Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν προεδρεύοντας σε διευρυμένη σύσκεψη για την ανάπτυξη της Περιφέρειας του Ροστόφ,χαρακτήρισε προβληματική χώρα την Ελλάδα.
«Πρέπει να ερευνήσουμε, γιατί επενδυτές και δικοί μας και ξένοι επενδύουν αρκετά μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, αν και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό εδώ», αναρωτήθηκε.
Και συνέχισε: «Ορισμένοι συνάδελφοι, που είναι παρόντες εδώ, το κάνουν αυτό, αλλά δεν γνωρίζω εάν είναι παρόντες εκείνοι, που επενδύουν αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων με έκπληξή μου ανακάλυψα ότι μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα», αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος κατάγεται από το Ροστόφ και αναπτύσσει και μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη περιφέρεια αυτή του Ρωσικού Νότου.
Κατέληξε, μάλιστα, την ομιλία του με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο για τη χώρα μας: «Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε ποια οικονομικά και εν γένει χρηματιστικά προβλήματα υπάρχουν εκεί. Την ίδια στιγμή, εάν ένας επενδυτής επιλέγει μια τέτοια χώρα, προφανώς προβληματική, για τις επενδύσεις του και την προτιμά, ας πούμε, από την Περιφέρεια του Ροστόφ, γεννάται το ερώτημα: γιατί και τι δεν είναι εδώ αρκετό; Μπορεί η ρίζα του προβλήματος να είναι αυτό, που οι επιχειρηματίες ονομάζουν συχνή αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού;» ζητώντας από τους παριστάμενους να συζητήσουν εκτενώς τις ελλείψεις, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής αυτής του ρωσικού Νότου.
Μέσα από την τοποθέτησή αυτή του Ρώσου προέδρου είναι ολοφάνερο πως η Ρωσία μετά το ναυάγιο του ''γάμου'' GAZPROM και ΔΕΠΑ γυρνάει εξ΄ολοκλήρου την πλάτη της στην Ελλάδα.Στάση που έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την στιγμή της αποστολής προσωπικής επιστολής από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προς το Ρώσο πρόεδρο.
Μια επιστολή που αποκάλυψε το capital.gr και στην οποία ο Αντώνης Σαμαράς ζητούσε τη βοήθεια μέσα από προσωπική παρέμβαση του Πούτιν προκειμένου να υπάρξει μείωση στο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου κατά το πρότυπο των εκπτώσεων που ήδη έχει κάνει η Gazprom σε άλλους πελάτες της στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι η πρώτη επίσημη επαφή των δυο πολιτικών μετά το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, από την οποία απεσύρθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή η Gazprom.
Στελέχη της Gazprom παραδέχθηκαν πάντως πρόσφατα ότι το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου της Ελλάδας είναι τουλάχιστον 30% ακριβότερο από το μέσο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου της Ε.Ε.
Η Ελλάδα έχει πετύχει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από προμηθευτές όπως η Αλγερία, όχι όμως από τη Ρωσία, αν και η Gazprom έχει παραχωρήσει σημαντικές εκπτώσεις σε άλλους πελάτες της.
Και ενώ οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι ο Chris Weafer, ιδρυτικό μέλος της συμβουλευτικής εταιρείας Macro στη Μόσχα, δήλωσε στο New Europe στις 13 Αυγούστου ότι «ούτε η Gazprom, ούτε το Κρεμλίνο είναι γνωστά για πράξεις φιλανθρωπίας, έτσι θα περίμενε κανείς να απαντηθεί η αίτηση αυτή με ένα ευγενικό αλλά σταθερό nyet”.
Σημείωσε ότι οι συνομιλίες θα εξαρτηθούν από το τι περιουσιακά στοιχεία οι Έλληνες μπορούν να φέρουν στο τραπέζι. ”Όσο για το αν υπάρχουν περιθώρια για διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθεί από «δώρα » που οι Έλληνες μπορούν να φέρουν”, δήλωσε ο Weafer.
Ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται πως διαπίστωσε ότι «δώρα » δεν περιμένει από τους Έλληνες, τους προβληματικούς γι΄αυτόν Έλληνες.
Επιμέλεια: Γ.Χουλιάρα
Πηγή: ΑΠΕ, New Europe
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.