Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ «ΜΑΥΡΟ» ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ...


Μια μεγάλη και αναλυτική δημοσκόπηση που έκανε αυτές τις μέρες στην Τουρκία η εταιρία δημοσκοπήσεων, Metropoll, έβγαλε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα κυρίως όσον αφορά την πορεία της γειτονικής χώρας εν μέσω ενός εκρηκτικού περιβάλλοντος και εν μέσω των καθημερινών αιματηρών ενόπλων συγκρούσεων με το ΡΚΚ με πολλά θύματα.
Η δημοσκόπηση που έγινε μεταξύ 2-5 Σεπτεμβρίου και σε δείγμα 2.540 ατόμων από όλη την Τουρκία, έδειξαν πως το πολιτικό τοπίο είναι πολύ θολό και πως οι επόμενες πρόωρες εκλογές δεν θα λύσουν το πολιτικό πρόβλημα καθώς φαίνεται πως είναι απίθανο το κόμμα των Ισλαμιστών του Ερντογάν να αποκτήσει την αυτοδυναμία.
foto1
Το πιο ενδιαφέρων όμως σε αυτή την δημοσκόπηση είναι η απάντηση στο ερώτημα αν η Τουρκία βαδίζει τον σωστό ή τον λάθος δρόμο. Μια μεγάλη πλειοψηφία από 64,9% απάντησε ότι η Τουρκία βαδίζει σε λάθος δρόμο με όλες τις διαλυτικές συνέπειες μιας τέτοιας πορείας και μόνο το 22,3% απάντησε στο ερώτημα θετικά.
Δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα για το κουρδικό πρόβλημα, αν δηλαδή πιστεύουν ότι η επιχείρηση κατά του κουρδικού ΡΚΚ θα στεφτεί με επιτυχία. Ένα εντυπωσιακό ποσοστό πάλι από 64% απάντησε αρνητικά, ότι δηλαδή δεν πιστεύει πως η Τουρκία θα καταφέρει να νικήσει το ΡΚΚ δείχνοντας την μεγάλη ηττοπάθεια που έχει επικρατήσει στο καυτό αυτό θέμα ενώ το 28,9% απάντησε θετικά.
foto2Τέλος όσον αφορά τις εκλογές, το κόμμα του Ερντογάν λαμβάνει με αναγωγή των αναποφάσιστων το 41,4%, δηλαδή δεν παίρνει την αυτοδυναμία, το κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό, το 27,3%, το εθνικιστικό MHP το 15,3% και το φιλοκουρδικό HDP, το 13%.
Όπως φαίνεται υπάρχει μεγάλη απαισιοδοξία στην γειτονική χώρα και μάλλον τα πράγματα προβλέπονται να γίνουν ακόμα χειροτέρα καθώς ο Ερντογάν φέρεται αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί στα άκρα με τους Κούρδους, με όλες τις συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com