Στο κεφάλι της ευρωεπίτροπου για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ κατά τα τέλη του 2013, ρίζωσε ακόμη πιο πολύ η σκέψη ότι η ΕΕ χρειάζεται τη δική της CIA. Ή τουλάχιστον κάτι παρόμοιο με τη δική της ενιαία υπηρεσία κατασκοπείας και αντικατασκοπείας, για να αποτελεί «αντίβαρο» στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA). Η κα Ρέντινγκ δήλωσε ότι με τη συναίνεση όλων των μελών του οργανισμού η υπηρεσία αυτή μπορεί να δημιουργηθεί ήδη κατά το 2020.
Η δημιουργία της είναι ακόμη πιο απαραίτητη, δήλωσε η Ρέντινγκ, εφόσον προς το παρόν η Ευρώπη δεν έχει τίποτα για να αντιπαραθέσει στην παγκόσμια κατασκοπεία των Αμερικανών. Η κυρία επίτροπος υποσχέθηκε να αναλάβει προσωπικά την προώθηση της υλοποίησης της ιδέας: «Η NSA πρέπει να έχει αντίβαρο. Η μακροπρόθεσμη εισήγησή μου συνίσταται στη διοργάνωση μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών το 2020».
Οι πλειονότητα των Ρώσων εμπειρογνωμόνων θεωρεί ότι η ιδέα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Φυσικά, είναι κατανοητό για πιο λόγο έχει σηκωθεί στην ΕΕ το κύμα «υπέρ της οικείας υπηρεσίας κατασκοπείας». Σ΄αυτό τους ευρωπαίους έχει ωθήσει η NSA, θεωρεί ο αναλυτής Ντμίτρι Ντανίλοφ:
Νομίζω ότι είναι απίθανο να επιτευχθεί η δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού πληροφοριών ή υπηρεσίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για πολλούς λόγους. Πρόκειται για ένα τόσο λεπτό τομέα, στον οποίο μπορεί να γίνει λόγος μόνο για κάποια κανάλια διμερών ανταλλαγών και όχι για συγκεντρωτικό σύστημα.
Δεν νομίζω ότι η Ευρώπη στην πραγματικότητα χρειάζεται «οικεία κατασκοπεία», όμως η ιδέα είναι εφικτή, είπε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Πληροφοριακών Τεχνολογιών R-Techno της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Ρομάν Ροματσόφ. Είναι σχεδόν αδύνατο να δημιουργηθεί υπηρεσία πληροφοριών που να προστατεύει και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των 28 χωρών της ΕΕ. Γιατί είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, θεωρεί ο Ροματσόφ:
- Πρόκειται για μια αντίδραση στη μαζική παρακολούθηση από μέρους των ΗΠΑ. Η Ευρώπη προσπαθεί να ανταποδώσει το χτύπημα. Να σηκώσει κύμα πληροφοριών, να δοκιμάσει κάποιες ιδέες. Και σε γενικές γραμμές να μεταφέρει στους ευρωπαίους πολίτες το μήνυμα ότι και η κυβέρνησή τους κάτι επιχειρεί ως απάντηση.
Το ότι η Ευρώπη κάτι πρέπει να κάνει, ώστε έστω και κάπως να «μετακινήσει από το χώρο της» την αμερικανική κατασκοπεία, το αντιλαμβάνονται όλοι. Σήμερα το 80-90% της παγκόσμιας IT-υποδομής εξυπηρετείται από ιδιωτικές εταιρείες πληροφορικής και 80-90% από αυτές – από εταιρίες των ΗΠΑ, λέει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Κέντρου Κάρνεγκι Γιαν Τεχάου. Το πεδίο για κατασκοπεία, όπως λέμε, είναι ανοικτό. Για να αλλάξει η κατάσταση, χρειάζεται μια ριζικά νέα προσέγγιση, «νέος ευρωπαϊκός τρόπος σκέψης» σ΄αυτό τον τομέα, θεωρεί ο Τεχάου. «Τα παιχνίδια για τη δημιουργία οικείας υπηρεσίας πληροφοριών» δεν θα βοηθήσουν. Πρέπει να επιβληθεί έλεγχος στις επικοινωνίες.
.
...
defencenet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.