Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Σημεία… των καιρών: Θέλουν να βάλουν την Κολομβία στο ΝΑΤΟ!





Μια εξέλιξη που θα επηρεάσει σημαντικά τις ισορροπίες στον πλανήτη γενικότερα αποτελεί η διαφαινόμενη πρόθεση της «ευρωατλαντικής κοινότητας» να εντάξει στους κόλπους της μια χώρα της Λατινικής Αμερικής, την Κολομβία! Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας θα υπογράψει εντός του μηνός συμφωνία συνεργασίας με την Ατλαντική Συμμαχία, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της χώρας του είναι η ένταξη! Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος.
Η Κολομβία διακηρύσσει ότι επιθυμεί να καταστεί δια των ενόπλων της δυνάμεων «παγκόσμιος παίκτης» και θέτει ως προϋπόθεση την επιτυχή ευόδωση των διπλωματικών προσπαθειών να επιτευχθεί ειρήνη στο εσωτερικό με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, την οργάνωση που είναι γνωστή ως FARC, που αποτελεί το πλέον πολυετές αντάρτικο στη συνηθισμένη σε τέτοιες καταστάσεις Λατινική Αμερική.
Το αντάρτικο του FARC στην Κολομβία κλείνει τέσσερις δεκαετίες ζωής έχοντας αφήσει πίσω του600.00 νεκρούς και 15.000 αγνοούμενους…
Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί βήμα προς την κατεύθυνση «παγκοσμιοποίησης» του ρόλου του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι ο αποκαλούμενος ως «ευρωατλαντικός χώρος» τυπικά αφορά την αμυντική σύζευξη της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής ηπείρου, παρότι μέχρι σήμερα αντιλαμβανόμασταν την αμερικανική συμμετοχή, ως εκπροσωπούμενη αποκλειστικά από το βόρειο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου. Ουσιαστιά πρόκειται για απόπειρα των ΗΠΑ να αναβιώσουν εν μέρει το περίφημο Δόγμα Μονρόε περί αποκλειστικής επιρροής στην αμερικανική ήπειρο, το οποίο έχει ανατραπεί τόσο από αναδυόμενες δυνάμεις της περιοχής, όσο και λόγω της δραστηριότητας χωρών όπως η Ρωσία και η Κίνα…
Πρακτικά, το ΝΑΤΟ, αποδεχόμενο μια τέτοια «διεύρυνση» θα έχει οφέλη αλλά και αντιδράσεις για την ανάληψη νέων υποχρεώσεων και όχι μόνο, αφού η φήμη της Κολομβίας ως τροφοδότη της παγκόσμιας αγοράς ναρκωτικών δεν είναι κάτι που θα μείνει αναξιοποίητο, ενώ θα προκαλέσει ευρωπαϊκές αντιδράσεις. Αυτό βέβαια ίσως αποτελέσει και αντικείμενο αντιστροφής του επιχειρήματος, με τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν να ασχοληθούν και με την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Το αντεπιχείρημα είναι βέβαια ότι οι επιδόσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας στον τομέα στο Αφγανιστάν είναι καταθλιπτικές…
Σίγουρα είναι κάτι που θα προκαλέσει σημαντικές ζυμώσεις στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας και θα οδηγήσει σε τριβές ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν απειληθεί δηλαδή η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα της Κολομβίας, πόσο πιθανό θεωρούμε ότι σε περίπτωση ενεργοποίησης του περίφημου «Άρθρου 5» θα βρεθούν πολλοί Ευρωπαίοι, πλην ενδεχομένως της Ισπανίας που θα δεχτούν να συμμετάσχουν σε στρατιωτική δύναμη που θα σπεύσει προς βοήθεια της χώρας-μέλους;
Η πιθανότητα, εκτιμούμε, είναι από μικρή έως αμελητέα, οπότε ενδεχόμενη προώθηση της υποψηφιότητας της χώρας αυτής, θα σηματοδοτήσει ρυθμίσεις οι οποίες θα «αλλοιώνουν» τον χαρακτήρα του ΝΑΤΟ όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, με πιθανή την κατεύθυνση του «συνασπισμού των προθύμων» (coalition of the willing).
Στα θετικά θα μπορούσε κανείς να προσμετρήσει, την ένταξη μιας χώρας η οποία είναι διατεθειμένη να εμπλέξει το στράτευμά της σε σημεία παρουσίας του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που τα «παραδοσιακά» μέλη εμφανίζονται όλο και περισσότερο απρόθυμα είτε να ξοδέψουν για την άμυνά τους είτε να εμπλακούν σε περιοχές όπως π.χ. το Αφγανιστάν.
Ένα άλλο όμως ζήτημα που θα μας απασχολήσει σύντομα, είναι το ποια θα είναι η αντίδραση χωρών, όπως για παράδειγμα η Βραζιλία, η φυσική ηγέτιδα της Λατινικής Αμερικής, στην προοπτική της κολομβιανής ένταξης. Και δεν είναι μόνο η Βραζιλία που θα δουν ενδεχομένως την προοπτική ένταξης της Κολομβίας ως έμμεση επιστροφή των ΗΠΑ στην περιοχή. Όντως, στρατιωτικά οι ΗΠΑ έχουν ήδη παρουσία στην Κολομβία, ενώ δίπλα βρίσκονται η Βενεζουέλα και του Εκουαδόρ
Ποιες θα είναι δηλαδή οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη ένταξη στις διεθνείς σχέσεις στη περιοχή, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αντι-συσπειρώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να τύχουν «χορηγιών» άμεσων ή έμμεσων από χώρες – αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως για παράδειγμα η ΗΠΑ ή η Κίνα.
Γενικά δεν θα είναι ένα εύκολο πρόβλημα και αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις στο προσεχές μέλλον. Θα το παρακολουθήσουμε και προφανώς θα επανέλθουμε...defencepoint

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com