Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015

Ανοίγουν τα αρχεία της αλβανικής Sigurimi: Ας φανούν τα ονόματα των συνεργατών του Χότζα ...

Μεγάλο ενδιαφέρον αποκτά η πρόσφατη νομοθέτηση του αλβανικού Κοινοβουλίου για τον αποχαρακτηρισμό των αρχείων της μυστικής αστυνομίας sigurimi(ΜΥΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ) του κομμουνιστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα, επιτρέποντας έτσι σε κάθε ενδιαφερόμενο να δει τον φάκελό του. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιθανό να αποκαλύψει συγκλονιστικά στοιχεία και ανάλογες λεπτομέρειες για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η αλβανική μυστική υπηρεσία σε βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.
Ο νόμος αυτός επιτρέπει σ’ όσους εκδιώχθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς, στους πρώην συνεργάτες του, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, να έχουν πρόσβαση στα αρχεία της sigurimi. Πενταμελής επιτροπή θα εκδίδει επίσης «πιστοποιητικά μη συνεργασίας» με το κομμουνιστικό καθεστώς για τους Αλβανούς, οι οποίοι πιθανόν να διεκδικήσουν αξιώματα στους κόλπους της κυβέρνησης ή να είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Ο νόμος ορίζει επίσης ότι τα πρώην μέλη της sigurimi θα αποκλείονται μελλοντικά από την δημόσια διοίκηση.
Ωστόσο, ο ίδιος νόμος δεν προβλέπει παρόμοιο μέτρο για τα άτομα που συνεργάστηκαν με την μυστική αστυνομία μεταξύ 1944-1990. Πάντως, μέρος των αρχείων καταστράφηκε την περίοδο 1991-1992, όταν την εξουσία είχε ακόμη η μετάλλαξη του Κόμματος Εργασίας την Αλβανίας (όπως μετονομάστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας), το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας.
Το άνοιγμα των αρχείων, όμως, έχει και ένα άλλο ξεχωριστό ενδιαφέρον. Θα βγουν στην δημοσιότητα και τα ονόματα διαφόρων Βορειοηπειρωτών «τομαριών», τα οποία συνεργαζόμενα με τον καθεστώς του Ενβέρ Χότζα και του διαδόχου του Ραμίζ Αλία, πρόδωσαν επανειλημμένα τους ομοεθνείς τους. Το έκαναν, μάλιστα, με ζήλο, επιζητώντας έτσι να ανέβουν στα μάτια των υπευθύνων του καθεστώτος. Ορισμένοι από αυτούς τους πουλημένους εξωμότες έχουν μέχρι και σήμερα λόγο στα δρώμενα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Ας μάθουμε, λοιπόν, και επισήμως τα ονόματά τους, για να διαπιστώσουμε τους σύγχρονους Ιούδες της Βορείου Ηπείρου.
Γιώργος Μάστορας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr