Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

EΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΜΟΥΦΤΕΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ! ...


Στις 12/11/2014 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ασουρέ που για όγδοη φορά οργάνωσε φέτος η αιρετή μουφτεία Κομοτηνής. Στην εκδήλωση μετείχαν περίπου 2.000 γυναίκες. Στην εκδήλωση μετείχε ως ομιλήτρια η βοηθός του μουφτή Ικονίου Σαλιχά Μπίλγκιτς. Τα ασουρέ της φετινής εκδήλωσης ετοίμασαν ενήλικες μαθήτριες των μαθημάτων Κορανίου του χωριού Έβρενος και κόσμος από αυτό το χωριό.
Στην εκδήλωση μετείχαν η βοηθός του μουφτή Ικονίου Σαλιχά Μπίλγκιτς, η Αφιφέ Μπιλγκιλί και Χανιφέ Ονέμ-δασκάλες μαθημάτων Κορανίου στο Ικόνιο, ο δήμαρχος Αρριανών Ριντβάν Αχμέτ, ο πρόξενος της Τ.C. στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής  Ιμπραήμ Σερίφ, η αντιδήμαρχος Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο έπαρχος Κεσάνης Μπεκίρ Ντινκιρτζί, ο έπαρχος Ιψάλων Εγιούπ Οζντεμίρ, ο δήμαρχος Ιψάλων Μεχμέτ Κερμάν, ο Δρ. Χαγιατί Αρντά-υποδιευθυντής της Ανώτατης Επαγγελματικής Σχολής του πανεπιστημίου Θράκης, ο αστυνομικός διευθυντής Ιψάλων Μπαχρί Καντόγλου, ο πρόεδρος  του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αποφοίτων Ιμάμ Χατίπ Ασίμ Τσαβούσογλου, πρόεδροι συλλόγων και περίπου 2.000 γυναίκες.

Η εκδήλωση άρχισε με εναρκτήρια ομιλία από την πρόεδρο της Ομάδας Θεολόγων Τζαχιντέ Χασεκί.
…………….
Στις ομιλίες που έγιναν, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ανέφερε πως γλώσσα, θρησκεία, ήθη, έθιμα και παραδόσεις είναι αυτά που διασφαλίζουν την συνέχει εθνών και κοινοτήτων. O Σερίφ εξέφρασε τις απόψεις του λέγοντας πως ¨Κάθε κοινότητα και έθνος έχει ένα τρόπο συμπεριφοράς που πηγάζει από τα παραπάνω στοιχεία. Αυτά όλα μαζί λέγονται κουλτούρα. Έθνη που δεν μεταδίδουν στις επόμενες γενιές την ίδια κουλτούρα είναι καταδικασμένα να εξαφανιστούνε μέσα στον χρόνο.
Ο έπαρχος Κεσάνης Μπεκίρ Ντινκιρτζί συνεχάρη όλους καθώς δεν ξεχνάνε την πίστη, την ταυτότητα και τις αξίες τους. Ο Ντινκιρτζί κοινοποίησε τις σκέψεις του λέγοντας πως ¨ Μόνο ένα αίτημα έχω από εσάς. Να είμαστε μέσα σε ενότητα και ομοψυχία. Για ποιο λόγο αντί να κινούμαστε με αδερφοσύνη, αγάπη και ειρήνη, να είμαστε αντιπαρατιθέμενα μέρη σε καβγάδες ; Το σημαντικό είναι μπορούν να γίνονται αυτές οι παραδόσεις¨.
Ο έπαρχος Ιψάλων Εγιούπ Οζντεμίρ, ευχαρίστησε τον εκλεγμένο μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ για την πρόσκληση. Ο Οζντεμίρ εξέφρασε τις απόψεις του λέγοντας πως ¨Οι ερχόμενοι από την Τουρκία λένε πως δεν είστε μόνοι σας. Στην πραγματικότητα βλέποντας αυτή την αίθουσα, φαίνεται πως εμείς δεν είμαστε μόνοι μας. Στις κυρίες που βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα μια μόνο φράση έχω να πω, μπράβο, μπράβο, μπράβο. ¨.
Ο δήμαρχος Ιψάλων Μεχμέτ Κερμάν τόνισε πως βιώνει πνευματικά συναισθήματα και ότι αυτό το πλήθος δεν θα μπορούσαν να το συγκεντρώσουν στα Ίψαλα. Ο Κερμάν εξέφρασε τις απόψεις του λέγοντας : ¨Φεύγοντας από εδώ, θα περιγράψουμε εκεί αυτή την ωραία συνάθροιση. Ευρισκόμενοι εδώ μαζί σας αισθανθήκαμε μεγάλη ευτυχία. Και εμείς στα Ίψαλα πραγματοποιήσαμε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Στα Ίψαλα μετά από το ναμάζι της Παρασκευής μοιράσαμε ασουρέ σε περίπου 3.000 άτομα. Στο πρόγραμμα μας είχα καλέσει τον δάσκαλο μας τον Μουσταφά Καρατάς. Του είπα πως «Εμείς δεν έχουμε μόνο τα Ίψαλα αλλά και την άλλη μεριά του Έβρου, την Κομοτηνή και την Ξάνθη, υπάρχει η Δυτική Θράκη μας. Θέλω από εσάς να πάρω μια υπόσχεση, πως θα κάνετε το ίδιο πρόγραμμα και στην Κομοτηνή». Ο Μουσταφά Καρατάς είπε τότε, «εσείς πάτε εκεί, καθορίστε την ημερομηνία και θα αισθανθώ χαρά να βρεθώ με τους Δυτικοθρακιώτες». ¨
Ο πρόξενος της Τ.C. στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί, είπε πως είναι η πρώτη του μέρα στην Δυτική Θράκη και στην παράδοση της διπλωματίας η υπηρέτηση εδώ είναι ένα πολύ χαρούμενο καθήκον. Ο Ακιντζί είπε πως ¨Το ότι η πρώτη μέρα μου στην Δυτική Θράκη συνέπεσε με μια τόσο ευοίωνη εκδήλωση αφθονίας, το εκλαμβάνω ως ένα πολύ ευοίωνο σημάδι Ευχαριστώ την μουφτεία μας στην Κομοτηνή που οργάνωσε αυτό το πρόγραμμα. Σημαντική ευθύνη των κοινοτήτων είναι η συντήρηση και μετάδοση στις επόμενες γενιές των ηθών, εθίμων και παραδόσεων.  Το ασουρέ είναι μια παράδοση μας με βαθιές ρίζες στον πολιτισμό και στα πιστεύω μας¨.
…………….
Ali Riza Akinci Asure kalabl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com