Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ποιες αλλαγές ισχύουν από σήμερα στην απόδοση ΦΠΑ ...




Σε ισχύ τίθεται από σήμερα 1 Οκτωβρίου 2014 το νέο καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής, όπως προκύπτει από την απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνης Σαββαΐδου.
Σύμφωνα με αυτό, η επιχείρηση, που εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς, θα αποδίδει στο Δημόσιο το ΦΠΑ στα τιμολόγια που εκδίδει κατά το χρόνο είσπραξης του τιμολογίου και αντίστοιχα ασκεί το δικαίωμα έκπτωσης κατά το χρόνο που πληρώνει τους προμηθευτές της. Ομοίως, οι πελάτες των επιχειρήσεων του ειδικού καθεστώτος ασκούν το δικαίωμα έκπτωσης κατά το χρόνο εξόφλησης των τιμολογίων τους από τις επιχειρήσεις του ειδικού καθεστώτος.
Το ειδικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ κατά την είσπραξη είναι προαιρετικό και μπορούν να ενταχθούν σε αυτό όλες οι επιχειρήσεις (παλιές και νέες) ανεξαρτήτως αντικειμένου, εφόσον ο κύκλος εργασιών τους κατά την προηγούμενη χρήση ή την τρέχουσα δεν ξεπερνά ή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ.
Για την ένταξη στο καθεστώς απαιτείται μόνο η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω ειδικής εφαρμογής στο TaxisNet. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση ένταξης μέχρι τις 20.10.2014 και η ένταξή τους θα γίνεται αναδρομικά από 1.10.2014.
Η παρακολούθηση των εισπράξεων θα γίνεται από τις ενταγμένες επιχειρήσεις με όποιο πρόσφορο μέσο διευκολύνει την επιχείρηση, ενώ η ενημέρωση των πληρωμών προς τη Φορολογική Διοίκηση θα γίνεται μέσω των τριμηνιαίων καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών και προμηθευτών.
Ειδικός κατάλογος για άμεση επιστροφή ΦΠΑ
Στο μεταξύ απόφαση για τη δημιουργία ειδικού καταλόγου επιχειρήσεων με σκοπό την άμεση, κατά προτεραιότητα και χωρίς έλεγχο επιστροφή ΦΠΑ σε αυτές υπέγραψε τη Δευτέρα η κ. Σαββαΐδου.
Στον κατάλογο θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που πραγματοποιούν κατά κύριο λόγο απαλλασσόμενες πράξεις ή πράξεις φορολογητέες εκτός Ελλάδος με δικαίωμα εκπτώσεως του φόρου εισροών, οι οποίες θεωρούνται ως εξαιρετικά χαμηλού κινδύνου, με βάση την ανάλυση κινδύνου.
Ο κατάλογος των επιχειρήσεων θα καθορίζεται τον Ιανουάριο κάθε έτους, ενώ ειδικά για το 2014 θα καταρτιστεί άμεσα και θα ισχύσει για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 1η Ιανουαρίου 2014, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος.













defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com