Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

"ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ"


ΒΑΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ.


Στην εκπαιδευτική διαδικασία εμπλέκονται άμεσα το τρίπτυχο παιδιά- εκπαιδευτικοί – γονείς και η σχέση τους οφείλει να είναι αγαστή. Δεν μπορεί να επιτευχθεί εκπαίδευση, χωρίς την άμεση συνεργασία γονέων, παιδιών και εκπαιδευτικών. Πρόκειται για ισότιμο ρόλο, αλλά σε διαφορετικά όρια. Ο εκπαιδευτικός έχει την ευθύνη της εκπαιδευτικής ύλης. Η θεματική και η βαρύτητα που δίνει σε αυτή έχει να κάνει με τη δυναμική της ομάδας, τη διάθεση και τα όρια του θέματος. Η επιλογή του τρόπου διδασκαλίας είναι προσωπική του υπόθεση και τα όρια που θέτει στα παιδιά, επίσης. Οι κανόνες που ο ίδιος θέτει και δέχεται από τα παιδιά ως κάτι καθορισμένο για την οργάνωση του εκπαιδευτικού ωραρίου, αλλά και για την οικοδόμηση των προσωπικοτήτων που επιθυμεί να φτιάξει, έχει βάση το δικό του σύστημα αξιών. Τα υλικά, τα μέσα και τα ερεθίσματα που χρειάζονται και έχουν ανάγκη τα παιδιά είναι επιλογή του εκπαιδευτικού. Ευθύνη του ιδίου είναι η σωματική ακεραιότητα του μαθητή στον χρόνο του διδακτικού ωραρίου.
Οι γονείς δεν είναι ξένοι σε αυτή την διαδικασία. Είναι άμεσοι συνεργάτες. Χρειάζεται να σεβαστούν τον εκπαιδευτικό και τα όρια που θέτει. Να ακολουθούν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί από τον εκπαιδευτικό σχετικά με την παρουσία του μαθητή στο σχολείο, τα υλικά και τα μέσα που χρειάζονται. Είναι πολύ σημαντικό να σέβονται το σχολικό ωράριο. Οφείλουν τακτική επικοινωνία μαζί του και συζήτηση για όλα τα θέματα σχετικά με το παιδί. Σε περιπτώσεις που ο εκπαιδευτικός ζητήσει βοήθεια από γονείς (όπως σε εκδρομές ή στο να βοηθήσουν το παιδί να ψάξει υλικό για κάποιο θέμα, ή να παρευρεθεί ένας γονέας στο χώρο του σχολείου προκειμένου να παρουσιάσει το επάγγελμά του), να ακολουθήσουν χωρίς να ξεπερνούν τα όρια απέναντι στα παιδιά.
Τα παιδιά έχουν τον ρόλο να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν. Είναι σημαντικό να ακούνε με προσοχή τους εκπαιδευτικούς και να σέβονται τις νουθεσίες των γονέων. Χρειάζεται να είναι τυπικοί και σωστοί στις υποχρεώσεις τους. Στο διδακτικό χρόνο είναι υποχρέωσή τους να φιλτράρουν ό,τι τους προσφέρεται είτε ως γνώση είτε ως παιδεία. Απαραίτητη είναι η οικειοποίηση όλων των εφοδίων που τους δίνεται στο σχολικό χώρο, εφόσον κρίνουν πως τους ταιριάζουν και τους ωφελούν.
Το προφίλ του κάθε ένα χωριστά στο τρίπτυχο αυτό το έθεσα σε γενικές γραμμές. Φυσικά υπάρχουν πολλές παράμετροι και ειδικές περιπτώσεις. Όμως αυτό που είχα άμεσο στόχο είναι να γίνει εμφανές πως είναι όλοι μαζί σε αυτή τη διαδικασία γονείς και παιδιά και εκπαιδευτικοί, ο ένας χρειάζεται τον άλλον και ο ένας είναι απαραίτητο να σέβεται τον άλλον. Κανείς δεν έχει συμφέρον εάν επέλθει ρήξη των σχέσεων αυτών. Για όλους είναι μαθήματα ζωής να συνεργαζόμαστε για έναν κοινό σκοπό, να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com