οποίες έχουν υπογράψει ειδικές συμφωνίες για τη χρησιμοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και του ελληνικού σιδηρόδρομου για την τροφοδοσία των αγορών της Ευρώπης.
Οπως γίνεται αντιληπτό η κατάσταση αυτή βάζει εμπόδια και προσκόμματα για τη σύναψη παρόμοιων συμφωνιών και με άλλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, καθώς και στο γενικότερο σχέδιο να γίνει η Ελλάδα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο, που αποτελεί και ένα από τους υποτιθέμενους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η πώληση του ΟΛΠ, αλλά και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορεί να είναι λιγότερο ελκυστική από τη στιγμή που οι διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη και ειδικά για τον ΟΛΠ το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει τις δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων αγοραστών ως τις 15 Δεκεμβρίου.
Μετανάστης νεκρός από ηλεκτροπληξία και πετροπόλεμος στην Ειδομένη
Ηλεκτροπληξία έπαθε ένας 22χρονος Μαροκινός μετανάστης στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας – Σκοπίων ενώ η κατάσταση είναι τεταμένη από τα ξημερώματα με παράτυπους μετανάστες που δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στη γειτονική χώρα να προκαλούν επεισόδια. Ομάδα μεταναστών περιέφερε τη σορό του άτυχου 22χρονου! Ένας τραυματίας από τα επεισόδια μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου.
Ο Μαροκινός μετανάστης σύμφωνα με τον Αντώνη Ρήγα από την οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα", ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης στο σημείο όπου εδώ και μέρες παραμένουν ακινητοποιημένες αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ.
Στον ίδιο χώρο με το πρώτο φως της ημέρας απ' τη στιγμή που πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν κινήθηκαν προς τα Σκόπια, παράτυποι μετανάστες που δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στη γειτονική χώρα άρχισαν να πετούν πέτρες και ξύλα κατά των αστυνομικών δυνάμεων των Σκοπίων. Ζητούν να επιτραπεί και σε αυτούς η διέλευση, ενώ στο ελληνικό έδαφος βρίσκονται από το πρωί δυνάμεις της αστυνομίας για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο γενίκευσης των επεισοδίων.
Η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει έκρυθμη και μεγάλη ομάδα μεταναστών κατευθύνθηκε προς το σημείο διέλευσης, από εκεί όπου έχασε τη ζωή του ο 22χρονος Μαροκινός, κρατώντας στην κεφαλή της πορείας τη σορό του άτυχου νέου πάνω σε αυτοσχέδιο φορείο, σκεπασμένη με μαύρο πανί. Άμεση ήταν η "απάντηση" από την πλευρά της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, που τους απώθησε κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.
Λίγο μετά τον θάνατο του 22χρονου Μαροκινού από ηλεκτροπληξία, μετανάστες επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο κατά των αστυνομικών της ΠΓΔΜ και άρχισαν να καίνε κουβέρτες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική. Τελικά, οι μετανάστες παρέδωσαν τη σορό του άτυχου νεαρού σε δύο τραυματιοφορείς και στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Οι μετανάστες, αφού προσευχήθηκαν για τον άτυχο νέο, παρέδωσαν τελικά τη σορό στους τραυματιοφορείς και συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα εν μέσω έντασης.
Έντονη είναι και η παρουσία των Ελλήνων αστυνομικών στην περιοχή, οι οποίοι προσπαθούν να ανοίξουν δίοδο προκειμένου να περάσουν προς την πλευρά της πΓΔΜ οι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή (δηλ. οι τρεις εθνικότητες στις οποίες επιτρέπεται η διέλευση). Οι πρόσφυγες, που βρίσκονται σε περιφραγμένο χωράφι δίπλα στον καταυλισμό, απευθύνουν έκκληση για νερό και φαγητό.
Λίγα μέτρα πιο πέρα, στον δεύτερο καταυλισμό που έχει στηθεί δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, κάποιοι εθελοντές άρχισαν πριν από λίγο να μοιράζουν μικρές μερίδες μαγειρεμένου φαγητού, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές.
Μεγάλη ομάδα προσφύγων -περίπου 3000 άτομα από τις τρεις παραπάνω εθνικότητες- περιμένουν σε ένα περιφραγμένο χωράφι δίπλα στον καταυλισμό, με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.
Σύμφωνα με την αστυνομία, το βράδυ της Τετάρτης (02.12.2015), ομάδες μεταναστών εισέβαλαν σε κοντέινερ και σκηνές διαφόρων ΜΚΟ που έχουν στηθεί στον καταυλισμό, όπου φυλάσσονταν τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια και έκαναν "πλιάτσικο". Οι εκπρόσωποι των περισσότερων ΜΚΟ που βρίσκονταν στην περιοχή έχουν αποχωρήσει, ενώ η κατάσταση στην περιοχή παραμένει έκρυθμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com