Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Iσοδύναμα μέτρα, πτώση στον τουρισμό, και ανεργία δημιουργούν εφιάλτες στους Έλληνες - Και ακόμα δεν έχουν ψηφιστεί όλα τα προαπαιτούμενα!...


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Η καταστροφή της χώρας συνεχίζεται και μάλιστα με ταχύ ρυθμό καθώς επειγόντως η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα 3,5 δισ. ευρώ για να σωθεί η ελληνική κοινωνία από νέα μέτρα.
Την ίδια στιγμή η ανεργία αυξάνεται οι επιχειρήσεις κλείνουν οι τράπεζες δεν δίνουν ρευστότητα στα νοικοκυριά, και ο τουρσιμός από την απίστευτη υπερφορολόγηση που του επιβλήθηκε σκοπίμως από τους δανειστές, από το 2017 θα αρχίσει μια μακρά πτώση, μη προσφέροντας πλέον στην χώρα τα απαραίτητ έσοδα που θα την βοηθήσουν να σταθεί στα πόδια της.
Η μείωση των συντελεστών στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια -από 23%- δημιουργεί ένα κενό 150 εκατ. ευρώ.
Υπολογίζονταν περίπου 300 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στον προϋπολογισμό και τώρα θα πρέπει να καλυφθούν από αλλού.
Καταργήθηκε το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία. Υπολογίζεται ότι αφήνει ένα κενό 20 εκατ. ευρώ.
Στην φορολογία των αγροτών, ενώ εφαρμόστηκε η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, κι αφού ήδη έχουν σταλεί τα εκκαθαριστικά με την αναδρομικά αυξημένη προκαταβολή φόρου, μένει να ξεκαθαριστεί αν θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματός τους από το 13% στο 20%. 
Άλλα 100 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές θα πρέπει να βρεθούν.
Από την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων το υπουργείο Οικονομικών διέβλεπε ότι θα μαζέψει 200 εκατ. ευρώ. Όμως η διάταξη αποσύρθηκε, για να φτιαχτεί μια νέα κλίμακα φορολόγησης που υποτίθεται θα επιβαρύνει τα υψηλά εισοδήματα.
Για να σωθεί το ΕΚΑΣ απαιτούνται περίπου 500 εκατ. ευρώ. Από που θα βρεθούν;
Οι δανειστές επέβαλαν και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που σημαίνει ότι απαιτούνται περίπου 375 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. 
Ακόμα κι αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο, η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι αναπόφευκτη, ενώ θεωρείται βέβαιη η ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις.
Έρχονται και οι απφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων στις συντάξεις,
Εν ολίγοις ζητούν την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2012 , μιλάμε για ένα κόστος 2 δισ. ευρώ.
Μη ξεχνάμε και τις αποφάσεις του ΣτΕ που πρέπει να τηρηθούν για τους ενστόλους, δηλαδή μικρότερες μειώσεις συντάξεων, από αυτές που ψηφίστηκαν το 2012 ή διαφορετική κλιμάκωσή τους.
Σε όλα αυτά τα υπέροχα έρχεται να προστεθεί η ανεργία.
Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ για τον Σεπτέμβριο του 2015, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται σε 806.429, από τους οποίους το 43,41% είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους και το 56,59% για χρονικό διάστημα ίσο ή περισσότερο του ενός χρόνου.
Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε 350.100 άτομα και 456.329 άτομα αντίστοιχα. Οι γυναίκες αποτελούν συντριπτικά το μεγαλύτερο ποσοστό 61,54% έναντι 38,46% των ανδρών, δηλαδή 496.296 άνεργες γυναίκες 310.133 άνεργοι άνδρες εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για τον Σεπτέμβριο του 2015.
Όσον αφορά το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για το Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα, αυτό ανέρχεται σε 114.083 άνεργους, από τους οποίους το 3,02% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες σε αυτή την κατηγορία είναι το 40,71% και οι γυναίκες το 59,29%.
Σε σχέση με τον μήνα Αύγουστο του 2015 το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων για το Σεπτέμβριο είναι μειωμένο κατά 1,10%, ενώ το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων παρουσίασε αύξηση 7,27%.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά εγγεγραμμένων ανέργων όσον αφορά την ηλικία παρουσιάζονται στην κατηγορία 30-44 ετών, με ποσοστό 40,36% και στην κατηγορία 45-54 ετών με ποσοστό 21,97%. Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο η απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά με 47,27%. Σε σχέση με την εθνικότητα οι Έλληνες είναι αυτοί που παρουσιάζουν τα συντριπτικά υψηλότερα ποσοστά με 93,96%.
Τα υπέροχα νέα συνεχίζονται όμως καθώς το μόνο που ακόμα δουλέυει στην Ελλάδα ο τουρισμός θα πηγαίνει σύντομα κατά "διαόλου" λόγω της απίστευτης υπερφορολόγησης που επέβαλαν οι δανειστές.
Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών του 14ου συνεδρίου του συνδέσμου.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ανέφερε πως ο χώρος του τουρισμού αντέχει μόνον ένα χρόνο το φορτίο από τα συνεχή μέτρα υπερφορολόγησης που έχουν εξαγγελθεί ύστερα από συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές και τόνισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να επανέλθουν από το 2017 οι φορολογικοί συντελεστές στα προηγούμενα επίπεδα. 
Σημείωσε χαρακτηριστικά πως οι συντελεστές ΦΠΑ στον τουρισμό έχουν αλλάξει οκτώ φορές από το 2008 έως σήμερα.
Ο Α. Ανδρεάδης επιτέθηκε σε κυβέρνηση και δανειστές, και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι η ανάσχεση της ανοδικής πορείας του τουρισμού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν δεν αλλάξουν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.
Αναφέρθηκε και στο θέμα των επενδύσεων καθώς ο αναπτυξιακός νόμος που είχε εξαγγελθεί από τον πρώην και νυν υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, ότι θα ήταν έτοιμος να παρουσιαστεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, μετατίθεται πλέον για τον Δεκέμβριο.
Αναφερόμενος στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα, δήλωσε πως για να ανακάμψει η εθνική οικονομία απαιτούνται κεφάλαια συνολικού ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, το 70% των οποίων θα αφορά τουριστικές επενδύσεις.
«Εμείς έχουμε ανάγκη από επενδύσεις, διεθνώς υπάρχουν τεράστια διαθέσιμα κεφάλαια, αλλά παρ' όλ' αυτά δεν έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε ούτε μία εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναρωτηθούν, κυβέρνηση και δανειστές, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό»,
«Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός πως κυβέρνηση και δανειστές έχουν αφήσει έξω από τους σχεδιασμούς τους τον επιχειρηματικό κόσμο, αν και είναι εκείνοι που γνωρίζουν «πώς πρέπει να γίνει η δουλειά».
Ανέφερε και το θέμα της ανάκλησης του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα και όλες οι επενδύσεις.
Αναφλερθηκε και στο ζήτημα των πειρατικών funds καθώς η κυβέρνηση φάινεται να συζητά σοβαρά, όπως είπε το ενδεχόμενο μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν λάβει ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε αυτά, έναντι τιμήματος που αντιστοιχεί στο 15-20% της αξίας των δανείων, όπως αγοράζουν άλλωστε πάντοτε οι "πειρατές" των αγορών. Αυτό θα έπρεπε να γίνει μέσω του τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα έπρεπε να αναλάβει την αναχρηματοδότηση αυτών των δανείων σε ποσοστό 50-60% είπε ο π΄ροεδρος του ΣΕΤΕ.
Αναρωτήθηκε μάλιστα, πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αρνείται στους επιχειρηματίες μία τέτοια λύση, η οποία έχει υιοθετηθεί για το θέμα του χρέους της χώρας.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες  αποφασίζουν να εξαφανίσουν κι άλλο την όποια ρευστότητα θα μππορούσαν να έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καθώς τα κριτήρια χορηγήσεων έγιναν ακόμη πιο αυστηρά.
Όπως προκύπτει από έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος οι παράγοντες που οδήγησαν σε πιο αυστηρά κριτήρια ήταν οι συνθήκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα Πιστωτικά Ιδρύματα, οι δυσκολίες πρόσβασής τους στις αγορές χρήματος και οι ανησυχίες τους για τους κινδύνους που δημιουργούνται λόγω της γενικής οικονομικής κατάστασης και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Τα κριτήρια αναμένεται να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου.
Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά έγιναν πιο αυστηρά σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2015, ενώ οι προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί το προηγούμενο τρίμηνο ήταν ότι τα κριτήρια δεν θα μεταβάλλονταν.
Όσον αφορά τις προσδοκίες για το τέταρτο τρίμηνο, τα κριτήρια αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά για την περίπτωση των καταναλωτικών δανείων και να παραμείνουν αμετάβλητα για τα στεγαστικά δάνεια. Επίσης, μειωμένη ήταν και η ζήτηση για δάνεια τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τα νοικοκυριά.
Όλα αυτά δείχνουν ότι: Είναι αδύνατον να εφαρμοσθεί αυτό το πρόγραμμα που ζητούν οι δανιεστές χωρίς να πεθάνει-μεταναστεύσει ο εληνικός λαός. Αλλά μάλλον αυτό θέλουν, το μίσος των Δυτικών για τον Ελληνισμό δεν σταμάτησε στην Άλωση του 1204.
Αυτό είναι το τίμημα για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, και είναι μόνο η αρχή. Μόνο ένα μικρό μέρος από τα προαπαιτούμενα έχει ψηφισθεί, και ήδη όλοι οι Έλληνες νιώθου να έχουν οικονομικό "άσθμα", και δεν κοιμούνται τα βράδια.
 Τι θα γίνει όταν περάσουν και τα υπόλοιπα και ποιος ξέρει πόσα άλλα ακόμα, προαπαιτούμενα; Η συζήτηση για την δραχμή θα ξαναξεκινήσει και αυτή την φορά το πολιτικό σύστημα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει με διαπιστώσεις. Ο κόσμος θέλει λύσεις, απειλείται η βιολογική του συνέχεια πλέον.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com