Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Η ρήξη φέρνει κάλπη - Η κυβέρνηση επιθυμεί πολιτική λύση που θα την οδηγήσει σε νέα διαπραγμάτευση τον Ιούνιο ...


Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στηρίζουν ήδη αρκετοί υπουργοί, χωρίς να λείπουν και οι μετριοπαθείς που τις απορρίπτουν.
Αναζωπυρώνεται το σενάριο της προσφυγής στην κάλπη με πιθανό χρονικό ορίζοντα το πρώτο 15ημερο του Ιούνιου.
Και μπορεί επισήμως όλοι οι «δίαυλοι» του Μεγάρου Μαξίμου να ξορκίζουν κάθε συζήτηση για πρόωρες κάλπες και να διαψεύδουν κατηγορηματικά κάθε αναφορά σε αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί τις σχετικές εισηγήσεις, τις έχει επεξεργαστεί με τους στενούς του συνεργάτες και δεν τις απορρίπτει όσο η διαπραγμάτευση δεν καταλήγει σε αμοιβαία αποδεκτή λύση. 
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρονται στο θέμα με ιδιαίτερη προσοχή και «μετρώντας πολύ τα λόγια τους» ξεκαθαρίζουν ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει τη μάχη της διαπραγμάτευσης μέχρι τέλους, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα και κάθε χρονοδιάγραμμα με διάθεση να βρεθεί λύση στη βάση γενναίων πολιτικών αποφάσεων με αμοιβαίες υποχωρήσεις αλλά πάντα στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών που έχουν καθοριστεί από την πρόσφατη λαϊκή εντολή».
Ωστόσο, τουλάχιστον τρείς εκ των στενότερων συνεργατών του δεν αποκλείουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και μάλιστα πριν τη διαπραγμάτευση του Ιουνίου, ενώ αρκετά κυβερνητικά στελέχη με δημόσιες δηλώσεις τους κρατούν «ζεστό» το σενάριο.
Πάντως, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι για τον Αλέξη Τσίπρα η προσφυγή στις κάλπες δεν αποτελεί «έναν άσσο στο μανίκι του πρωθυπουργού που θα ρίξει με τη μορφή εκβιαστικού τελεσιγράφου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ασκήσει πιέσεις» σημειώνουν όμως με νόημα  ότι «στην μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου για τη νέα συμφωνία ενδέχεται να έχουν διαμορφωθεί νέοι όροι -ενδεχομένως πιο ασφυκτικοί- για τους οποίους η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα όφειλε να λάβει εκ νέου λαϊκή νομιμοποίηση για να προχωρήσει».
Άλλωστε, οι τρείς διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με την Angela Merkel, τον Francois Hollande και  J.C. Juncker καταδεικνύουν ότι για τον ίδιο προέχει η εύρεση λύσης και όχι τα …τελεσίγραφα τα οποία η κυβέρνηση «δεν βάζει αλλά και δεν δέχεται».
Ειδικά στην 50λεπτη συνάντησή του με την Angela Merkel τα χαμόγελα και οι χειραψίες μπορεί να περίσσεψαν ενώπιον των φωτογραφικών και τηλεοπτικών φακών αλλά μόλις έκλεισαν οι πόρτες ο πρωθυπουργό ήταν σαφής και κατηγορηματικός.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή επιβεβαίωνε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε, πέρα από την έκτακτη διεξαγωγή Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, την άμεση εκταμίευση  του 1,9 δισ. ευρώ, μέρος της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, που προέρχεται από τα κέρδη που κομίζει  η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα.
Επιπλέον, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για  αναντιστοιχία μεταξύ των βημάτων που κάνει η ελληνική κυβέρνηση με εκείνα που κάνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών για να μειωθεί η απόσταση και να υπάρξει συμφωνία».
«Έχουμε κάνει υπερβάσεις ακόμα και υποχωρήσεις, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια,  καταθέσαμε συγκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, τις βελτιώσαμε όπου μας ζητήθηκε, επανακαταθέσαμε και νέες όπου χρειάστηκε» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η άλλη πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν φαίνεται να έχει τη διάθεση να επιδείξει ανάλογη ευελιξία ειδικά στα θέματα που η κυβέρνηση ορίζει ως κόκκινες γραμμές.
Άλλωστε, στο Μέγαρο Μαξίμου διακρίνουν ότι όλοι οι θεσμικοί «παίχτες» στην σκακιέρα της διαπραγμάτευση δεν λένε να εγκαταλείψουν τη γλώσσα της αξιολόγησης και κυρίως τη λογική των υφεσιακών μέτρων.
Πάντως, ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες παραμένουν …υποψιασμένοι και καχύποπτοι για τις πραγματικές διαθέσεις των πιστωτών και κρατούν στο συρτάρι τον εκλογικό αιφνιδιασμό.
Μια κίνηση που όπως λένε όσοι την εισηγούνται θα έχει νόημα όσο η λαϊκή γνώμη τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης και την στηρίζει και προτού αρχίσει να φθείρεται η δυναμικής της από το ιδιότυπο καθεστώς οικονομικής ασφυξίας που επιχειρείται σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.
Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στηρίζουν ήδη αρκετοί υπουργοί, χωρίς να λείπουν και οι μετριοπαθείς που τις απορρίπτουν.
Ανάλογη εικόνα και διχογνωμίας επικρατεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Υπάρχουν όμως και εσωτερικές παράμετροι που  κάνουν ορισμένους από τους επιτελείς του Μαξίμου αλά και κάποιους υπουργούς να «κοιτούν» ευθέως το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.
Το ενδεχόμενο  της αυτοδυναμίας χωρίς την κυβερνητική «συγκατοίκηση» με τον Πάνο Κομμένο αλλά με την «αλλά καρτ» κοινοβουλευτική του στήριξη είναι μία παράμετρος που θα έλυνε τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα και θα το έβγαζε από μελλοντικούς …μπελάδες.
Η παράμετρος εκλογής με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης που δίνει ο εκλογικός νόμος σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών μέσα σε 18μήνες από τις προηγούμενες, δίνει το περιθώριο στον Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει μια πιο ευέλικτη και ομοιογενή Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα στηρίξει καλύτερα το κυβερνητικό έργο.
Εσχάτως, ως παράμετρος προστέθηκε η τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν προτίθεται να ζητήσει εκλογές την οποία το Μαξίμου εξέλαβε ως φόβο και παραδοχή ήττας.
Ακόμα και η …λεπτομέρεια ότι μετά από εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να σχηματίσει άμεσα ένα νέο κυβερνητικό σχήμα κάνοντας μικροδιορθώσεις σε πρόσωπα και χαρτοφυλάκια για τα οποία ο σημερινός σχεδιασμός αποδείχθηκε προβληματικός ή και αναποτελεσματικός.
Οι παραπάνω εσωτερικοί παράγοντες αποτελούν και τον λόγο που ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του προκρίνουν τις εκλογές και όχι το δημοψήφισμα.
 
 
 
 
Δ.Α.
 
 
 
 
 
 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com