ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΜΑ ΦΥΓΗΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ Ε.Δ.
Μέσα σε έξι χρόνια, από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραιτήθηκαν περισσότερα από 12.500 στελέχη, ενώ το κύμα φυγής συνεχίζεται δυστυχώς αμείωτο, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στη στρατιωτική ηγεσία. Οι παραιτήσεις από το 2008, όταν... ξεκίνησαν οι πρώτες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των στρατιωτικών, στη συνέχεια με τις περικοπές μισθών ελέω τρόικας και μέχρι και τώρα, αγγίζουν το 18% του συνόλου του μόνιμου προσωπικού που υπηρετεί στο Στράτευμα.
Στον κλάδο της Πολεμικής Αεροπορίας η μείωση στον αριθμό των αξιωματικών, ανθυπασπιστών και υπαξιωματικών φτάνει στο τραγικό ποσοστό του 25%. Ένας στους τέσσερις δηλαδή υπέβαλε παραίτηση. Τα στελέχη δε που κρέμασαν τη στολή ήταν μάχιμα, έμπειροι πιλότοι και μηχανικοί, κάτι το οποίο ήδη έχει επιπτώσεις στον κλάδο. Το γεγονός αυτό εξηγείται από το ότι οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν διέξοδο σε πολιτικές αεροπορίες είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού.
Σημαντικός είναι και ο αριθμός παραιτήσεων στον Στρατό και το Ναυτικό. Στον Στρατό, οι ελλείψεις στα στρατόπεδα είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς, καθώς έχει μειωθεί και ο αριθμός των στρατευσίμων λόγω του προβλήματος της υπογεννητικότητας και των ανυπότακτων, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες των στελεχών να αυξάνονται, ενώ στις αποδοχές να έχει μπει μεγάλο «μαχαίρι». Στο Πολεμικό Ναυτικό επίσης καταγράφονται προβλήματα, γεγονός που ανάγκασε την ηγεσία να τοποθετήσει και πάλι ναύτες στα καράβια, αφού οι επαγγελματίες οπλίτες και οι υπαξιωματικοί δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών ιδίως των μεγάλων πλοίων.
Αιτία της «αποψίλωσης» των στελεχών ήταν αρχικά ο νόμος για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 35+5 πλασματικά χρόνια, με μεταβατικές διατάξεις που ολοκληρώνονται το 2014. Μόνο το 2008, οπότε άρχισε η μεγάλη φυγή από τις Ένοπλες Δυνάμεις, παραιτήθηκαν 2.577 αξιωματικοί, ανθυπασπιστές και υπαξιωματικοί.
Υπήρξε συνέχεια με περιορισμό των αποχωρήσεων, αλλά από το 2010, όταν ξεκίνησαν να κόβονται μισθοί, να καταργούνται επιδόματα και γενικά να «τσεκουρώνονται» οι αποδοχές σε ποσοστό που αγγίζει το 55%, το «κίνημα» της εξόδου διογκώθηκε και πάλι. Κατά την τελευταία εξαετία, το 2010 ήταν η χρονιά που υπέβαλαν παραίτηση οι περισσότεροι στρατιωτικοί. Ο αριθμός τους φτάνει τους 3.375. Συγκλονιστικός αριθμός για τόσο μικρές Ένοπλες Δυνάμεις όπως αυτές που έχει η Ελλάδα.
Και το 2013 όμως δεν είναι μικρός ο αριθμός αυτών που αποχώρησαν οικειοθελώς. Μέχρι στιγμής έχουν φτάσει στα Γενικά Επιτελεία 2.440 παραιτήσεις. Και ακόμη απομένουν μερικές ημέρες έως ότου «κλείσει» το έτος, ενώ πολλές μπορεί να έχουν κατατεθεί στα γραφεία προσωπικού των μονάδων και να μην έχουν φτάσει ακόμη στα Γενικά Επιτελεία.
Εκτιμάται πως το 2014 ίσως είναι χρονιά με πολύ μεγάλο αριθμό στελεχών που θα αποφασίσουν να... χαιρετήσουν και αυτό γιατί τελειώνουν οι μεταβατικές διατάξεις του ασφαλιστικού. Όποιος δηλαδή έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αποστρατεύεται με λιγότερα χρόνια από τα 35+5 που θα απαιτούνται μετά για πλήρη σύνταξη. Αξιωματικοί έλεγαν ότι εάν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί που έχει θέσει η κυβέρνηση για τις συντάξεις στους κάτω των 55 ή 45 ετών, «ίσως ψάχναμε αξιωματικό και υπαξιωματικό να κάνει υπηρεσία».
Η «μάστιγα» της υπογεννητικότητας και ο μαρασμός των στρατιωτικών σχολών
Οι εισακτέοι το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ήταν λιγότεροι κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ συνολικά τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 55%
ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκάλεσε τη συρρίκνωση σε ανησυχητικό βαθμό του στρατιωτικού προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Δεν είναι όμως το μοναδικό. Στους αριθμούς (βλέπε πίνακες - φωτό) δεν αναφέρονται οι αποστρατείες στελεχών με ευθύνη της υπηρεσίας, δηλαδή οι στρατιωτικοί που οδηγούνται σε αποστρατεία κατά τις κρίσεις του Μαρτίου. Και αν αυτοί μπορεί να είναι περί τους 500 το χρόνο, η λειψανδρία στις Ένοπλες Δυνάμεις αυξάνει λόγω της υπογεννητικότητας των Ελλήνων, συνέπεια της οποίας είναι να μειώνονται οι στρατεύσιμοι. Επίσης, υπάρχει η μείωση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές. Οι εισακτέοι το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ήταν λιγότεροι κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ συνολικά τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 55%. Εκεί που μέχρι το 2010 έμπαιναν στο Στράτευμα από τις παραγωγικές σχολές περίπου 1.500, σήμερα εισέρχονται περί τους 800. Η αρχή στο «ψαλίδισμα» των εισακτέων των στρατιωτικών σχολών έγινε το 2010 επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου με ένα 10% στο ακαδημαϊκό έτος 2011-2012. Ακολούθησε ένα ακόμη 15% και φτάσαμε στο συνολικό 55%.
«Τα κενά στις θέσεις του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού θα γίνουν ορατά στο άμεσο μέλλον», αναφέρουν ανώτατοι αξιωματικοί εμφανώς προβληματισμένοι. Ορισμένοι μάλιστα μιλούν και για τεράστια προβλήματα στην επιχειρησιακή λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων σε βάθος χρόνου, καθώς παράλληλα ανεβαίνει σημαντικά και ο μέσος όρος ηλικίας των αξιωματικών και των υπαξιωματικών.
Γερασμένες οι Ειδικές Δυνάμεις...
ΕΝΑ από τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφεται στις Ειδικές Δυνάμεις. Ο μέσος όρος ηλικίας έχει ανέβει δραματικά και υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις και το ρόλο τους. Το πρόβλημα αυτό οδήγησε τη στρατιωτική ηγεσία να εισηγηθεί την ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων με άνδρες οι οποίοι θα προσληφθούν μέσω του θεσμού των ΟΒΑ (Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης). Αυτοί, όταν υλοποιηθούν οι προσλήψεις οι οποίες και θα αφορούν μερικές δεκάδες, θα έχουν τριετή θητεία, με μισθό επαγγελματία οπλίτη και δικαίωμα ανανέωσης του συμβολαίου τους για ακόμη τρία χρόνια Η τρόικα επ’ ουδενί συζητάει προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών. Ευχαρίστως θα ήθελε, κάτι που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει θέσει, απολύσεις επαγγελματιών οπλιτών που ακόμη δεν έχουν μονιμοποιηθεί.
(Ε.Τ.K. 15/12/2013 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ - akoutras@e-typos.com - Σ.Λ.)
http://staratalogia.blogspot.gr/2013/12/2440.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.