Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

CNBC: Κίνδυνος για τον ελληνικό τουρισμό το λαθρομεταναστευτικό ...


Η κλιμακούμενη ροή λαθρομεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για τον ελληνικό τουρισμό, έναν επιχειρηματικό κλάδο ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που στηρίζουν ουσιαστικά την οικονομία της χώρας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.
Στο δημοσίευμα καταθέτουν τις απόψεις τόσο της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, όσο και του Γιώργου Χατζημάρκου, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.
Όπως τονίζεται το 96% των 218.394 λαθρομεταναστών που διέσχισαν τη Μεσόγειο τον Οκτώβριο κατέληξαν στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, με αυτά του Ανατολικού Αιγαίου να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
«Οι συνέπειες για την οικονομία των νησιών είναι ισχυρές. Τα περισσότερα εξ αυτών των νησιών ζουν από τον τουρισμό, ως εκ τούτου υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξει πτώση των αφίξεων τουριστών, εξαιτίας των συνεχιζόμενων ροών λαθρομεταναστών σε αυτά», υπογραμμίζει ο κ. Χατζημάρκος.
Από την πλευρά της η κυρία Κουντουρά, τονίζει ότι ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ, προσθέτοντας ότι οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν το 2015, παρά το γεγονός ότι και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπήρξαν αυξημένες ροές λαθρομεταναστών στα ελληνικά νησιά.
Η κυρία Κουντουρά εκτιμά ότι για το 2015 ο συνολικός αριθμός τουριστών στην Ελλάδα θα φθάσει στα 25 εκατ., από 22 εκατ. που ήταν το 2014, σημειώνοντας ένα ακόμη ρεκόρ.
«Δίνουμε προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και στους τουρίστες, ως εκ τούτου μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες. Είμαστε περήφανοι γιατί και οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα συμπεριφέρονται εξαιρετικά στους ανθρώπους αυτούς ( τους λαθρομετανάστες), οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν και γι’ αυτό εγκαταλείπουν τις χώρες τους».
Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού προσθέτει ότι «δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα και θα πρέπει να βρεθεί μία λύση, καθώς δεν είναι «νούμερα».
Είναι ψυχές, είναι άνθρωποι».
Αλλά και ο κ. Χατζημάρκος τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ευρωπαϊκή αντίδραση στο θέμα, καθώς μόνη της η Ελλάδα δεν έχει τα απαραίτητα μέσα να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση στα σύνορά της. «Πρόκειται για κάτι τεράστιο. Είναι η χειρότερη προσφυγική κρίση που έχει βιώσει η Ευρώπη», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τους χώρους φιλοξενίας των μεταναστών, καθώς εάν αυτοί «καταρρεύσουν» τότε περισσότερα από πέντε εκατ. άνθρωποι θα προσπαθήσουν να κατευθυνθούν στην Ευρώπη.
Εάν θεωρήσουμε ότι είναι μόνο θέμα προϋπολογισμού και το μόνο πρόβλημα είναι να βρεθεί η κατάλληλη χρηματοδότηση, τότε υποβαθμίζουμε το ζήτημα. Είναι τεράστιο ζήτημα. Είναι θέμα συνοχής. Είναι θέμα της κοινής εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να έχει η Ευρώπη».





























defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com