Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

"ΕΙΜΑΙ ΑΘΩΟΣ - ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ" ...


«Είμαι αθώος. Αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Γ. Παπακωνσταντίνου όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου να τοποθετηθεί μονολεκτικά επί του βαρύτατου κατηγορητηρίου που αντιμετωπίζει.

Χωρίς την υποβολή ενστάσεων από την πλευρά του πρώην υπουργού ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου. Πρώτος μάρτυρας καταθέτει αυτή τη στιγμή ο Δ. Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου. Στην παραδοχή του μαρτυρά «έχω λιγάκι τρακ κύριε πρόεδρε» ο πρόεδρος, Νικόλαος Πάσσος απάντησε με νόημα «για ποιο λόγο; Αν πείτε την αλήθεια δεν έχετε λόγο να φοβάστε. Ουδείς πρέπει να φοβάται σε αύτη την αίθουσα παρά μονό οι παρανομούντες...».
Μεγαλύτερα τα ποσά του φόρου που δεν έχουν καταβάλει οι συγγενείς του Παπακωνσταντίνου
Μεγαλύτερα είναι τα ποσά του φόρου που δεν έχουν καταβάλει οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε σχέση με τα αναφερόμενα στο κατηγορητήριο. Αυτό κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας Δ. Μασίνας στη δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Ο μάρτυρας είπε ότι έχει τελειώσει ο καταλογισμός αλλά δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί στους συγγενείς. Σύμφωνα με το μάρτυρα ο φόρος με τις προσαυξήσεις για τον Ανδρέα Ροσσώνη και την Μαρίνα Παπακωνσταντίνου είναι 2.132.870 ευρώ και για τον Συμεών Σικιαρίδη και την Ελένη Παπακωνσταντίνου ανέρχεται σε 5.782.935 ευρώ.
Σημείωσε ωστόσο ότι σε 20 μέρες που θα κληθούν μπορεί να δικαιολογήσουν τα ποσά. Από έδρας πάντως ο πρόεδρος παρατήρησε ότι έχει περάσει μεγάλο διάστημα. «Έχετε πρόβλημα υποδομής τεχνικών μέσων και προσωπικού. Φανταστείτε να περιμέναμε τον έλεγχο όλων των αρχείων».
«Ζητάμε στοιχεία 15ετίας. Δεν έχουμε τόσο εξειδικευμένο προσωπικό» απάντησε ο μάρτυρας.
Υπενθυμίζεται ότι το Ειδικό Δικαστήριο συγκροτήθηκε για την περίπτωση αυτή έπειτα από 24 ολόκληρα χρόνια. Η σύστασή του είναι τρανή ευκαιρία για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και για την ελληνική δικαιοσύνη να αποδείξουν ότι υπάρχει το αίσθημα του δικαίου και της ισονομίας.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη στην ίδια ακριβώς αίθουσα της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου όπου είχαν δικαστεί οι αποβιώσαντες πλέον Ανδρέας Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας και Γιώργος Πέτσος καθώς και οι εν ζωή Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Κοσκωτάς.

Βάσει του ιστορικού (3/2014) βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δικάζεται για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Οι κατηγορίες, όπως είναι γνωστό, αφορούν στη διαγραφή από τη λίστα Λαγκάρντ, τριών ηλεκτρονικών αρχείων που αντιστοιχούσαν σε τρία συγγενικά του πρόσωπα, με καταθέσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε τα ονόματα των τριών συγγενών του «με σκοπό αφ' ενός να αποκρύψει το γεγονός ότι τα ονόματα των συγγενών του περιέχονταν στον CD της λίστας Λαγκάρντ (που αποτελούσε μέρος καταλόγου γνωστού διεθνώς ως «λίστα Falciani») και, με τον τρόπο αυτό, να αποφύγει βλάβη της πολιτικής του εικόνας ως υπουργού Οικονομικών και αφ' ετέρου να προσφέρει παράνομο περιουσιακό όφελος στους τρεις συγγενείς του, αφού θα απέφευγαν τον φορολογικό έλεγχο».
Η επαπειλούμενη ποινή
Η ανωτάτη προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου φτάνει μέχρι και τα ισόβια, εφόσον όμως δεν αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στο πρόσωπο του πρώην υπουργού. Σε περίπτωση κατά την οποία, όμως, οι δικαστές αναγνωρίσουν στον Γ. Παπακωνσταντίνου έστω και ένα ελαφρυντικό τότε τα ισόβια "σπάνε" και η ποινή που μπορεί να επιβληθεί είναι κάθειρξη από 10 έως και 20 χρόνια. Ως προς το δεύτερο αδίκημα, της απόπειρας απιστίας (είναι επίσης σε συνδυασμό με το νόμο για τους καταχραστές του δημοσίου), η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια. Εάν, όμως αναγνωριστούν στον κ. Παπακωνσταντίνου ελαφρυντικά, τότε η ποινή μπορεί να "πέσει" ακόμη και στα 2 χρόνια φυλάκιση μέχρι κάθειρξη 12 ετών.

 






























































newsbomb.gr/ellada/dikaiosynh/story/560456/g-papakonstantinoy-eimai-athoos-arnoymai-katigorimatika-oles-tis-katigories#ixzz3SkL3L2Jt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com