Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ--Τα κομάντο της Θεσσαλονίκης ...




Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εκπαιδεύει τους εφέδρους αξιωματικούς και οπλίτες, καθώς ανήκουν στο σώμα του στρατού και θεωρούνται «στρατιώτες από το σπίτι». Ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης και το αποφάσισαν να αναλάβουν οικειοθελώς έφεδροι αξιωματικοί και οπλίτες.
Ρεπορτάζ: Θεολόγος Ηλιού
Η ΛΕΦΕΔ – Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη από μια ομάδα ανδρών που μετά το τέλος της στρατιωτικής τους θητεία είχαν τις ίδιες ανησυχίες για την εκπαίδευση και αυτά που πρέπει να γίνονται μέτα την αποστράτευση με τους εφέδρους. Ο πρόεδρος και ιδρυτής της ΛΕΦΕΔ, Γιάννης Σιδηρόπουλος εδώ και 20 χρόνια ένιωθε την ανάγκη ότι πρέπει να μάθουν κάτι παραπάνω και ανησυχούσε για την εκπαίδευση που πρέπει να έχουν οι έφεδροι, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο αποτελούν το 80% του ελληνικού στρατού. «Σε περίπτωση πολέμου, θα χαθεί πάρα πολύς κόσμος, γιατί δεν βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και είμαστε ανεκπαίδευτοι» δηλώνει στο Seleo ο κ.Σιδηρόπουλος και εξηγεί ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουν αναλάβει αυτό  να προετοιμάσουν τον κόσμο για όποτε χρειαστεί.
lefed2
Το 2006 κατάφεραν, να γίνει η πρώτη Λέσχη Εφέδρων Δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη και σήμερα υπάρχουν 17 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ, Γιάννης Σιδηρόπουλος πιστεύει ότι δεν είναι τυχαίο πως η λέσχη ξεκινήσε από την Θεσσαλονίκη, διότι «είμαστε ακόμη άνθρωποι σε αυτή την πόλη και έχουμε έντονη ευαισθητοποίηση». Στη Θεσσαλονίκη μετράνε 142 μέλη, ενώ πανελλαδικά ξεπερνάν τα 1500 μέλη. H εκπαίδευση που γίνεται στα μέλη, είναι μια πλήρης στρατιωτική εκπαίδευση, ενώ ένα Σαββατοκύριακο το μήνα διανυχτερεύουν σε διάφορες περιοχές, ώστε να κάνουν πράξη αυτά που μαθαίνουν. Ακόμα διοργανώνουν «αγώνες» που ανταγωνίζονται τα μέλη στις δυνάμεις τους και σε αυτά που έχουν μάθει. Ταυτόχρονα όμως ο «Μακεδονομάχος», όπως ονομάζονται οι αγώνες, αποτελούν εκτός από «ολυμπιάδα» εφέδρων και άσκηση των μελών. Μεγάλη συμμετοχή στη λέσχη υπάρχει και από νέους και κάποιοι από αυτούς πρώτα εκπαιδεύονται στη λέσχη και έπειτα εκπληρώνουν την στρατιωική τους θητεία.
lefed3
Εκτός από την μεγάλη αγάπη που δείχνουν στη πατρίδα και στην ασφάλεια της, η ΛΕΦΕΔ λειτουργεί και ως εθελοντική ομάδα που βοηθάει στην δασοπροστασία και στην πυροπροστασία, αλλά και στην ανεύρεση και διάσωση ατόμων, λόγω της ειδικής εκπαίδευσης που έχουν. Από το 2007 συνεργάζονται με την πολιτική προστασία και ανά πάσα στιγμή βρίσκονται σε ετοιμότητα. Η μητροπολιτική λέσχη της Θεσσαλονίκης, κάθε χρόνο αναλαμβάνει να προστατεύει ένα μέρος του Σέιχ Σου και παρέχει πάντα την βοήθεια της όπου χρειαστεί.

Σκοπός της ΛΕΦΕΔ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της, Γ. Σιδηρόπουλο είναι: «Να έρθει μια στιγμή να διαλυθούμε, γιατί τότε θα σημαίνει ότι η πολιτεία θα έχει αρχίσει να κάνει το καθήκον της». Η αντιμετώπιση που έχουν από τον ελληνικό στρατό, όπως αναφέρει ο πρόεδρος, είναι σωστή και έχει αποδεχθεί το αίτημα τους να τους κατατάσσει και να ανήκουν σε μονάδες. Επιπλέον, επειδή μετά την δημιουργία της ΛΕΦΕΔ έχουν κάνει την εμφάνιση τους και άλλες παρόμοιες οργναώσεις, δημιούργησαν την ομοσπονδία εφέδρων. Η ομοσπονδία έχει και αυτή έδρα την Θεσσαλονίκη και έχει σκοπό όλες οι οργανώσεις να είναι καταγεγραμμένες και να παρουσιάζουνται οργανωμένα στο κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com