Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

«Ξέρουμε τι έγινε με την κυβέρνηση Καραμανλή - Δεν θέλουμε να πάθουμε τα ίδια»



ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ




 Ιωάννης Μαρτέλλος
«Ξέρουμε τι έγινε με την κυβέρνηση Καραμανλή. Δεν θέλουμε να πάθουμε τα ίδια». Ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ήταν σαφής. Θέλησε εξ αρχής να χαμηλώσει τους τόνους και να δείξει πως η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση των παραμέτρων, αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών.
Η πτώση της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, ήταν ένα καλό μάθημα για πολλούς. Η στρατηγική επιλογή συμμαχίας με τη Ρωσία, αποτέλεσε την αρχή του τέλους. Στο Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν κάτι αντίστοιχο. 
Ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, τον άκουσε με ικανοποίηση. Η δυσπιστία του όμως δεν έφυγε. Η αμερικανή πλευρά παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτική. Διαπιστώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση, παραμένει όμως σταθερά προσηλωμένη στην άποψη ότι η Ρωσική πλευρά έχει προβάδισμα για την ΔΕΠΑ. 
Η συνάντηση αυτή ήταν μία από τις πολλές που έγιναν με άκρα μυστικότητα την τελευταία περίοδο. Στο Μέγαρο Μαξίμου συζητείται ευρέως το...πάθημα του Κώστα Καραμανλή και κανείς δεν θέλει η κυβέρνηση να υποστεί φθορά αντίστοιχη με αυτή της ΝΔ την περίοδο 2007-2009 που οδήγησε στην πρόωρη πτώση της.
Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει εξουσιοδοτήσει ορισμένα πρόσωπα, να μεταφέρουν το μήνυμα, ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία προτίμηση σε κανένα, τηρούνται οι όροι διαφάνειας και προέχει η γραμμή πως προβάδισμα έχουν όσοι "δώσει τα περισσότερα".
Προς αυτή την κατεύθυνση και για να πειστούν οι κεντρικοί παίκτες ότι δεν δείχνει καμία ιδιαίτερη προτίμηση η Αθήνα, στο παιχνίδι που παίζεται, προτιμά να στέλνει μηνύματα περί ουδετερότητας. Η επίσκεψη του απεσταλμένου του Μεγάρου Μαξίμου στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, εντασσόταν σε αυτό το πλαίσιο. 
Το παρασκήνιο εντείνεται τις τελευταίες ημέρες και ο ανταγωνισμός αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό. Οι πιέσεις είναι πολλές από κάθε πλευρά και η κυβέρνηση βρίσκεται εν μέσω αντικρουόμενων συμφερόντων. Αγνοεί όμως πολλές κρίσιμες παραμέτρους και κυρίως τους συσχετισμούς δυνάμεων από την γεωπολιτική σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή.
Η ιστορία με τις αποκρατικοποίησεις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ κρατάει καιρό και αποφάσεις τελικές δεν έχουν υπάρξει, λόγω και της πολύ μεγάλης πίεσης που ασκείται προς το Μαξίμου. Η επόμενη μέρα της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των αποκρατικοποιήσεων.newspost.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com