Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ... ''Βυθίζεται'' η ελληνική ανταγωνιστικότητα



Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα στην Ελλάδα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, καθώς η χώρα έπεσε στην 90η θέση για το 2012 από την 65η που κατείχε το 2008, ενώ παράλληλα καταλαμβάνει χαμηλές θέσεις στον τομέα των εργασιακών ζητημάτων και στη μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό.
 
Η μείωση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, δεν εμφανίζεται μόνο συγκριτικά με την προ οικονομικής κρίσης εποχή, αλλά και με το 2011, όπου η χώρα κατείχε την 83η θέση και το 2012 κατέβηκε εφτά θέσεις, αναφέρεται σε έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).
 
Εκτός από τη μείωση της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά την ευελιξία των μισθών, τις εργασιακές σχέσεις αλλά και τη «διαρροή» μυαλών στο εξωτερικό λόγω ανεργίας και με κύρια εμπόδια για τις επιχειρήσεις τη γραφειοκρατία, την αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, τη διαφθορά και το φορολογικό, μεταδίδει η Ημερησία.
 
Ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία και ακόμη χαμηλότερη κατάταξη στη λίστα των χωρών από την άποψη της ανταγωνιστικότητας έχει η Ελλάδα στους τομείς του μακροοικονομικού περιβάλλοντος (140ή θέση), της αποτελεσματικότητας της αγοράς εργασίας (126η θέση), της χρηματοοικονομικής αφοράς (110η θέση) και του θεσμικού περιβάλλοντος (96η θέση).
 
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις εργαζομένων και εργοδοτών η Ελλάδα βρίσκεται στην 130η θέση, σε σύνολο 142 χωρών, με τις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν χώρες κυρίως της Βόρειας Ευρώπης καθώς και η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία, ενώ χαμηλά βρίσκονται και οι χώρες τους Ευρωπαϊκού Νότου. Με κριτήριο την ευκολία της απόλυσης Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις
 
Τέλος, η έκθεση καταγράφει και αύξηση της μετανάστευσης ταλαντούχων στο εξωτερικό, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 119η θέση, ενώ το 2007 η χώρα καταλάμβανε την 63η θέση.
 
defencener

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com