Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Εκλογές και όχι δημοψήφισμα ζητά η Αριστερή Πλατφόρμα – Εκφράζουν φόβους για υποχωρήσεις ...


Οι διαφωνούντες τάσσονται υπέρ των εκλογών.

Κανένα συμβιβασμό με τους εταίρους και πιστωτές και «καθαρή λύση» από τον λαό με εθνικές εκλογές και όχι δημοψήφισμα ζητά η εξωκομματική Αντιπολίτευση από τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγεσία του κόμματος.
Οι διαφωνούντες παίρνουν σαφείς αποστάσεις από την επιλογή του πρωθυπουργού να προκρίνει τη λύση του δημοψηφίσματος στην περίπτωση που η ενδιάμεση ή ακόμα και η τελική συμφωνία εμπεριέχει μικρές ή μεγάλες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς και ζητούν από την κυβέρνηση να σκληρύνει τη στάση της στις διαπραγματεύσεις.
Η θέση των διαφωνούντων υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών διατυπώθηκε και στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που εκφράζεται από τους Στάθη Λεουτάκο, Αλέκο Καλύβη, Αντώνη Νταβανέλο και Σόφη Παπαδόγιαννη  να επιμένουν ότι «η επιλογή της ρήξης πρέπει να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διατυπώνεται ξεκάθαρα όχι μόνο ως απειλή αλλά και ως μια εφικτή διέξοδος και λύση».

Βλέπουν νέους εκβιασμούς από τους θεσμούς τον Ιούνιο

Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας και των διαφωνούντων εκτιμούν ότι «ακόμα και αν οι πιστωτές αποδεχθούν και προσυπογράψουν τώρα  μια μίνιμουμ ενδιάμεση συμφωνία που θα δεν θίγει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνηση, τον Ιούνιο οι θεσμοί θα επανέλθουν με το σύνολο των εκβιαστικών απαιτήσεων ζητώντας από την κυβέρνηση της Αριστεράς να βάλει την υπογραφή της σε νέο  μνημόνιο εγκαταλείποντας  το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχθηκε».
Τους φόβους τους για το ενδεχόμενο μικρών η μεγάλων υποχωρήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης ενίσχυσε και η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Νίκο Χατζηνικολάου,  όπου ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος και η αναφορά του ότι στην διαπραγμάτευση του Ιουνίου θα ανοίξει το θέμα των εργασιακών και του ασφαλιστικού.

Καμία υποχώρηση διαμηνύει το Μαξίμου

Και παρότι ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές και αναζητά μια ανώδυνη λύση με πολιτικά χαρακτηριστικά που θα επιλύει, σε πρώτη φάση, το πρόβλημα ρευστότητας, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν φάνηκε να πείθονται.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, δεν μπορούν να …προσπεράσουν ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση διαθέτει έξι υπουργούς, τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Ήσυχο Νίκο Χουντή, Θοδωρή Δρίτσα Τασία Χριστοδουλοπούλου και Θεανώ Φωτίου, οι οποίοι με δημόσιες δηλώσεις τους έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί στις κόκκινες γραμμές και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Αλλά και η κοινοβουλευτική και κομματική δύναμη των διαφωνούντων μόνο αμελητέα δεν είναι.
Στη μεν κοινοβουλευτική Ομάδα μετρούν τουλάχιστον 30 βουλευτές, καθώς την ίδια άποψη έχουν και κάποιοι που προέρχονται από την λεγόμενη «ομάδα των 53».
Όσο για την κομματική δύναμη η Αριστερή πλατφόρμα και συνολικά οι διαφωνούντες αποτελούν το 35% της Κεντρική Επιτροπής.

Πυρά Λαφαζάνη

Τις “προειδοποιητικές βολές” έριξε ήδη ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας μέσω άρθρου του με το οποίο άνοιγε ευθέως θέμα και Grexit, ενώ σε δήλωση του στην εφημερίδα "ΑΓΟΡΑ" ζητούσε από την κυβέρνηση "να μην λερώσει τα χέρια της μέσα σε μια συμφωνία αντεργατικού και νεοφιλελεύθερου «βούρκου».
Οι διαφωνούντες σκληραίνουν τη στάση τους ως προς το ενδεχόμενο ακόμα και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και της αλλαγής νομίσματος, καθώς είναι πεπεισμένοι ότι εταίροι και πιστωτές κάθε άλλο παρά αμοιβαία επωφελή λύση επιθυμούν, εκτιμώντας ότι η τελική συμφωνία δεν θα επιτρέπει «ούτε κατ ελάχιστον» -όπως λένε- στην κυβέρνηση να εφαρμόσει  τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, όπως αυτές καθορίζονται από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Οι διαφωνούντες τάσσονται υπέρ των  εκλογών αναφέροντας ως επιχείρημα και την δυναμική που ακόμα καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις,  ενώ θέτουν υπ’  όψιν της κυβέρνησης ότι ακόμα και μικρές «ανεκτές» ,όπως τις χαρακτηρίζουν, υποχωρήσεις θα επιφέρουν πολιτικό κόστος και θα επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς των πολιτικών αντιπάλων περί «κωλοτούμπας».
Στην άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσφύγει στην λαϊκή εντολή μέσω εθνικών εκλογών και όχι δημοψηφίσματος τείνουν και αρκετοί βουλευτές και στελέχη που ανήκουν στην προεδρική πλειοψηφία, βάζοντας όμως τη παράμετρο ότι θα διατυπώσουν ανοικτά και δημόσια αυτή τους την άποψη, εφόσον πρώτα δουν το περιεχόμενο της ενδιάμεσης συμφωνίας - αν αυτή υπάρξει - και συνεκτιμώντας τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς τους οποίους ενδέχεται να κάνει η κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση στις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις στα γραφεία της Κουμουνδούρου, αλλά και στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης κατέστη σαφές και συμφωνήθηκε να υπάρχει κομματική εγρήγορση για παν ενδεχόμενο.
Για αυτό άλλωστε, συμφωνήθηκε να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και μάλιστα πριν την 11η Μάιου, καταληκτική ημερομηνία για τη συμφωνία «γέφυρα», ώστε να λάβει την έγκριση ή την απόρριψη της κομματικής βάσης.
Το ζήτημα της ρήξης, αλλά και της προσφυγής στην κάλπη, αναμένεται ότι θα τεθεί από την Αριστερή Πλατφόρμα και με τη μορφή τροπολογίας για ψήφιση από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής με την κίνηση αυτή να «κλειδώνει» οριστικά από το κείμενο συμφωνίας που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση. 

Έτοιμη η Κουμουνδούρου για παν ενδεχόμενο

Την ίδια ώρα, προετοιμασίες στα γραφεία της πλ. Κουμουνδούρου δεν κρύβονται,  καθώς τόσο ο Γραμματέας του κόμματος , όσο και τα στελέχη,  βρίσκονται σχεδόν σε καθημερινή βάση σε συνελεύσεις τοπικών οργανώσεων αλλά και περιοδείες όπου οργανώνονται κομματικές ανοιχτές συγκεντρώσεις και ομιλίες.
Ενδεικτικό είναι και το φυλλάδιο που ήδη τυπώθηκε και διανέμεται με τίτλο «Δίνουμε το παρών»,  στο οποίο, μεταξύ άλλων, καταγράφονται όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση στο διάστημα τριών μηνών.
Επιπλέον, στο ίδιο φυλλάδιο, το οποίο έχει τυπωθεί και σε αφίσα,  μέσα σε πλαίσιο υπάρχει η προτροπή προς τους πολίτες «ελάτε σε επαφή με την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής σας».
Όμως μία ακόμα αναφορά στο φυλλάδιο στο οποίο δεν αποδίδεται επισήμως προεκλογική διάθεση , προκαλεί αίσθηση.
«Στις μάχες που δίνονται και θα δοθούν από την κυβέρνηση για την ανάκτηση της εθνικής μα αξιοπρέπειας, κυριαρχίας και προοπτικής ισχύει αυτό: «ή όλοι και όλες μαζί κερδίζουμε ή όλοι και όλες μαζί χάνουμε» αναφέρει το φυλλάδιο της Κουμουνδούρου.

 
Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com