«Κούρεμα» 50% θα έχει υποστεί μέχρι και του χρόνου η αγοραστική δύναμη των αποδοχών τις οποίες λαμβάνουν, ελέω μνημονίων, οι μισθωτοί στην Ελλάδα, σε σχέση με τα προ κρίσεως δεδομένα, με τις μέσες αμοιβές, ήδη, να βρίσκονται κάτω και από τα επίπεδα της Σλοβενίας. Παράλληλα, η ανεργία θα συνεχίσει να «τραβά την ανηφόρα» φτάνοντας στο 31,5% μέσα στο 2014, δηλαδή στο 1,6 εκατ. άτομα! Και θα επανέλθει στο επίπεδο του 2009, εφόσον επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης 3% με 4% (κάτι που φαντάζει αδύνατον
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση το 2013, η οποία παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη από τους επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας, στο πλαίσιο της ΔΕΘ που ξεκινά σε λίγες ώρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, η αγοραστική δύναμη των αποδοχών του συνόλου των μισθωτών από το 2010 μέχρι και φέτος μειώθηκε, σωρευτικά, κατά 37,2%. Μέχρι και το 2014, το «κούρεμα» που θα έχουν υποστεί, κατά μέσο όρο, θα ανέλθει στο 50%.
Ειδικά για τους μισθωτούς, η κατάσταση είναι ακόμη πιο «επώδυνη». Αυτό επειδή οι μισθοί τους μειώθηκαν από το 2010 και μετά, ενώ η μέση φορολογική τους επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 52%!
Η ανεργία θα συνεχίσει να σπάει τα «ρεκόρ της ντροπής»
Οσον αφορά στην ανεργία, με βάση την έκθεση του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, τόσο το παρόν όσο και το –άμεσο- μέλλον περιγράφεται με ακόμη πιο μελανά χρώματα. Συγκεκριμένα, το ΙΝΕ επιβεβαιώνει τις αναλύσεις του «Nez.gr» αναφέροντας ότι μέσα στην τελευταία πενταετία χάθηκαν περίπου 900.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή σχεδόν το σύνολο αυτών οι οποίες είχαν δημιουργηθεί την περίοδο 1995 – 2007!
Πάνω στη βάση αυτή, το ΙΝΕ εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η ανεργία θα έχει φτάσει στο επίπεδο του 29% με 30% και το 2014 θα ανέλθει στο 31,5%. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει το 1,57 εκατ. άτομα!
Για να επανέλθει το ποσοστό ανεργίας στο επίπεδο το 10%, δηλαδή για να περιοριστούν οι άνεργοι στις 500.000 άτομα (στα επίπεδα που ήταν προ Μνημονίου) θα πρέπει να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3% με 4%, κάτι το οποίο φαντάζει αδύνατο για τα επόμενα, τουλάχιστον, 2 με 3 χρόνια. Εφόσον, λοιπόν, αυτό το σενάριο καταστεί δυνατό από το 2016 με 2017 και μετά (υπό τον όρο ότι άμεσα θα αλλάξει η ασκούμενη δημοσιονομική «συνταγή», που δεν φαίνεται να γίνεται) τότε, η ελληνική αγορά εργασίας θα «ζήσει ημέρες 2009» το… 2037!!
nes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.