Ντίνα Καραμάνου
Σε αυτήν την κυβέρνηση υπάρχουν και πόστα για... εξαιρετικά θαρραλέους πολιτικούς. Υπουργικοί θώκοι που θα κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης και της χώρας αλλά και την ικανότητα εκείνων που τους ανέλαβαν για ρηξικέλευθες τομές.
Είναι τα υπουργεία που θα αντιμετωπίσουν απολύσεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις, αποκρατικοποιήσεις, νέους νόμους, σκληρές κινητοποιήσεις και στο τέλος... εκλογές.
Είναι, τέλος, οι υπουργοί που, περισσότερο από τους υπόλοιπους, θα κληθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στα συγκρουόμενα συμφέροντα των δύο κυβερνητικών εταίρων που παρά την πολιτική σύγκλιση, οι κομματικές διαφορές τους είναι περισσότερο από ευδιάκριτες.
Το «κούρεμα» της Υγείας
Ένας από τους πλέον πιστούς «στρατιώτες του Μνημονίου», ο Άδωνις Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας θα κληθεί να φέρει σε πέρας-μέσα σε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις- τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων και κλινικών.
Θα κληθεί όμως, από την τρόικα, να δώσει λύση στο υπέρογκο έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αναλυτές προαναγγέλλουν ότι το καυτό αυτό ζήτημα θα λυθεί μόνο με νέα μέτρα, τα οποία μάλιστα θα χρειαστεί να ληφθούν πριν από το φθινόπωρο, αφού το ζητούμενο είναι η δόση του Αυγούστου των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η τρόικα επιστρέφει στο τέλος του μήνα και είναι ήδη ενοχλημένη από την «μαύρη τρύπα» στον οργανισμό η οποία μάλιστα αποτελεί.... πρόσφατη ανακάλυψη.
Η «νέα πλατεία Κλαυθμώνος»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως διάδοχος του Αντώνη Μανιτάκη θα κληθεί να αποδείξει ότι μπορεί καλύτερα, αφού άλλωστε καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του τον επέκρινε με σφοδρότητα για την «αδυναμία» του να προβεί σε απολύσεις στο δημόσιο.
Η τρόικα απαιτεί, μετά τους 2.500 που απολύθηκαν από την ΕΡΤ, μέχρι το τέλος του χρόνου να απομακρυνθούν άλλοι 4.000 και να μπουν σε διαθεσιμότητα τουλάχιστον 15.000.
Τα νούμερα «βγήκαν» μετά από διαπραγμάτευση με τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το «λουκέτο» στην ΕΡΤ χρεώθηκε στην αδυναμία του να ανταποκριθεί στη συμφωνία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συνήθιζε να του επιτίθεται με ερωτήσεις στη Βουλή θα μπορούσε να εκλάβει την υπουργοποίησή του ως μήνυμα: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».
«Αγκάθι» οι αποκρατικοποιήσεις
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καλούνται να δώσουν νέα ώθηση στις αποκρατικοποιήσεις.
Μετά την αποτυχία της ΔΕΠΑ και τη διαφαινόμενη εμπλοκή στον ΟΠΑΠ οι δανειστές έχουν εντείνει τις πιέσεις τους.
Στο κάδρο των αποκρατικοποιήσεων έχει μπει και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και για την τρόικα το θέμα είναι μείζονος σημασίας, τόσο που ο νέος υπουργός Μεταφορών δεν δικαιούται πια να λέει ότι.... είναι αδιάβαστος.
Μη αποδοχή... κληρονομιάς στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου κληρονομεί, από τον προκάτοχό του Αντώνη Ρουπακιώτη, ένα θέμα που προκάλεσε την τελευταία μεγάλη -πριν από την ΕΡΤ- τριβή στην κυβέρνηση: το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Έμπειρος δικαστικός αλλά σαφώς πιο δεξιόστροφος ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης είχε ήδη ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών εκφράσει άποψη «αδειάζοντας» τον Αντώνη Ρουπακιώτη: «Δεν χρειαζόμαστε αντιρατσιστικό νομοσχέδιο», είχε πει.
Οι συντάξεις του ΟΑΕΕ
Στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Εργασίας παραμένει ο Γιάννης Βρούτσης. Και αν αποσύρθηκε από το πολυνομοσχέδιο του Απριλίου μετά τις αντιδράσεις η διάταξη για οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις του ΟΑΕΕ, θεωρείται βέβαιο ότι θα επανέλθει εντός του καλοκαιριού.
Το συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα του ΟΑΕΕ και η μνημονιακή δέσμευση για εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014 δεν αφήνουν ελπίδες για το αντίθετο.
Η δημόσια ραδιοτηλεόραση
Είναι από τις πιο κρίσιμες θέσεις στην κυβέρνηση. Ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής θα κληθεί να ανασυστήσει τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα με πολύ λιγότερο προσωπικό και -κατά τα φαινόμενα- πολύ πιο χαμηλά αμειβόμενο.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν ήδη δείξει τις προθέσεις τους παραμένοντας εντός του ραδιοτηλεοπτικού μεγάρου με συνεχόμενη ροή δημοσιογραφικού προγράμματος που μεταδίδεται μέσω του διαδικτύου.
Σε αυτό το κλίμα ο Παντελής Καψής θα πρέπει να συγκρουστεί με... συναδέλφους του αλλά και με τους συνδικαλιστικούς φορείς.
Και στο βάθος.... εκλογές
Aνεξάρτητα από την αποτυχία ή την αποτυχία της κυβέρνησης, το μέλλον των δύο εταίρων θα κληθεί στις εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν αυτές.
Το να έχουν έναν «δικό τους άνθρωπο» στο υπουργείο Εσωτερικών ήταν για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους σημείο μεγάλης τριβής στη συζήτηση για τον ανασχηματισμό.
Κέρδισε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τοποθέτησε στη νευραλγική αυτή θέση τον έμπειρο βουλευτή Επικρατείας ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη.
Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, θα πρέπει όμως να στρέψει την προσοχή του και στην πολυδιαφημισμένη «ρευστότητα».
Έχει γίνει πια κοινός τόπος ότι οι ΟΤΑ αδυνατούν, ακόμη κι όταν παίρνουν πόρους από το υπουργείο, να πληρώσουν τους ιδιώτες στους οποίους χρωστούν μεγάλα ποσά, καθώς τα λογιστήρια έχουν αναδιοργανωθεί και σε πολλές περιπτώσεις οι υπάλληλοι που έχουν απομείνει- μετά το κύμα συνταξιοδοτήσεων του περασμένου έτους- αδυνατούν ακόμη και να βρουν τα σχετικά παραστατικά.
newspost.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.